Μενού
kaili
Εύα Καϊλή | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Μετά από τέσσερις μήνες παραμονής στις φυλακές του Χάρεν η Εύα Καϊλή, η οποία κατηγορείται για συμμετοχή στο σκάνδαλο QatarGate, αφήνεται ελεύθερη με ηλεκτρονική επιτήρηση. «Η Εύα Καϊλή βγαίνει από τη φυλακή με ψηλά το κεφάλι και με αξιοπρέπεια. Δεν ομολόγησε αδικήματα που δεν έχει διαπράξει, θα αγωνιστεί για την αθωότητα της μέχρι τέλους» δήλωσε ο δικηγόρος της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος. Η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής είναι το τελευταίο πρόσωπο που παρέμενε στη φυλακή και κατηγορείται για το σκάνδαλο χρηματισμού. 

Ερωτήματα προκαλεί και η απόφαση του χρόνου της αποφυλάκισης της Εύας Καϊλή. Θεωρείται πως αποφυλακίστηκε τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, διότι πλέον έχουν ελαχιστοποιηθεί οι πιθανότητες αλλοίωσης στοιχείων καθώς ήδη κατέθεσε ο Αντόνιο Παντσέρι και όσα είπε «έδεσαν» την υπόθεση. Αξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι η απόφαση για αποφυλάκιση δεν σημαίνει αθώωση της Εύας Καϊλή, αν και η πλευρά της επιμένει ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για την ενοχή της.

Εύα Καϊλή: Το σκεπτικό της αποφυλάκισης 

Η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής αναμένεται να βρεθεί εκτός φυλακών την Μεγάλη Παρασκευή ή τη Δευτέρα του Πάσχα. Στο έγγραφο με το σκεπτικό της αποφυλάκισης, αίσθηση προκαλεί η αναφορά πως οι λόγοι που είχαν οδηγήσει τις Αρχές να την προφυλακίσουν, εξακολουθούν να ισχύουν. Στο σκεπτικό της αποφυλάκισης που δημοσίευσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, οι Βέλγοι δικαστές σημειώνουν ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στις προϋποθέσεις που κρατούσαν την ευρωβουλευτή στις φυλακές. Ωστόσο, η αιτιολογία που την αφήνουν ελεύθερη με περιοριστικούς όρους είναι ξεκάθαρα «προσχηματική» σύμφωνα με νομικούς κύκλους.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται: «Δεδομένου ότι οι λόγοι όπως αναφέρονται στο ένταλμα σύλληψης που επιβεβαίωσαν τα ανακριτικά δικαστήρια, εξακολουθούν να ισχύουν όσον αφορά στον κίνδυνο υποτροπής, συμπαιγνίας και αποφυγής εκτέλεσης της ποινής, ωστόσο δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει τη συνέχιση της προληπτικής κράτησης με ηλεκτρονικό βραχιολάκι».

«Θα δω το παιδί μου;» 

Στο μεταξύ, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος είπε ότι η απόφαση της αποφυλάκισής της ήταν γνωστή από χθες, Μ. Τρίτη, όταν και επικοινώνησε μαζί τους ο Ομοσπονδιακός Εισαγγελέας των Βρυξελλών και τους ενημέρωσε ότι κατόπιν επικοινωνίας και συνεννόησης με τον ανακριτή, Μισέλ Κλεζ, αποφασίστηκε να αποφυλακιστεί η κα Καϊλή. 

«Δεσμευτήκαμε ότι μέχρι και να έχουμε τυπικά τη διαταγή του ανακριτή να μη δημοσιοποιήσουμε τίποτα. Αύριο δε θα γίνει κανένα Δικαστικό Συμβούλιο για να επικυρώσει τη διάταξη του ανακριτή με την οποία αφήνεται ελεύθερη η κα Καϊλή. Τελείωσε το θέμα της ελευθερίας της, τυπικά, ουσιαστικά θα αφεθεί ελεύθερη από τις φυλακές του Χάρεν όταν και θα τοποθετηθεί το ηλεκτρονικό βραχιόλι. Το πιθανότερο είναι μέχρι την Παρασκευή να έχει βρεθεί το βραχιολάκι και θα αποφυλακιστεί», είπε σχετικά ο κ. Δημητρακόπουλος. Ο συνήγορός της μίλησε και για την επικοινωνία που είχε με την πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χθες το βράδυ και είπε ότι ήταν η πρώτη φορά που την άκουσε χαρούμενη μετά από τη συνεχή επικοινωνία, που είχαν τους τελευταίους μήνες που βρισκόταν προφυλακισμένη.

«Μού είπε, μου λες αλήθεια Μιχάλη; Θα δω το παιδί μου; Αυτή ήταν η αντίδρασή της», είπε σχετικά με την πρώτη αντίδραση της Ελληνίδας Ευρωβουλευτού μετά και την ανακοίνωση της αποφυλάκισής της. Ως προς τον χώρο όπου και θα τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό με ηλεκτρονική επιτήρηση, συμπλήρωσε πως υπάρχουν δύο χώροι και επέλεξε να μείνει μόνη της μαζί με το παιδί της. Προανήγγειλε ότι τίποτα δεν τελείωσε ακόμη στην υπόθεση, καθώς μεσολαβεί η δίκη για το σκάνδαλο διαφθοράς, αλλά η αποφυλάκισή της τους κάνει πιο εύκολο να διερευνήσουν τα στοιχεία της δικογραφίας μαζί της. 

Δεν θα μένει με τον Φραντσέσκο Τζόρτζι 

Η Εύα Καϊλή μετά την αποφυλάκισή της θα μείνει με την κόρη της, αλλά όχι στο ίδιο σπίτι με τον Φραντσέσκο Τζιόρτζι, με τον θα μπορεί να μιλήσει μόνο τηλεφωνικά και οι κλήσεις θα καταγράφονται.

«Παθολογία στη δημοκρατία»

Την ίδια στιγμή, ο δικηγόρος Σπύρος Παππάς, που στηρίζει την Εύα Καϊλή, λέει ότι η απόφαση για αποφυλάκιση θα έπρεπε να έχει ληφθεί πολύ καιρό πριν. «Είναι μια απόφαση που θα έπρεπε να έχει ληφθεί εδώ και καιρό. Στο μεταξύ, στο διάστημα αυτό διαπιστώνω μια αδικαιολόγητη παρεμπόδιση της κοινοβουλευτικής της λειτουργίας με την παρακώληση που προκάλεσε η προφυλάκιση αυτή στην άσκηση των κοινοβουλευτικών καθηκόντων της κας Καϊλή, τα οποία εξασφαλίζονται από την Συνθήκη με την κοινοβουλευτική ασυλία. Αν και δεν υπήρξε άρση της, στην πράξη παραβιάστηκε τόσο κατά την ερευνά στο σπίτι της όσο και κατά την έρευνα στον απαραβίαστο χώρο των γραφείων της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και καθόλη τη διάρκεια της 4μηνης προφυλάκισής της. Πρόκειται για σοβαρή παθολογία στη δημοκρατία στο επίπεδο της ΕΕ», είπε ο κ. Παππάς. 

Δήλωση για την αποφυλάκισή της Εύας Καϊλή και την έναρξη της πολύκροτης δίκης, η οποία και δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό για το πότε θα πραγματοποιηθεί αλλά είναι σίγουρο ότι θα επιφέρει ραγδαίες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έκανε και ο δικηγόρος της στο Βέλγιο, ο οποίος και είναι γνωστός ως «δικηγόρος του διαβόλου», ο Σβεν Μαρί: «Δεν θα σχολιάσω περισσότερο, εκτός από το γεγονός ότι αυτή είναι μια λογική απόφαση που άργησε να ληφθεί» είπε από την πλευρά του ο δημοφιλής Βέλγος συνήγορος. «Η Εύα Καϊλή βγαίνει από τη φυλακή με ψηλά το κεφάλι και με αξιοπρέπεια. Δεν ομολόγησε αδικήματα που δεν έχει διαπράξει, θα αγωνιστεί για την αθωότητα της μέχρι τέλους» δήλωσε από την πλευρά του ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.