Μενού
erdogan
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν | Τουρκική προεδρία
  • Α-
  • Α+

Επαναφέρει τη «Γαλάζια Πατρίδα» βάζοντας στο τραπέζι ξανά το σύνολο της τουρκικής αναθεωρητικής ατζέντας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κλείνοντας με αυτό τον τρόπο τη σύντομη παρένθεση της επίθεσης φιλίας προς τη χώρα μας μετά τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου. Η ομιλία του Τούρκου προέδρου, ένα μήνα πριν τις εκλογές της 14ης Μαΐου, κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης του ελικοπτεροφόρου Anadolu έσβησε τις όποιες ψευδαισθήσεις μπορεί να καλλιέργησε η ξαφνική και πρόσκαιρη, όπως αποδείχτηκε, αλλαγή στάσης της Αγκυρας το τελευταίο διάστημα επιβεβαιώνοντας για ακόμα μία φορά ότι η επιθετική στρατηγική εις βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας αποτελεί τη σταθερή θέση της εξωτερικής πολιτικής της γείτονα. 

«Βλέπουμε αυτό το πλοίο ως σύμβολο, που θα ενισχύσει τη θέση μας ως διεκδικητική χώρα στον κόσμο και ηγέτη στην περιοχή μας στον ‘Αιώνα της Τουρκίας’. Σήμερα κόβουμε και το ατσάλι τριών νέων φρεγατών MİLGEM κλάσης İSTİF, με τις οποίες θα σαλπάρουμε για τη ‘Γαλάζια Πατρίδα’», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μάλιστα, ο ίδιος προσδιόρισε και το επιχειρησιακό πεδίο του μεγαλύτερου πλοίου της ναυτικής διοίκησης του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, που θα είναι η διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο. «Το TCG Anadolu είναι το πρώτο πλοίο μεταφοράς μη επανδρωμένων αεροσκαφών στον κόσμο. Το Bayraktar TB-3, το μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος Kızılelma και το ελαφρύ επιθετικό αεροσκάφος HÜRJET θα μπορούν να απογειώνονται και να προσγειώνονται σε αυτό το πλοίο. Επίσης, χάρη στα άρματα μάχης και τα τεθωρακισμένα αμφίβια οχήματα επίθεσης, που μεταφέρει, αυτό το πλοίο έχει τα χαρακτηριστικά, που θα μας επιτρέψουν να διεξάγουμε στρατιωτικές και ανθρωπιστικές επιχειρήσεις σε κάθε γωνιά του κόσμου όταν είναι απαραίτητο». 

erdogan-anadolu
Τουρκική προεδρία

Το μήνυμα του Τούρκου προέδρου ήταν συγκεκριμένο και η απειλή ξεκάθαρη. «Χάρη στο TCG Anadolu, θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε εύκολα μια δύναμη μεγέθους τάγματος σε ζώνες κρίσης στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα χωρίς να χρειάζεται βασική υποστήριξη», συμπληρώνοντας: «Ολοι πρέπει να αναγνωρίσουν και να αποδεχθούν το γεγονός ότι η ασφάλεια μιας ισχυροποιούμενης και αναπτυσσόμενης Τουρκίας ξεκινά πέρα από τα σύνορα της. Με αυτή την κατανόηση, θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τον αριθμό τέτοιων έργων προκειμένου να προστατεύσουμε και να αναπτύξουμε τα συμφέροντα της χώρας μας στον διεθνή χώρο. Θα πετύχουμε την οικοδόμηση του ‘Αιώνα της Τουρκίας’ προχωρώντας στον ασφαλή δρόμο που μας έχει ανοίξει η αμυντική μας βιομηχανία». 

Επιστροφή στην επιθετική ρητορική

Οι συγκεκριμένες αναφορές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως είναι εύκολα αντιληπτό, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνειών ειδικά εάν συνδυαστούν με τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου περί λύσης-πακέτο στο Αιγαίο. Μία λύση, στην οποία εκτός από το μόνο ζήτημα, που αναγνωρίζει η ελληνική πλευρά, το οποίο δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, θα συμπεριληφθούν και όλες οι παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις για το καθεστώς κυριαρχίας των ελληνικών νησιών, προϋπόθεση για να συμφωνήσει η Αγκυρα ώστε να υπάρξει προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Με το δεδομένο αυτό, το καθεστώς Ερντογάν τορπιλίζει αυτόματα οποιαδήποτε περίπτωση διαλόγου με τη χώρα μας, ακόμα και σε επίπεδο σεναρίου, στη βάση του διεθνούς δικαίου χρησιμοποιώντας ξανά επιθετική ρητορική, που ως στόχο έχει να δημιουργήσει τετελεσμένα για την αλλαγή του γεωγραφικού χάρτη στην περιοχή μας. 

erdogan-anadolu
Τουρκική προεδρία

Βέβαια, αν κάτι προκύπτει, πέρα από την προσγείωση στην πραγματικότητα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, από την τελετή παράδοσης του ελικοπτεροφόρου Anadolu, που τελικά δεν έγινε αεροπλανοφόρο λόγω της αποπομπής της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, είναι η συμμετοχή κατά 70% της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας σε ένα τόσο σημαντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα. Ειδικά την ίδια ώρα, που στην Κωνσταντινούπολη θα ναυπηγηθούν ταυτόχρονα η κατά σειρά 6η, 7η και 8η φρεγάτα MİLGEM, με χρονοδιάγραμμα παράδοσης 36 μηνών. Πρόκειται για την υλοποίηση βήμα-βήμα των σχεδιασμών του τουρκικού καθεστώτος για επιβολή του νέο-οθωμανικού αναθεωρητισμού μέσω της στρατιωτικής ισχύος. Σε αυτή την κατεύθυνση ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήδη από το 2004 επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη εγχώριων οπλικών συστημάτων μειώνοντας σταδιακά τη στρατιωτική εξάρτηση της χώρας του από το εξωτερικό. 

Η αλλαγή της εθνικής αμυντικής στρατηγικής της Τουρκίας είχε ως αποτέλεσμα τη θεαματική αύξηση του αριθμού των εγχώριων εξοπλιστικών προγραμμάτων από 62 σε 750 μέσω του πολλαπλασιασμού των τουρκικών εταιρειών αμυντικής βιομηχανίας, οι οποίες από 56 εκτοξεύτηκαν σε 2.700. Σε αυτό το πλαίσιο, ήταν λογικό ο προϋπολογισμός των 5,5 δις δολαρίων για εξοπλιστικά προγράμματα, που υλοποιούνταν επί τουρκικού εδάφους, να ξεπεράσει τα 60 δις δολάρια με προοπτική να φτάσει τα 75 δις δολάρια τα προσεχή χρόνια με τα υπό δημοπράτηση έργα. Οι εξελίξεις αυτές βασίστηκαν κυρίως στην ανάπτυξη της έρευνας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας με τα σχετικά κονδύλια από τα 49 εκατ. δολάρια να αυξάνονται σε πάνω από 1,5 δις δολάρια σε ετήσια βάση. Μία επίσης σημαντική διάσταση της ανάπτυξης της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας την τελευταία 20ετία, την περίοδο που η ελληνική αμυντική βιομηχανία εγκαταλείφθηκε κυριολεκτικά στην τύχη της, είναι και η κατακόρυφη αύξηση των εξαγωγών τουρκικών οπλικών συστημάτων φτάνοντας το 2022 τα 4,4 δις από 248 εκατ. δολάρια.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA