Μενού
iasonas-fotilas
Ιάσονας Φωτήλας | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ο υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Αχαΐα, Ιάσονας Φωτήλας, μίλησε στο Reader για την εκλογική μάχη και δηλώνει πεπεισμένος πως στις δεύτερες κάλπες το κόμμα του θα πετύχει την αυτοδυναμία. Ποιοι είναι οι στόχοι που θέτει για την επόμενη τετραετία, το διακύβευμα των εκλογών, αλλά και πώς σχολιάζει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τις κινήσεις των άλλων κομμάτων.

Ο Ιάσωνας Φωτήλας σπούδασε νομική στη Ρώμη, ασκώντας την ελεύθερη δικηγορία από το 1999 και ειδικεύεται στο Ποινικό Δίκαιο. Δεν είναι η πρώτη φορά που κατεβαίνει στον πολιτικό στίβο, καθώς το 2015 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στην Περιφέρεια της Αχαΐας με το «Ποτάμι» και ένα χρόνο αργότερα ανεξαρτητοποιήθηκε, προσχωρώντας το 2017 στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Ανέλαβε αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας του κόμματος, ενώ στις εκλογές του 2019 επανεξελέγη βουλευτής με τη ΝΔ.

Η «μεγάλη εικόνα» αναμένεται να είναι για τον κ. Φωτήλα το κριτήριο με το οποίο οι πολίτες θα πάνε στην κάλπη της 21ης Μαΐου, ενώ συγκρίνοντας το του ΣΥΡΙΖΑ με εκείνο της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει πως δεν μπορεί να υπάρξει σοβαρή κριτική, καθώς «η εφαρμογή του θα οδηγήσει σε μαθηματική ακρίβεια σε ένα ακόμη μνημόνιο».

«Αναμφίβολα, η ακρίβεια είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, ως η αναπόφευκτη επίπτωση μιας ακόμη εξωγενούς κρίσης, της ενεργειακής, που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μετά από την πανδημία και την υβριδική επίθεση που δεχτήκαμε από την Τουρκία, στον Έβρο, με την απόπειρα εισβολής χιλιάδων μεταναστών. Και σε όλες αυτές τις εξωγενείς κρίσεις, κατά κοινή ομολογία, ανταπεξήλθαμε με επάρκεια και αποτελεσματικότητα.

Ως προς την ακρίβεια, δεν ισχυρίζομαι ότι τη νικήσαμε, αλλά την κοιτάξαμε κατάματα στηρίζοντας εμπράκτως την κοινωνία με ενισχυτικά μέτρα, όπως το «Καλάθι του Νοικοκυριού» και το market pass. Δεν αφήσαμε την κοινωνία χωρίς σωσίβιο. Το ακριβώς αντίθετο», είπε αρχικά ο Ιάσονας Φωτήλας στο ερώτημα για το πού θα κριθεί το αποτέλεσμα των εκλογών και αν η ακρίβεια θα είναι το βασικό κριτήριο των πολιτών όταν θα πάνε στην κάλπη.

kalpi
Eurokinissi

Στη συνέχεια ο υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας συμπλήρωσε: «Και σε ό,τι αφορά το ερώτημα σας, αυτό καθαυτό, εκτιμώ ότι το κριτήριο των πολιτών στην κάλπη δεν θα είναι η ακρίβεια, αλλά η μεγάλη εικόνα. Η σύγκριση, δηλαδή, των πεπραγμένων της δικής μας διακυβέρνησης με τα αντίστοιχα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με την παράλληλη διαπίστωση ότι τηρήσαμε στο ακέραιο τις κύριες δεσμεύσεις μας έναντι των πολιτών. Μεταξύ άλλων, μειώσαμε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, αυξήσαμε τις συντάξεις και τον κατώτατο μισθό, ενώ θωρακίσαμε την άμυνα της χώρας με σοβαρά εξοπλιστικά προγράμματα και διεθνείς συμμαχίες».

«Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα μας οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε ένα ακόμη μνημόνιο»

Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ έχουν παρουσιάσει τα προγράμματα τους, ζητώντας από τους πολίτες την ψήφο τους. Πώς συγκρίνει όμως τα δύο προγράμματα ο Ιάσονας Φωτήλας: «Η σύγκριση του δικού μας προγράμματος με το αντίστοιχο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν μπορεί να αντέξει σε μια σοβαρή κριτική. Κι αυτό διότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάθε εβδομάδα ανεβάζει και το κόστος του προγράμματός του. Εμείς εκτιμούμε αυτό ότι έχει ξεπεράσει ήδη τα 80 δισεκατομμύρια, ενώ πιθανή εφαρμογή του οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ένα ακόμη μνημόνιο. Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός πολιτικός αναλυτής για να το αντιληφθείς. Είναι θέμα κοινής πολιτικής λογικής. 

Θα μου πείτε, ενδεχομένως, ότι και στο παρελθόν μάς φόρτωσαν ένα επιπλέον, αχρείαστο, μνημόνιο. Σύμφωνοι, μόνο που τώρα οι πολίτες δεν θα επιτρέψουν αυτό να ξανασυμβεί.       

Κατά τα άλλα, το ενδιαφέρον είναι ότι θέτουμε επί του προγράμματος τους συγκεκριμένα ερωτήματα, χωρίς να παίρνουμε απάντηση. Τους ρωτάμε, φερ’ ειπείν, πόσο στοιχίζει σε βάση τετραετίας η δέσμευσή τους για τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη και στο πετρέλαιο. Και δεν ξέρουν, δεν μπορούν να μάς απαντήσουν. Δεν τους ενδιαφέρει, γιατί πολύ απλά ξέρουν ότι δεν θα κερδίσουν, οπότε μπορούν να τάξουν στους πάντες τα πάντα.

Εμείς, όμως, επειδή ξέρουμε ότι θα κερδίσουμε και θα είμαστε στο τιμόνι της διακυβέρνησης της χώρας για μια ακόμη τετραετία, έχουμε μια άλλη αίσθηση ευθύνης απέναντι στους πολίτες.

Δεν δεσμευόμαστε για πράγματα τα οποία γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν θα κάνουμε πράξη. Γι’ αυτό και το πρόγραμμά μας είναι μελετημένο, κοστολογημένο, και μάλιστα δοκιμασμένο στη βάσανο της διακυβέρνησης σε δύσκολες συνθήκες».

«Είμαι πεπεισμένος ότι η Νέα Δημοκρατία θα εξασφαλίσει στη δεύτερη κάλπη την αυτοδυναμία»

Η Νέα Δημοκρατία θέλει την αυτοδυναμία, ωστόσο σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο στις δεύτερες κάλπες.  Αν όμως αυτό δεν συμβεί, τότε το κόμμα σας θα μπει σε συζητήσεις για συνεργασία και με ποιες προϋποθέσεις; Το ΠΑΣΟΚ για παράδειγμα σε μία κυβέρνηση συνεργασίας δεν θέλει πρωθυπουργό από το πρώτο κόμμα.

«Εμείς είμαστε σαφείς. Καταθέτοντας μια σοβαρή πρόταση διακυβέρνησης θέλουμε να κυβερνήσουμε αυτοδύναμοι, γιατί η χώρα χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση που να μπορεί να παίρνει γρήγορα αποφάσεις.

nd-programma
Eurokinissi

Αυτό είχαμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, γι’ αυτό ακριβώς και η Ελλάδα πήγε μπροστά, παρά τις εξωγενείς κρίσεις που αντιμετώπισε.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ένα ευφυολόγημα περί προοδευτικής διακυβέρνησης που μπορεί να είναι κυβέρνηση ηττημένων, μπορεί να είναι κυβέρνηση ανοχής, πλην όμως κανείς δεν έχει καταλάβει αν ο ένας μπορεί να συνεννοηθεί με τον άλλον και αν θέλουν τελικά καθ’ οποιοδήποτε τρόπο να συγκυβερνήσουν. Κάπου καραδοκεί και στη γωνία ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος θέλει τα ευρώ να τα κάνει «Δήμητρες» και να κλείσει το Χρηματιστήριο.

Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ανδρουλάκης θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί το κόμμα του να επιβάλει τους όρους του στη Νέα Δημοκρατία που έχει την τριπλάσια δύναμη.

Ως εκ τούτου, σας επαναλαμβάνω ότι στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι η αυτοδυναμία, την οποία θα επιδιώξει να εξασφαλίσει στη δεύτερη κάλπη. Και ως προς αυτό, δεν είμαι πλέον αισιόδοξος, αλλά πεπεισμένος».

«Οι πολίτες της Αχαΐας να περιμένουν ότι θα ολοκληρώσουμε τα 80 έργα» 

Όσο για τον απολογισμό της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και αν θεωρεί πως το κόμμα του ανταπεξήλθε με επιτυχία στις κρίσεις που είχε να αντιμετωπίσει, ο κ. Φωτήλας είπε:

«Εσείς τι λέτε; Όπως σας προανέφερα, κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε αλλεπάλληλες, εξωγενείς, κρίσεις, στις οποίες ανταποκριθήκαμε με επάρκεια και αποτελεσματικότητα.

Καμία κυβέρνηση δεν βρέθηκε αντιμέτωπη στο παρελθόν, σε μια τετραετία, με τόσες κρίσεις. Κι όμως, τα βγάλαμε πέρα. Και όχι μόνο τα βγάλαμε πέρα, αλλά μετατρέψαμε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες, τις περιστάσεις σε ευοίωνες, μεσοπρόθεσμες, προοπτικές».

Τέλος, ο υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας έθεσε και τους στόχους του ίδιου και της Νέας Δημοκρατίας, απευθυνόμενους στους πολίτες της Αχαΐας οι οποίοι θα κληθούν να τον ψηφίσουν: «Οι πολίτες της Αχαΐας να περιμένουν ότι θα ολοκληρώσουμε τα 80 έργα που είτε βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης είτε σ’ αυτό του σχεδιασμού στο νομό. Από μένα να περιμένουν ότι θα συνεχίσω να αγωνίζομαι με τον ίδιο ζήλο, ως Αχαιός με πάθος, για την πρόοδο νομού μας και φυσικά για τη βελτίωση της καθημερινότητας των Αχαιών.

Αυτό, άλλωστε, δείχνει η έως τώρα κοινοβουλευτική παρουσία μου και αυτό θα συνεχίσω να κάνω παραμένοντας αυτός που ξέρουν όλοι».

Οι Εκλογές 2023 είναι στο reader.gr!

Μείνε ενημερωμένος για ό,τι συμβαίνει στα στρατόπεδα των κομμάτων και τις κινήσεις των πολιτικών αρχηγών. Ειδήσεις για τις Εκλογές 2023 και αναλυτικοί οδηγοί για τους ψηφοφόρους στο reader.gr

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA