Μενού
mitsotakis-fraktis-ebros
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον φράκτη του Εβρου | Ελλ. Κυβέρνηση
  • Α-
  • Α+

Για την επέκταση του φράχτη στον Εβρο και το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός διερωτήθηκε πως αν ο φράχτης δεν είχε κατασκευαστεί «θα μπαίνει ο καθένας όπως θέλει;» ενώ επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα δηλώνοντας πως «είμαι όμως σίγουρος ότι δεν θα συνεχίσει τον φράχτη και δεν θα δρομολογήσει την επέκταση που έχουμε προγραμματίσει». Παράλληλα κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως «δεν είναι δεδομένο μόνο για τους ακρίτες, αλλά για τη συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας το γεγονός ότι μια χώρα πρέπει να προφυλάσσει τα σύνορα της».

Αναφερόμενος στον φράχτη του οποίου η επέκταση υπεγράφη στον Έβρο, είπε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη: «ο φράχτης δεν είναι το μόνο εργαλείο που έχουμε, έχουμε προσλάβει και ντόπιους συνοριοφύλακες από τον Έβρο, έχουμε ενισχύσει τα μέσα επιτήρησης και το Λιμενικό μας. Μου κάνει εντύπωση γιατί κάτι που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο να είναι πεδίο αντιπαράθεσης και ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητά επίσημα να μην χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους. Δεν έχουμε πείσει ακόμα την Κομισιόν να κάνει αυτό το βήμα και το θεωρώ αδιανόητο Έλληνας ευρωβουλευτής να ζητά να πληρωθεί από τον Έλληνα φορολογούμενο».

Για το πώς οι Ευρωπαίοι βλέπουν την συγκεκριμένη υπόθεση είπε: «Αντιρρήσεις έχουν ορισμένοι που δεν αντιλαμβάνονται να είσαι στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., ίσως έχουν κάποιες πιο δικαιωματικές αναφορές. Να έρθουν στον Έβρο, να δουν την πραγματική κατάσταση και ίσως τότε να αλλάξουν γνώμη». «Η Ε.Ε. χρηματοδοτεί μια σειρά από δράσεις για το προσφυγικό, δεν χρηματοδοτεί την κατασκευή αυτού καθ’ αυτού του φράχτη. Θα προσπαθήσουμε να τους πείσουμε να κάνουν και αυτό το βήμα. Αλλιώς, θα κατασκευαστεί με εθνικούς πόρους. Αν δεν έχουμε φράχτη, τότε τι; Θα μπαίνει ο καθένας όπως θέλει και θα κινδυνεύουμε να βρεθούμε αντικείμενο γεωπολιτικών πιέσεων με κάποιους που εργαλειοποιούν μετανάστες; Αυτό που έγινε στον Έβρο έγινε 18 μήνες μετά και στη Λιθουανία από τον δικτάτορα της Λευκορωσίας Λουκασένκο», συμπλήρωσε. 

Για τον στον Αλέξη Τσίπρα είπε, «δεν ξέρω τι θα κάνει ο κ. Τσίπρας, ακούω πολλές διαφορετικές φωνές. Είμαι όμως σίγουρος ότι δεν θα συνεχίσει τον φράχτη και δεν θα δρομολογήσει την επέκταση που έχουμε προγραμματίσει».

Θα συγκρουστούμε με το καθεστώς «ωχρεαδερφισμού»

Ερωτηθείς για την τραγωδία στα Τέμπη και για το εάν η κυβέρνηση έχει πάρει το «μήνυμα» της κοινωνίας, ξεκαθάρισε ότι είναι αποφασισμένος να συγκρουστεί με ένα καθεστώς «ωχρεαδερφισμού» που υπάρχει, ενώ επανέλαβε ότι θα προχωρήσει την αξιολόγηση.

Ο φράχτης στον Εβρο 

Η περιοχή που θα επεκταθεί ο φράχτης ξεκινά από τους Ψαθάδες Διδυμοτείχου και εκτείνεται ως την Κορνοφωλιά Σουφλίου, έκταση 35 χιλιομέτρων. Στα έργα που θα κατασκευαστούν περιλαμβάνεται η ανέγερση ισχυρού μεταλλικού κιγκλιδώματος ύψους πέντε μέτρων, στο οποίο θα τοποθετηθούν αντι-αναρριχητική λαμαρίνα και κονσερτίνα. Η επέκταση του φράχτη αναμένεται να είναι έτοιμη στους επόμενους 10 μήνες και θα κοστίσει 100 εκατ. ευρώ. 

Η επέκταση έρχεται να προστεθεί στα 37,5 χιλιόμετρα του φράχτη κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων. Στο πλαίσιο της σύμβασης για την επέκταση θα γίνουν επίσης χωματουργικές εργασίες για τη συντήρηση τεχνητών εμποδίων, την ενίσχυση και τη διαπλάτυνση αναχωμάτων κατά μήκος του ποταμού Εβρου, αλλά και για τη διάνοιξη νέων οδών επιτήρησης. Σε σημεία όπου θα κριθεί αδύνατο να κατασκευαστούν μόνιμα εμπόδια προβλέπεται δυνατότητα τοποθέτησης φορητών εμποδίων, που δεν θα έχουν βαθιά θεμελίωση αλλά θα βασίζονται σε αντίβαρα.

Πέραν των έργων για την επέκταση του φράχτη θα κατασκευαστούν επτά υπερυψωμένα παρατηρητήρια, που θα έχουν αντιβαλλιστική προστασία, θα βελτιωθούν και θα συντηρηθούν τέσσερα φυλάκια και τέσσερα παρατηρητήρια, ενώ παράλληλα θα αναπτυχθεί κτήριο για την φύλαξη εξοπλισμού φύλαξης συνόρων. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 99,2 εκατομμύρια ευρώ.