Μενού
mitsotakis - kentro ekpaideysis pyrosbestikis
Κυριάκος Μητσοτάκης | Πυροσβεστική
  • Α-
  • Α+

Παρουσία της Πρόεδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και του Προέδρου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), Ανδρέα Δρακόπουλου, εγκαινιάστηκε σήμερα το νέο Κέντρο Εκπαίδευσης του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στις εγκαταστάσεις της πρώην Αμερικάνικης βάσης στη Νέα Μάκρη Αττικής. Αναφορές για το νέο κέντρο, αλλά και για τη γενικότερη συνεισφορά της Πυροσβεστικής έκανε, μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός.

«Οι γυναίκες και οι άντρες του Πυροσβεστικού Σώματος, στους οποίους τόσα πολλά οφείλουμε», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στα εγκαίνια του κέντρου εκπαίδευσης της Πυροσβεστικής. Σε ό,τι αφορά στο νέο Κέντρο Εκπαίδευσης του Πυροσβεστικού Σώματος – ΙΣΝ (Κ.Ε.Π.Σ. – ΙΣΝ), συνολικής έκτασης 38 στρεμμάτων, περιλαμβάνει 20 κτήρια με χώρους διοίκησης και διαβίωσης, αίθουσες διδασκαλίας και πρακτικής εξάσκησης, καθώς και υπαίθριες εκπαιδευτικές δομές.

Τι ανέφερε ο Μητσοτάκης

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Επιτρέψτε μου κατ’ αρχάς, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, να ευχαριστήσω θερμά για ακόμα μία φορά το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και προσωπικά τον Ανδρέα Δρακόπουλο, για μία ακόμα σημαντική δωρεά στην Ελληνική Πολιτεία. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει υποστηρίξει διαχρονικά το Πυροσβεστικό Σώμα. Όμως μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, αποφάσισε μία σημαντική πρόσθετη δωρεά ενίσχυσης της Πυροσβεστικής. Και πράγματι κάθε φορά που σκεφτόμαστε τον καλύτερο τρόπο για να αξιοποιούμε τέτοιες δωρεές, συνήθως το μυαλό μας πηγαίνει σε υποδομές: σε αεροπλάνα, σε οχήματα, σε τεχνολογικά συστήματα».

Σπανίως σκεφτόμαστε τους ανθρώπους. Και γι’ αυτό και θεωρώ τόσο σημαντικό ότι ένα μεγάλο τμήμα αυτής της πρόσθετης δωρεάς των 25 εκατομμυρίων ευρώ κατευθύνθηκε ακριβώς για την κατασκευή ενός -όπως βλέπετε- υπερσύγχρονου εκπαιδευτικού κέντρου, προκειμένου οι πυροσβέστριες και οι πυροσβέστες μας να έχουν την πιο άρτια και επαγγελματική εκπαίδευση, προκειμένου να φέρουν εις πέρας τη δύσκολη αποστολή που τους έχουμε αναθέσει. Διότι βεβαίως οι πυροσβέστριες και οι πυροσβέστες είναι ταγμένες και ταγμένοι στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, στην προστασία των περιουσιών και του φυσικού περιβάλλοντος.

Ξεχνούμε όμως εμείς που βλέπουμε τα πράγματα απ’ έξω, πόσο δύσκολη είναι η δουλειά σας. Σε τι κινδύνους εκτίθεστε και πόση αυτοθυσία και αυταπάρνηση πραγματικά χρειάζεται για να βουτάτε στην κυριολεξία μέσα στη φωτιά, όπως το κάνετε συνέχεια, είτε μιλάμε για αστικές πυρκαγιές, είτε μιλάμε για δασικές πυρκαγιές, είτε μιλάμε, κ. Υπουργέ, για τις διασώσεις που γίνονται μετά από καταστροφικούς σεισμούς ή μετά από καταστροφικά ατυχήματα, όπως αυτό το οποίο μάς συγκλόνισε όλους στα Τέμπη. Απαιτείται, λοιπόν, να έχετε την πιο άρτια εκπαίδευση που μπορεί η Ελληνική Πολιτεία να σας προσφέρει. Και το Κέντρο αυτό το οποίο εγκαινιάζουμε σήμερα πιστεύω ότι επιτελεί αυτήν την αποστολή.

Η Κυβέρνησή μας, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, έθεσε την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας συνολικά ως πρώτη προτεραιότητα. Και πιστεύω ότι έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα προόδου. Aρκετά όμως, κ. Υπουργέ και κ. Αρχηγέ, απομένουν να γίνουν ακόμα. Καταφέραμε πια να έχουμε ένα σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης, το 112, αλλά κυρίως να έχουμε αποκτήσει μία κουλτούρα εκκένωσης την οποία στο παρελθόν, δυστυχώς, δεν διαθέταμε. Eχουμε πετύχει να εκσυγχρονίσουμε σημαντικά τον εξοπλισμό του Πυροσβεστικού Σώματος. Κυρίως όμως, έχουμε πετύχει κάτι το οποίο στο παρελθόν είχε φανεί αρκετά δύσκολο: τον πιο ικανοποιητικό συντονισμό μεταξύ όλων των αρμοδίων υπηρεσιών -του Πυροσβεστικού Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας, των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των εθελοντών- για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε πιο αποτελεσματικά κυρίως τις δασικές πυρκαγιές, αυτές που μας απασχόλησαν και μας πόνεσαν τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια.

Και πέρυσι, παρότι είχαμε περισσότερες πυρκαγιές, δοκιμάσαμε για πρώτη φορά αυτό το νέο σύστημα και νομίζω ότι έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα. Βέβαια, κάθε φορά που έχουμε μια σχετικά καλή αντιπυρική περίοδο ο πήχης ανεβαίνει πιο ψηλά. Και καθώς και φέτος σε λίγο θα ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος, απαιτείται ακόμα μια φορά αυξημένη εγρήγορση, ετοιμότητα και κυρίως προετοιμασία. Αυτή η προετοιμασία που τολμώ να πω για πρώτη φορά γίνεται, διότι στο παρελθόν δεν επενδύαμε αρκετά στην πρόληψη με αποτέλεσμα να τρέχουμε στη συνέχεια με τις επιχειρήσεις καταστολής ή να δαπανούμε πολύ περισσότερους πόρους στη διαδικασία της αποκατάστασης.

Oλα αυτά λοιπόν αποδεικνύουν ότι η προσοχή την οποία πρέπει να δίνουμε στα θέματα Πολιτικής Προστασίας οφείλει να είναι διαχρονική. Και η παρακαταθήκη που χτίζεται σε έναν κρατικό μηχανισμό, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει έγκαιρα, άμεσα και αποτελεσματικά, αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα της Πολιτείας. Πρώτα και πάνω από όλα όμως, και να κλείσω με αυτό, όπως είπε και ο κ. Δρακόπουλος, το επίκεντρο πρέπει να είναι ο άνθρωπος. Οι γυναίκες και οι άντρες του Πυροσβεστικού Σώματος, στους οποίους τόσα πολλά οφείλουμε.  

Κύριε Αρχηγέ, να γνωρίζετε ότι η ελληνική κοινωνία έχει το Πυροσβεστικό Σώμα σε πάρα πολύ υψηλή εκτίμηση. Και πιστεύω ότι αυτό σας δίνει και εσάς πρόσθετη δύναμη, πρόσθετο κουράγιο να συνεχίσετε την αποστολή σας, αυτή τη φορά ακόμα καλύτερα εκπαιδευμένοι μετά την έναρξη των εργασιών αυτού του υπερσύγχρονου Κέντρου Εκπαίδευσης το οποίο εγκαινιάζουμε σήμερα. Κύριε Δρακόπουλε, και πάλι, εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας, ένα μεγάλο ευχαριστώ».

Ο εξωτερικός χώρος

Στον εξωτερικό χώρο έχουν δημιουργηθεί, μεταξύ άλλων, πεδίο εκπαίδευσης, έρευνας και διάσωσης από σεισμό (urban search and rescue), εξομοιωτές πραγματικής πυρκαγιάς (live fire training props) και τοίχος αναρρίχησης – καταρρίχησης που προσομοιάζει σε πρόσοψη κτιρίου, ο οποίος χρησιμοποιείται για εξειδικευμένες εκπαιδεύσεις σε ειδικές τεχνικές διάσωσης, ορειβατικά συμβάντα καθώς και σε συνήθεις τεχνικές επέμβασης σε πυρκαγιές πολυώροφων κτηρίων, με χρήση ειδικών κλιμάκων. Στην τελετή χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης των εγκαινίων παρουσιάστηκε η ηλεκτρονική αποτύπωση των νέων εγκαταστάσεων και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς επεσήμανε: «Το νέο Κέντρο Εκπαίδευσης του Πυροσβεστικού Σώματος – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), που εγκαινιάζεται σήμερα στη Νέα  Μάκρη, έρχεται να δώσει σάρκα και οστά στο όνειρο ετών, στις προσδοκίες κάθε πυροσβέστριας και κάθε πυροσβέστη που θα παρέχει σύγχρονη, ολοκληρωμένη και άρτια εκπαίδευση βασισμένη στις τελευταίες τεχνολογίες και επιστημονικά δεδομένα. Η παρεχόμενη εκπαίδευση θα τους εφοδιάσει με τα εργαλεία εκείνα, με τα οποία θα καταστούν  πανέτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των καιρών, προκειμένου να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους.

Το Κέντρο αυτό με τα σύγχρονα εκπαιδευτικά εργαλεία, αλλά και το υλικό τελευταίας τεχνολογίας έρχεται να καλύψει το σύνολο των εκπαιδευτικών αναγκών του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος. Σε αυτή την προσπάθεια πολύτιμος αρωγός είναι η μεγάλη δωρεά του ΙΣΝ, το οποίο διαχρονικά στηρίζει το Πυροσβεστικό Σώμα. Οφείλουμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στον Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ του Ιδρύματος, αλλά και σε όλους όσοι συνέβαλαν, ώστε το όνειρο να γίνει πραγματικότητα. Εμείς οφείλουμε να στηρίξουμε και να δώσουμε όλα τα απαραίτητα, προκειμένου να έχουμε ένα προσωπικό άρτια εκπαιδευμένο, με γνώση και κατάλληλα εργαλεία, ώστε να φέρει εις πέρας με επιτυχία το σημαντικό έργο που μας έχει αναθέσει η Ελληνική Πολιτεία. Με τη δημιουργία του σύγχρονου εκπαιδευτικού Κέντρου τα θεμέλια μπήκαν. Ας χτίσουμε όλοι πάνω σε αυτά».

Τι δήλωσε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου:

«Με χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ, ανάμεσα στα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, που επιτελούν το λειτούργημα της πολιτικής προστασίας με αυταπάρνηση και επαγγελματισμό. Το άρτιο Κέντρο Εκπαίδευσης της Πυροσβεστικής, το οποίο υλοποιήθηκε με τη γενναιόδωρη συνδρομή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και το οποίο εγκαινιάζουμε, θα τους προσφέρει σύγχρονα εργαλεία αντιμετώπισης των σοβαρών προκλήσεων που συνδέονται με την αποστολή τους. Η εποχή που διανύουμε είναι εξαιρετικά κρίσιμη στην ιστορία της ανθρωπότητας από περιβαλλοντικής πλευράς. Το κλίμα αλλάζει, τεράστιες εκτάσεις κάθε χρόνο γίνονται παρανάλωμα του πυρός, ο κίνδυνος για σοβαρές πλημμύρες τον χειμώνα είναι απολύτως απτός.

Ο άνθρωπος αισθάνεται ανυπεράσπιστος απέναντι στις δυνάμεις της φύσης. Και εδώ έρχεστε εσείς, να περιορίσετε τις επιπτώσεις των καταστροφών, να διασώσετε ζωές, δάση και περιουσίες, να αντιμετωπίσετε σύνθετες φυσικές και ανθρωπογενείς απειλές που ορθώνονται μπροστά μας. Θαυμάσαμε πρόσφατα το έργο των ανδρών της ΕΜΑΚ στους φονικούς σεισμούς της Τουρκίας. Συγκλονιζόμαστε, κάθε χρόνο, από τις ηρωικές προσπάθειες των πυροσβεστών μας στα μέτωπα της φωτιάς ή στις πλημμυρισμένες περιοχές. Τιμάμε την υψηλή επαγγελματική τους συνείδηση, την αποτελεσματικότητα, την αυτοθυσία τους, αφού δεν είναι διαχρονικά λίγες οι περιπτώσεις σοβαρών τραυματισμών ή και θανάτων κατά την εκτέλεση του επικίνδυνου καθήκοντός τους.

Δείγμα σεβασμού και αναγνώρισης της κοινωνικής τους προσφοράς είναι η δημιουργία του νέου Κέντρου Εκπαίδευσης Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στη Νέα Μάκρη, μία ακόμη επιβεβαίωση της κοινωνικής ευαισθησίας του Ιδρύματος, το οποίο εδώ και χρόνια στέκεται αρωγός στο δύσκολο έργο των ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πυρόσβεσης. Δίνοντας έμφαση στις βιωματικές μεθόδους εκπαίδευσης, με βάση τόσο τις ελληνικές επιχειρησιακές ανάγκες όσο και τις διεθνώς εφαρμοζόμενες πρακτικές σε θέματα πυρόσβεσης και διάσωσης, το Κέντρο θα συμβάλλει στην ουσιαστική αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας στη χώρα μας και θα αποτελέσει το φυτώριο μιας νέας γενιάς πυροσβεστών, πλήρως καταρτισμένων και εκπαιδευμένων.

Το θάρρος δεν έλειψε ποτέ από τους Έλληνες πυροσβέστες. Δημιουργώντας σύγχρονες υποδομές και δίνοντάς τους τα κατάλληλα εφόδια, τους ενισχύουμε στην ανεκτίμητη αποστολή τους για την οποία είμαστε όλοι ευγνώμονες. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους όσους έκαναν αυτό το όραμα πραγματικότητα και καλή επιτυχία στο σπουδαίο έργο της Πυροσβεστικής μας».

Sakellaropoyloy
Κατερίνα Σακελλαροπούλου | Πυροσβεστική

Ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος, τόνισε:

«Θα ήθελα, κατ’ αρχάς, εκ μέρους του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, να εκφράσω τα βαθιά μας συλλυπητήρια στους συγγενείς και φίλους των θυμάτων του τραγικού ατυχήματος στα Τέμπη. Ο Θεός ας αναπαύσει την ψυχή τους. Εκ μέρους του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος θέλω να εκφράσω τη χαρά μας, αλλά και την υπερηφάνεια που νιώθουμε ευρισκόμενοι εδώ σήμερα. Ευχαριστούμε το Πυροσβεστικό Σώμα πρώτιστα για την εμπιστοσύνη που μας έδειξε ώστε να συνεργαστούμε και για την ευκαιρία που μας έδωσε ώστε να συνεισφέρουμε σε ένα τόσο σημαντικό έργο. Οι εποχές που ζούμε είναι ιδιαίτερα δύσκολες για όλους, με αυξημένες φυσικές, και μη, καταστροφές σε όλο τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα.

Aρα και οι απαιτήσεις μας από το Πυροσβεστικό Σώμα είναι αυξημένες καθώς είναι δική του αποστολή να προφυλάσσει κατά προτεραιότητα τις ζωές μας, τη φύση και τις περιουσίες όλων. Ως πολίτες, τις περισσότερες φορές, δυστυχώς, θεωρούμε δεδομένο πως το Πυροσβεστικό Σώμα θα είναι πάντα εκεί, να αντιμετωπίσει κάθε κίνδυνο. Και ξεχνάμε πως οι πυροσβέστες και οι πυροσβέστριες είναι άνθρωποι. Με ανάγκες όπως όλοι μας. Χρειάζονται εξοπλισμό και εκπαίδευση αλλά πάνω απ’ όλα υποστήριξη για να μπορέσουν να επιτελέσουν το δύσκολο έργο τους. Για να έχουμε ένα Πυροσβεστικό Σώμα έτοιμο και αξιόμαχο χρειάζεται να προσφέρουμε τα απαραίτητα εργαλεία και την πιο άριστη εκπαίδευση στοανθρώπινο δυναμικό του.

Eνα σύγχρονο Κέντρο Εκπαίδευσης όπως αυτό που βρισκόμαστε μαζί σήμερα είναι ο βασικός πυλώνας για να δώσουμε τη δυνατότητα στο Πυροσβεστικό Σώμα ως θεσμό αλλά και κυρίως στους ανθρώπους του να προσφέρουν τις σημαντικές υπηρεσίες τους στο κοινωνικό σύνολο. Θα ήταν καλό βέβαια να μην φέρνουμε την Πυροσβεστική στο μυαλό μας μόνο όταν την έχουμε ανάγκη αλλά να προσπαθούμε ως πολίτες αλλά και, πρώτιστα, ως Πολιτεία να είμαστε δίπλα τους συνεχώς ώστε να παραμένει σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητας. Στα 27 χρόνια συνεχούς δράσης του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) σε πάνω από 134 χώρες προσπαθούμε πάντα, μέσα από την ψυχή μας, αλλά αποδεικνύοντάς το και με έργα, να συνεισφέρουμε, και πρωτίστως στη χώρα μας και στην Ελληνική Κοινωνία ώστε να υποστηρίζουμε θεσμούς όπως το Πυροσβεστικό Σώμα που είναι απαραίτητοι για μια κοινωνία υγιή και δίκαιη.

Η συνεισφορά μας στο Πυροσβεστικό Σώμα ξεκίνησε από τα πρώτα σχεδόν χρόνια με την έναρξη λειτουργίας του Ιδρύματος, πριν από 25 χρόνια και είμαστε ευτυχείς που συνεχίζει ως σήμερα. Στο ίδιο πνεύμα, με σεβασμό στο έργο του Πυροσβεστικού Σώματος όπου κι αν βρίσκεται και δραστηριοποιείται, έχουμε στηρίξει επί σειρά ετών την Πυροσβεστική της Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο της διεθνούς μας δράσης. Με την ιδιότητά μου ως Επίτιμος Αρχηγός του Τάγματος του Πυροσβεστικού Σώματος της Νέας Υόρκης και εκ μέρους του FDNY, θέλουμε να προσφέρουμε σήμερα στους διοικητές των υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας, ως αναμνηστικό, 24 καπέλα από την 20η επέτειο της τραγωδίας της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, στην οποία οι πυροσβέστριες και οι πυροσβέστες του FDNY επέδειξαν, όπως καθημερινά κάνετε κι εσείς, αξιοθαύμαστο επαγγελματισμό, ηρωισμό και ανθρωπιά.

Δίπλα στο λογότυπο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος θα δείτε τη φράση «επίκεντρο ο άνθρωπος». Αυτός είναι ο τρόπος που σκεφτόμαστε και δρούμε σε κάθε συνεργασία μας. Κλείνοντας θα ήθελα να πω, εκ μέρους το Ιδρύματος, ένα μεγάλο ευχαριστώ στο έμψυχο δυναμικό της Πυροσβεστικής, στους πυροσβέστες και στις πυροσβέστριες για τα όσα προσφέρουν, με σιγουριά, θάρρος και αυταπάρνηση, στο Πυροσβεστικό Σώμα και, κατά συνέπεια, στην Κοινωνία γενικότερα».

drakopoylos
Ανδρέας Δρακόπουλος | Πυροσβεστική

Στα εγκαίνια παρέστησαν, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο Υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου, η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, ο Βουλευτής Ανατολικής Αττικής Βασίλης Οικονόμου, εκπρόσωποι του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, η Χαρά Καφαντάρη ως εκπρόσωπος της Μείζονος Αντιπολίτευσης η Τόνια Αντωνίου ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας, ο Πρέσβης της Τσέχικης Δημοκρατίας στην Ελλάδα Jakub Karfik, ο Πρέσβης της Ισπανίας στην Ελλάδα Carles Maria Casajuana Palet, η πρέσβης της Δημοκρατίας της Λιθουανίας  Lina Skerstonaitė, εκπρόσωποι της Πρεσβείας των Η.Π.Α., της Αυστρίας και της Γαλλίας στην Ελλάδα, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος, ο  Α΄ Υπαρχηγός Λ.Σ. -ΕΛΑΚΤ Αντιναύαρχος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ Αλέξανδρος Τσελίκης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Αθανάσιος Κοντογεώργης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Καραμαλάκης, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Πρωθυπουργού Θάνος Ντόκος, ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτριος Λουκάς, ο Δήμαρχος Βάρης -Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόριος Κωνσταντέλος, ο Δήμαρχος Σαρωνικού Χρήστος Γκίνης, ο Δήμαρχος Ωρωπού  Γεώργιος Γιασιμάκης, ο Δήμαρχος Διονύσου Μανώλης Κόκκαλης ο Πρόεδρος ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας, ο Διευθυντής (Εκπ) Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου Χριστόφορος Στυλιανού, ο Υπεύθυνος της Σχολής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου Σωτήρης Αντωνίου καθώς και Πρόεδροι και Εκπρόσωποι Ιδρυμάτων και Ενώσεων.