Μενού
  • Α-
  • Α+

Για πρώτη φορά έπειτα από αρκετές εκλογικές διαδικασίες, οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως το πρώτο κόμμα δεν θα λάβει το μπόνους εδρών που λάμβανε ενώ η κατανομή των εδρών θα γίνει βάσει του ποσοστού που έχουν λάβει τα κόμματα.

Ο εκλογικός νόμος 4406/2016 που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2016, θα ισχύσει μόνο για τις εκλογές της 21ης Μαΐου καθώς σε περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης και προσφυγής εκ νέου στις κάλπες, τότε οι επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και ευνοεί το πρώτο κόμμα.

https://www.tiktok.com/@reader.gr/video/7231876462264061211?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7071129638667863558

Απλή αναλογική: Πώς μοιράζονται οι έδρες

Για να μπει ένα κόμμα στη Βουλή, ακόμη και με την απλή αναλογική, θα πρέπει να πιάσει τον «στόχο» του 3%. Όσα κόμματα δηλαδή έχουν ποσοστό κάτω από το συγκεκριμένο όριο, μένουν εκτός. Οπως αναφέρει ο νόμος, για τον καθορισμό των εδρών που δικαιούται κάθε εκλογικός σχηματισμός, το σύνολο των ψήφων που συγκέντρωσε στην Επικράτεια πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό 300. Από αυτό καθορίζονται οι έδρες και στη συνέχεια, οι αδιάθετες λόγω της στρογγυλοποίησης, πηγαίνουν στους συνδυασμούς με τα μεγαλύτερα υπόλοιπα. «Αν το άθροισμα των ως άνω ακέραιων μερών των πηλίκων υπολείπεται του αριθμού 300, τότε παραχωρείται, κατά σειρά, ανά μία έδρα και ως τη συμπλήρωση αυτού του αριθμού στους σχηματισμούς, των οποίων τα πηλίκα εμφανίζουν τα μεγαλύτερα δεκαδικά υπόλοιπα» σημειώνεται στον νόμο.

Με το σύστημα της απλής αναλογικής, προκειμένου να υπάρξει πλειοψηφία 151 εδρών απαιτείται εκλογικό ποσοστό κοντά στο 50% για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ανάλογα με τη μη αντιπροσωπευόμενη ψήφο (ανάλογα το ποσοστό των κομμάτων που έμειναν εκτός Βουλής). 

Οπως είχε αναλύσει πρόσφατα στην ΕΡΤ ο σύμβουλος Στρατηγικής και Επικοινωνίας, Ευτύχης Βαρδουλάκης «Κυβέρνηση θα μπορεί να σχηματιστεί εάν τα κόμματα τα οποία την απαρτίζουν έχουν ένα ποσοστό το οποίο ξεκινάει από 45% αν το 10% περίπου μείνει εκτός Βουλής. Και μπορεί να φτάσει μέχρι το 47%-48% εάν είναι μικρότερο το ποσοστό που θα μείνει εκτός Βουλής».

Πώς θα γίνουν οι επαναληπτικές εκλογές 2023

Αν δεν υπάρξει σχηματισμός κυβέρνησης έπειτα από τις εκλογές της 21η Μαΐου, τότε θα οδηγηθούμε σε επαναληπτική διαδικασία, πιθανότατα στις αρχές Ιουλίου. Εκεί θα ισχύσει ο νόμος της ΝΔ του 2020. Σύμφωνα με αυτόν αν το πρώτο κόμμα λάβει ποσοστό έως 25%, τότε θα λάβει μπόνους 20 εδρών. Οι υπόλοιπες 280 έδρες θα κατανεμηθούν αναλογικά. Για κάθε επιπλέον 0,5%, το πρώτο κόμμα θα παίρνει μπόνους μία έδρα. Το μέγιστο μπόνους των 50 εδρών στις δεύτερες εκλογές του 2023 θα επιτευχθεί μόνο αν λάβει το 40% των έγκυρων ψήφων.

Οι Εκλογές 2023 είναι στο reader.gr!

Μείνε ενημερωμένος για ό,τι συμβαίνει στα στρατόπεδα των κομμάτων και τις κινήσεις των πολιτικών αρχηγών. Ειδήσεις για τις Εκλογές 2023 και αναλυτικοί οδηγοί για τους ψηφοφόρους στο reader.gr

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.