Μενού
kikilias
Βασίλης Κικίλιας
  • Α-
  • Α+

Του Βασίλη Κικίλια, Υπουργού Τουρισμού, βουλευτή Α’ Αθήνας

Μετά από τις εξαιρετικά δυνατές επιδόσεις του τουρισμού στη χώρα μας το 2022, τα στοιχεία που έχουμε ως τώρα, μας κάνουν αισιόδοξους ότι η φετινή σεζόν θα είναι ακόμα πιο επιτυχημένη. Μιλάω για στοιχεία όχι για προβλέψεις, καθώς η τουριστική σεζόν ξεκίνησε ήδη -νωρίτερα από ποτέ. 

Όπως είναι ήδη γνωστό, τα έσοδα από τον τουρισμό το 2022 ξεπέρασαν τον αρχικό στόχο των 15 δισ. ευρώ και έφθασαν τα 17,6 δισ. Στόχος μας είναι να αυξήσουμε τα έσοδα το 2023, τουλάχιστον κατά 10%. 

Φυσικά, οι επιτυχίες αυτές δεν ήλθαν από μόνες τους: χρειάστηκε ομαδική και σκληρή δουλειά, προκειμένου να φθάσουμε στο σημείο να θεωρούμε ως εφικτή την year-on-year αύξηση των εσόδων. Κάναμε ανοίγματα σε νέες αγορές, προσελκύσαμε big spender ταξιδιώτες, διοργανώσαμε καμπάνιες του ΕΟΤ που διαρκούν 12 μήνες το χρόνο, προχωρήσαμε σε συμφωνίες με αεροπορικές εταιρείες και tour operators με στόχο την επέκταση της σεζόν, αναβαθμίσαμε την κρουαζιέρα και προωθήσαμε τον εναλλακτικό/θεματικό τουρισμό.

Όλο αυτό το πλέγμα μέτρων ενίσχυσης του τουρισμού μας, ήδη αποδίδει καρπούς και καθιστούν πλέον το υπουργείο Τουρισμού, ως ένα οικονομικό, αναπτυξιακό, επενδυτικό υπουργείο. 

Μπορεί να ακουστεί κλισέ, αλλά ο τουρισμός σήμερα είναι η «αναπτυξιακή ατμομηχανή» της Ελλάδας, καθώς όλα τα παραπάνω συνοδεύονται από μεγάλες επενδύσεις, καινοτόμα τουριστικά προϊόντα και υπηρεσίες και, φυσικά, αυξήσεις στις αποδοχές των εργαζόμενων στο χώρο, οι οποίες, σύμφωνα με τη συλλογική σύμβαση εργασίας που έχει υπογραφεί και ισχύει για όλους όσοι απασχολούνται στον τουρισμό, θα φθάσουν το 10,5% μέσα στην επόμενη διετία.

Το λέω συχνά και θα το επαναλάβω για άλλη μια φορά: ο τουρισμός είναι πρώτα από όλα και πάνω από όλα λαϊκή οικονομία. Δίνει εισοδήματα στην ελληνική οικογένεια, σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, κινεί την οικονομία της περιφέρειας και, ταυτόχρονα, βοηθά την κυβέρνηση να βρίσκει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο, ώστε να κάνει παρεμβάσεις ενίσχυσης των λιγότερο προνομιούχων συμπατριωτών μας. 

Ως εκ τούτου, θεωρώ ότι το Υπουργείο Τουρισμού, το οποίο μου εμπιστεύθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, οποίο συμβάλλει στην ανάπτυξη και ενίσχυση της οικονομίας μας, τόσο μακροοικονομικά, λόγω της συμβολής του στο ΑΕΠ, όσο, αν θέλετε, και μικροοικονομικά, σε τοπικό επίπεδο, σε επίπεδο μικρής και μεσαίας επιχείρησης. Γιατί, πέρα από τους – πολύ σημαντικούς, όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό – αριθμούς, για εμάς η καλή πορεία της οικονομίας αντικατοπτρίζεται κυρίως στην ευημερία των ανθρώπων που ζουν στη χώρα μας. Γιατί στις μεγάλες αγωνίες της χώρας ο Τουρισμός είναι δύναμη ανάτασης

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.