Μενού
mitsotakis-tsipras
Κυριάκος Μητσοτάκης-Αλέξης Τσίπρας | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν το πλήρες αδιέξοδο που έφερε στη χώρα η απλή αναλογική. Κι αυτό φαίνεται από μια ματιά στα νούμερα: Αν δει κανείς την εκτίμηση κατονομής εδρών βάσει της εκτίμησης (και όχι της πρόθεσης) ψήφου στη χθεσινή δημοσκόπηση της METRON ANALYSIS για το MEGA, βλέπει το προφανές. Οτι δεν υπάρχει καμία προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης. Η ΝΔ θα έπαιρνε 105 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ 86 βουλευτές, το ΠΑΣΟΚ 38, το ΚΚΕ 23, η Ελληνική Λύση 17, το ΜέΡΑ25 16 και το κόμμα του Κασιδιάρη 15. Κυβέρνηση δεν βγαίνει ούτε με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ούτε με ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΜέΡΑ25. Θα έβγαινε μόνο συγκυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ ή ένα σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΜέΡΑ25-ΚΚΕ. Αντιλαμβανόμαστε όλοι πως πρόκειται για σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Οπότε η απλή αναλογική θα πάει περίπατο - ελπίζω για τα επόμενα 30 χρόνια (είχαμε να την θυμηθούμε από τις αλησμόνητες τριπλές εκλογές του 1989-1990).

Κατηγορώ Βαρουφάκη για Τσίπρα

Μάλιστα ο Γιάνης Βαρουφάκης κατηγόρησε τον Τσίπρα στη συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ λέγοντας πως απλά ψήφισε την απλή αναλογική ως ένα ανάχωμα στο Μητσοτάκη για να του δημιουργήσει πρόβλημα και να χρειαστεί να κάνει δύο εκλογές. «Αυτό δεν είναι αγάπη και εκτίμηση στην απλή αναλογική είναι ο εξευτελισμός της απλής αναλογικής», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Συνωστισμός στα κανάλια για τη βραδιά των εκλογών

Έμεινα έκπληκτος όταν άνθρωπός μου μου μετέφερε πως η βραδιά των εκλογών έχει ήδη γεμίσει από τώρα καλεσμένους. Ξέρω πολιτικό που έχει κλείσει ήδη έξι εμφανίσεις από τις 18.00 μέχρι και τις 24.00. Στο ερώτημά μου, πότε θα προλάβει να μετακινηθεί από κανάλι σε κανάλι μου εξήγησε πως ακολούθησε σχεδιάγραμμα ξεκινώντας από την Κηφισιά καταλήγοντας στο Φάληρο! Ευρηματικός, δεν λέω!

Τριμερής στην Κύπρο

Μπορεί να ασχολούμαστε πλέον αποκλειστικά με τα της Κυριακής των εκλογών αλλά ας μην ξεχνάμε και τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. Σήμερα λοιπόν ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας θα βρεθεί στην Κύπρο για την τριμερή συνάντηση Κύπρου-Ισραήλ-Ελλάδας όπου θα για πρώτη φορά θα βρεθούν οι νέοι υπουργοί Κωνσταντίνος Κόμπος και Έλι Κόεν. Οικοδεσπότης θα είναι ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης ενώ οι τρεις υπουργοί θα πραγματοποιήσουν γεύμα εργασίας και δηλώσεις στον Τύπο. Βεβαίως κανείς δεν περιμένει εξελίξεις εν μέσω προεκλογικής περιόδου αλλά αυτό που επαναλαμβάνουν όσοι ασχολούνται με τα της περιοχής είναι πως μετά το καλοκαίρι, Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρος και Ισραήλ θα έχουν νέες (ή αναβαπτισμένες) κυβερνήσεις.

Ψηφοδέλτια ως το Πάσχα

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι διεργασίες και τα ψηφοδέλτια της ΝΔ, όπου και οι πολύ λίγες εκκρεμότητες που έχουν απομείνει θα κλείσουν τις επόμενες ημέρες. Μαθαίνω ότι ως το Πάσχα και ίσως τη Μεγάλη Εβδομάδα θα γίνει και η σχετική ανακοίνωση για όλη την επικράτεια, έτσι ώστε οι υποψήφιοι να μπορούν να πάνε στα χωριά τους και να κάνουν τον προεκλογικό αγώνα με ίσους όρους όπως οι συνάδελφοι τους σε Αττική και Θεσσαλονίκη που ήδη έχουν ενημερωθεί σχετικά.

Ανακάτεμα στον Πειραιά

Ο κακός χαμός γίνεται στο μεταξύ σε αυτά τα ψηφοδέλτια, με ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Α' Πειραιώς. Χθες ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα σε αυτό του γιατρού και πρώην υποψήφιου δημάρχου Νίκου Βλαχάκου, ο όποιος είναι αδερφός του ήρωα των Ιμίων Παναγιώτη Βλαχάκου. Ο ίδιος διατηρεί μεγάλη δημοφιλία στον Πειραιά, όπου το 2019 είχε πάει και πολύ καλά στις αυτοδιοικητικές εκλογές και είχε οδηγήσει τον Γιάννη Μώραλη σε δεύτερο γύρο. Αν συνυπολογίσει κάνεις την είσοδο στο ψηφοδέλτιο και της Δόμνας Μιχαηλίδου και την ύπαρξη άλλων τεσσάρων βουλευτών που διεκδικούν την επανεκλογή τους σε αυτό, καταλαβαίνει κανείς ότι μιλάμε για τον ορισμό του «μύλου».