Μενού
kasidiaris
Ηλίας Κασιδιάρης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη μπορεί να είναι πολύ λίγο, και να ήρθε πολύ αργά, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian, σε εκτενές της άρθρο. Οπως αναφέρεται στο εν λόγω δημοσίευμα, εδώ και δύο χρόνια ο Ηλίας Κασιδιάρης, καταδικασμένος ηγέτης του διαλυμένου πλέον νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή, χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να απευθύνεται σε υποστηρικτές του από τις φυλακές Δομοκού στην κεντρική Ελλάδα.

Μήνα με το μήνα, ο πρώην βουλευτής καταφέρεται εναντίον της αδυναμίας του «διεφθαρμένου πολιτικού καθεστώτος» να κυβερνήσει τη χώρα σε μια σειρά ομιλιών γεμάτων μίσος. Για τους 134.000 συνδρομητές του στο YouTube, «οι προτροπές αποτελούν σανίδα σωτηρίας για τον Κασιδιάρη και τους «Έλληνες», το μικρό εθνικιστικό κόμμα που ίδρυσε λίγο πριν του επιβληθεί ποινή φυλάκισης 13,5 ετών για το ρόλο του στη Χρυσή Αυγή». Και φαίνεται ότι αποδίδουν καρπούς. 

Τριάντα μήνες αφότου διαπιστώθηκε ότι η βίαιη νεοφασιστική ομάδα ήταν μια εγκληματική συμμορία που είχε μεταμφιεστεί σε πολιτική οργάνωση – στοχοποιώντας μετανάστες, σκοτώνοντας έναν Έλληνα ράπερ, τον Παύλο Φύσσα και ξεσπώντας κατά των αριστερών – η γοητεία του γνωστού για τον οξύθυμο χαρακτήρα του Κασιδιάρη δεν φαίνεται να ξεθωριάζει.

«Αντίθετα, φαίνεται να έχει ενισχυθεί», λέει ο Κωστής Παπαϊωάννου, ο οποίος διευθύνει το Signal, μια ερευνητική ομάδα που μελετά τον ακροδεξιό εξτρεμισμό. «Του δόθηκε ακόμη και η δυνατότητα να κάνει ραδιοφωνικές εκπομπές από το κελί του και ήταν πολύ αποτελεσματικός στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να συγκεντρώσει υποστήριξη μεταξύ των νέων. Είναι ανησυχητικό. Αν αύριο διεξάγονταν γενικές εκλογές, το κόμμα του πιθανότατα θα ξεπερνούσε το όριο του 3% για να μπει στο κοινοβούλιο».

Την Τετάρτη, λιγότερο από έξι εβδομάδες πριν η Ελλάδα οδηγηθεί στις κάλπες, και μόλις λίγες ώρες αφότου οι νομοθέτες ψήφισαν την απαγόρευση των «Ελλήνων» να κατεβάσουν υποψηφίους, το πειθαρχικό συμβούλιο των φυλακών Δομοκού συγκλήθηκε εκτάκτως καθώς άρχισε να εξετάζει αν ο 42χρονος Κασιδιάρης είχε παραβιάσει τους κανόνες της φυλακής που του επιτρέπουν να έχει επαφές μόνο με στενούς συγγενείς και δικηγόρους, επαφές που μπορούν να γίνουν μόνο με τη χρήση τηλεφωνικής κάρτας. Το συμβούλιο αναμένεται να ανακοινώσει πιθανά τιμωρητικά μέτρα στις 20 Απριλίου.

Ολο και περισσότεροι Έλληνες αναρωτιούνται πώς ένας διαβόητος κρατούμενος σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας η οποία φιλοξενεί μερικούς από τους πιο σκληρούς εγκληματίες της χώρας μπορούσε να παραβιάζει τόσο κραυγαλέα τον σωφρονιστικό κώδικα, αναρτώντας βίντεο στο Twitter και προεδρεύοντας ακόμη και σε συνεδριάσεις στελεχών του κόμματός του, έστω και μέσω τηλεφώνου.

Οι ενέργειες του Κασιδιάρη, οι οποίες ήρθαν για πρώτη φορά στο φως πριν από δύο χρόνια, έχουν προκαλέσει σημαντική αμηχανία στην κεντροδεξιά κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Guardian. Τον Οκτώβριο του 2021, καθώς οι αποκαλύψεις ήρθαν στην επιφάνεια, η Σοφία Νικολάου, η αξιωματούχος που τότε ήταν προϊσταμένη της μονάδας αντεγκληματικής πολιτικής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όχι μόνο ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας αλλά απαίτησε να τιμωρηθούν οι φύλακες, αν διαπιστωθεί ότι βοηθούσαν τον κρατούμενο. Το 2022 η Νικολάου έφυγε από τη θέση της, αλλά οι παρεμβάσεις του Κασιδιάρη «άνθισαν». 

Η ψηφοφορία της Τρίτης για την απαγόρευση της συμμετοχής των εξτρεμιστών στις εκλογές 2023 ακολουθεί τη νομοθεσία που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο, η οποία επεδίωκε να καταστήσει αδύνατη την υποψηφιότητα των «Ελλήνων», επικαλούμενη την ποινική καταδίκη του αρχηγού τους. Οι εθνικιστές απάντησαν ανακοινώνοντας ότι ένας συνταξιούχος εισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου θα ηγηθεί αντ’ αυτού του κόμματος στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Η τελευταία νομοθεσία, που ψηφίστηκε με την υποστήριξη του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και του κεντροαριστερού ΠΑΣΟΚ, διεύρυνε το πεδίο εφαρμογής της αρχικής απαγόρευσης, καθιστώντας ακόμη και αυτό αδύνατο, αν και το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας θα αποφασίσει στις 5 Μαΐου αν ο νόμος πρέπει να τεθεί σε ισχύ. Οι αντίπαλοι της κυβέρνησης την έχουν κατηγορήσει ότι κάνει πολύ λίγα πολύ αργά, πριν από τις εκλογές που έρχονται όλο και πιο κοντά.

«(σ.σ η κυβέρνηση) Θα έπρεπε να είχε ενεργήσει αμέσως μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου, όταν η Χρυσή Αυγή και οι ηγέτες της κρίθηκαν ως εγκληματική οργάνωση», δήλωσε ο Παπαϊωάννου. «Αλλά η κυβέρνηση δεν ήθελε να αποξενώσει τη βάση του Κασιδιάρη. Έχει χάσει μεγάλη υποστήριξη ειδικά μεταξύ των δεξιών στη Βόρεια Ελλάδα και ήθελε να κρατήσει τους διαύλους ανοιχτούς».

Σε ένα έθνος όπου το Κομμουνιστικό Κόμμα ήταν από καιρό εκτός νόμου, η απαγόρευση έχει εγείρει ανησυχίες για τη συνταγματικότητά της – η αριστερή αντιπολίτευση απείχε από την ψηφοφορία της Τρίτης υποστηρίζοντας ότι θα προκαλούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο, και μάλιστα θα λειτουργούσε προς όφελος του αμετανόητου Κασιδιάρη.

Με τη δημοτικότητα της παλαιότερα ανερχόμενης Νέας Δημοκρατίας να δέχεται πλήγμα από ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα (σ.σ Τέμπη) που έχει καταστρέψει το αφήγημά της για αποτελεσματική διακυβέρνηση –και με κανένα κόμμα να μην είναι πιθανό να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία– οι μικρότερες ομάδες έχουν κερδίσει υποστήριξη. Στα δεξιά, οι Έλληνες έχουν ενισχυθεί ιδιαίτερα από την αντισυστημική οργή στον απόηχο μιας καταστροφής που θεωρήθηκε ότι μπορούσε να αποφευχθεί.

Ο Κασιδιάρης, το δεξί χέρι του αυτοαποκαλούμενου «Φύρερ» της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, ηγήθηκε των διαβόητων ομάδων δολοφονίας του εξτρεμιστικού κόμματος και εκπαίδευσε τα μέλη του στις πολεμικές τέχνες.

Εάν το Ανώτατο Δικαστήριο αρνηθεί να διατηρήσει την απαγόρευση των υπερεθνικιστών να κατέλθουν στις εκλογές, η δημοτικότητα της ομάδας θα μπορούσε να ενισχυθεί περαιτέρω, προειδοποίησε ο Δημήτρης Μαύρος, επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων MRB. «Αυτή τη στιγμή μετράμε ήδη (την υποστήριξή της) μεταξύ 4 και 4,5%», είπε, χαρακτηρίζοντας το ρόλο του κόμματος των Ελλήνων δυνητικά καθοριστικό στις επερχόμενες εκλογές.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.