Μενού
antilian kotzai
Αντιλιάν Κοτζάι
  • Α-
  • Α+

Ξεφυλλίζοντας κανείς την απόφαση του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου σχετικά με τα κόμματα, που μπορούν αλλά και δεν μπορούν να «κατέβουν» στις ερχόμενες εκλογές της 21ης Μαΐου, και τους υποψήφιους βουλευτές, που τα συναποτελούν, μπορεί να παρατηρήσει ότι και σε αυτήν την εκλογική διαδικασία δεκάδες θα είναι οι Έλληνες πολίτες με μεταναστευτική καταγωγή, οι οποίοι θα διεκδικήσουν την ψήφο των συμπολιτών τους. 

Παραπάνω από 50 υποψήφιοι βουλευτές με διαφορετικές καταγωγές θα ριχτούν στην εκλογική «μάχη» για να ακουστεί περισσότερο και από α΄ πρόσωπο η φωνή των μεταναστών και των προβλημάτων τους, που τα γραφειοκρατικά προβλήματα τούς καθιστούν «φαντάσματα» και τούς «δένουν τα χέρια».

Είναι από τους «τυχερούς» και τις «τυχερές», αν μπορούμε να το θέσουμε έτσι, που κατάφεραν μετά από δεκάδες χρόνια σπουδών και εργασίας στην Ελλάδα να αποκτήσουν την πολυπόθητη ταυτότητα και έτσι να εκπροσωπήσουν τους γονείς και τους φίλους τους στη Βουλή, κάτι πολύ συνηθισμένο στις χώρες της δυτικής Ευρώπης.

Τα προβλήματα, εξάλλου, είναι πολλά, καθώς εκτός από τις καθυστερήσεις επί των καθυστερήσεων για την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας και την ανανέωση της άδειας διαμονής, αρκετοί είναι αυτοί που βιώνουν ρατσιστική βία και πλήττονται οικονομικά από το κύμα ακρίβειας.

«Το κράτος θα πρέπει να μην κρατάει "στην πίσω αυλή της κοινωνίας" ανθρώπους που είναι πλέον οργανικό κομμάτι της» αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο Reader o Αντιλιάν Κοτζάι, βουλευτής στη Β΄ Πειραιά με τον ΣΥΡΙΖΑ, στεκούμενος στη διαδικασία για την απόκτηση της ιθαγένειας μέσω γραπτών εξετάσεων, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει δυσκολέψει αρκετά με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότεροι υποψήφιοι/ες να «κόβονται».

Το Reader, σε μία προσπάθεια που κάνει για την ανάδειξη της «μεταναστευτικής φωνής», ρώτησε τον κ. Κοτζάι για τις θέσεις του ιδίου και του ΣΥΡΙΖΑ για μερικά από τα προβλήματα που απασχολούν τη μεταναστευτική κοινότητα όπως είναι το brain drain, η διαδικασία για την κτήση της ιθαγένειας, το «βουνό» της γραφειοκρατικής ταλαιπωρίας για την ανανέωση των αδειών διαμονής και το πώς μπορεί να επιλυθεί το ζήτημα με την ελλιπή συμμετοχή των μεταναστών στα κοινά.

Kotzai
Αντιλιάν Κοτζάι

Ολόκληρη η συνέντευξη του Αντιλιάν Κοτζάι* στο Reader

1) Σε περίπτωση εκλογής σας, ποιες θα είναι οι προτάσεις σας, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να πείσετε τους νέους μετανάστες, δεύτερης κατά βάσης γενιάς που έφυγαν από την Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης, να επιστρέψουν στη χώρα; Επίσης, στο ίδιο μήκος κύματος, ποιες είναι οι προτάσεις σας ως κόμμα στο να αποτρέψετε τη φυγή και άλλων νέων μεταναστών από την Ελλάδα;

«Η συγκεκριμένη ερώτηση έχει μεγάλο βάθος, οπότε χρειάζεται μία συνολική συζήτηση σε όλα τα επίπεδα. Οι νέοι άνθρωποι φεύγουν από την Ελλάδα, διότι στη χώρα μας νιώθουν ότι δεν υπάρχει κάποια προοπτική. Έχει σημασία να πούμε καταρχάς ότι το φαινόμενο του brain drain υπονομεύει το μέλλον της Ελλάδας, διότι, κατά κύριο λόγο, οι νέοι που φεύγουν είναι άνθρωποι με πολύ υψηλή κατάρτιση και επιστημονικό βάθος. Για να αντιστραφεί η κατάσταση θα πρέπει άμεσα στο επίκεντρο των πολιτικών να μπει η νέα γενιά, καθώς είναι η πιο παραγωγική κοινωνική δύναμη που θα ορίσει το παρόν και το μέλλον της χώρας. Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι θα πρέπει να δούμε πολύ σοβαρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας νέος άνθρωπος στην Ελλάδα. Πρώτο ζήτημα είναι το κομμάτι των εργασιακών δικαιωμάτων και των αυξήσεων των μισθών. Γύρω μας επικρατούν σε μεγάλο βαθμό η εργοδοτική αυθαιρεσία, οι επισφαλείς συνθήκες εργασίας, όπως και η αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία. Επίσης, ένα άλλο τεράστιο ζήτημα που ταλανίζει τη νέα γενιά είναι η στεγαστική κρίση, καθώς με τους μισθούς που υπάρχουν και με τα τόσα υψηλά ενοίκια, πραγματικά ο μήνας δεν βγαίνει. 

Παράλληλα, ένα άλλο ζήτημα που χτυπάει ευθέως την ποιότητα της ζωής των νέων ανθρώπων είναι ότι έχουμε τεράστια ακρίβεια και, ταυτόχρονα, οι μισθοί είναι πολύ χαμηλοί. Οπότε, πρέπει να υπάρξει σοβαρή αύξηση των μισθών και επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.

Με λίγα λόγια, θα πρέπει στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας των επόμενων χρόνων να μπει στο επίκεντρο η νέα γενιά. Μία νέα γενιά που το τελευταίο διάστημα φοβάται να μπει ακόμη και στα τρένα, καθώς όπως είδαμε μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, η ανασφάλεια έχει γίνει "καθεστώς" στη χώρα. Οι νέοι θα έρθουν πίσω μόνο εάν νιώθουν ασφάλεια στην εργασία, στην Παιδεία και στην ζωή τους εν γένει. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όλα τα παραπάνω τα έχει στις θέσεις του, καθώς για εμάς η προστασία του κόσμου της εργασίας και της νέας γενιάς είναι μεγάλη προτεραιότητα. 

Για αυτό πρέπει να τελειώνουμε με το νεοφιλελεύθερο και αντικοινωνικό σχέδιο των τελευταίων ετών και να πάμε σε ένα παραγωγικό μοντέλο που θα έχει στο επίκεντρο τις ανάγκες της κοινωνίας». 

2) Βλέποντας μερικές από τις ερωτήσεις που υποβάλλονται στους/ις υποψηφίους/ες για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, σε περίπτωση εκλογής σας και σχηματισμού κυβέρνησης πώς μπορείτε να συμβάλλετε στην αλλαγή της διαδικασίας για τη χορήγησή της;
 

«Η κτήση της ιθαγένειας τα τελευταία χρόνια με τη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αλλά και με τις πολιτικές του αρμόδιου υπουργού κ. Βορίδη έχει δυσκολέψει πάρα πολύ.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερωτήσεις στην διαδικασία της πολιτογράφησης σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι δομημένες πάνω σε μία λογική κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς η δυσκολία των θεμάτων οδηγεί νομοτελειακά πολλούς ανθρώπους εκτός της διαδικασίας της κτήσης της ιθαγένειας. Αλλά, ακόμη και άνθρωποι που περνάνε τις εξετάσεις "κόβονται" από τα κοινωνικά και πολιτικά τους δικαιώματα, καθώς υπάρχουν πολύ αυστηρά οικονομικά κριτήρια τα οποία στις εποχές των πολλαπλών κρίσεων που βιώνουμε είναι πολύ δύσκολο να πληρούνται.

Άρα, εδώ προκύπτει ένα μείζον ζήτημα. Μιλάμε για ανθρώπους που μένουν δεκαετίες στην Ελλάδα και είναι "εντάξει" σε όλες τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Οπότε, και το κράτος θα πρέπει να μην κρατάει "στην πίσω αυλή της κοινωνίας" ανθρώπους που είναι πλέον οργανικό κομμάτι της. Εμείς λέμε ότι πρέπει οι εξετάσεις να μην είναι τόσο δύσκολες, όπως και τα οικονομικά κριτήρια θα πρέπει να μη είναι τόσο αυστηρά. Οι πολιτικές μας έχουν σαν σκοπό την ένταξη των μεταναστών, καθώς μένουν δεκαετίες στην χώρα και μόνο έτσι ολοκληρώνεται μία ενταξιακή διαδικασία». 

antilian - kotzai
Αντιλιάν Κοτζάι

3) Σε περίπτωση εκλογής και σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25, ποιες θα είναι οι κινήσεις σας για να «λύσετε» τα χέρια χιλιάδων πολιτών από την Αλβανία, στους οποίους τα γραφειοκρατικά κωλύματα των συναρμόδιων υπουργείων, καθυστερούν την έκδοση αδειών διαμονής;

«Αυτό το ερώτημα είναι κρίσιμο, διότι πέρα από το ζήτημα για την κτήση της ιθαγένειας, που είπαμε παραπάνω, τίθεται άλλο ένα κρίσιμο θέμα, αυτό των αδειών διαμονής. Σε αυτό το πολύ σημαντικό θέμα πρέπει να υπάρχουν σοβαρές θεσμικές παρεμβάσεις, κυρίως στο κομμάτι της καταπολέμησης των γραφειοκρατικών καθυστερήσεων

Οι γραφειοκρατικές καθυστερήσεις είναι ένα ζήτημα που ταλαιπωρεί για δεκαετίες τους μετανάστες, οι οποίοι ζούσαν σε ένα καθεστώς αβεβαιότητας και φόβου, λόγω αυτής της κατάστασης. Βασικός παράγοντας που μπορεί να βοηθήσει είναι και η αξιοποίηση της τεχνολογίας, καθώς η ψηφιακή εποχή μπορεί να λύσει πολλά τέτοια ζητήματα. Αυτά τα ζητήματα αφορούν συνολικά τους μετανάστες, είτε κατάγονται από την Αλβανία, είτε από άλλες χώρες.

4) Σε περίπτωση εκλογής σας, υπάρχει σχέδιο για ανάδειξη προβλημάτων και των υπόλοιπων μεταναστευτικών κοινοτήτων ή θα περιοριστείτε αποκλειστικά στα προβλήματα της αλβανικής κοινότητας;

«Κοιτάξτε, σε αυτό το ερώτημα έχει σημασία να διευκρινίσουμε ένα, δύο πράγματα. Οι υποψηφιότητες των μεταναστών ή των παιδιών τους, δεν έχουν μονοθεματικά χαρακτηριστικά και αυτό πρέπει να είναι σαφές. Δηλαδή, όταν λέμε ότι οι μετανάστες και τα παιδιά είναι οργανικό κομμάτι της κοινωνίας σημαίνει πρακτικά ότι αντιμετωπίζουν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες, όπως είναι η ανεργία, η εργασιακή επισφάλεια, η μεγάλη στεγαστική κρίση κτλ.

Άρα, εμείς θα αναδείξουμε τα ζητήματα όλων των μεταναστών που μένουν στην Ελλάδα και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ορατότητας. Αυτό για μένα είναι ένα ταυτοτικό ζήτημα, αλλά είναι πρωτίστως και μία προοδευτική αντίληψη για το πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αντιλαμβάνεται μία κοινωνία συμπερίληψης και αλληλεγγύης.

Για αυτό και παλεύουμε να βελτιωθούν οι ζωές όλων των πολιτών που ζουν στην Ελλάδα. Δηλαδή, να φτιάξουμε μια Ελλάδα, όπου η κοινωνία πλειοψηφία θα ζει με εργασιακά δικαιώματα και αξιοπρέπεια. Να φτιάξουμε μία κοινωνία όπου η νέα γενιά θα είναι στο επίκεντρο των πολιτικών και θα ζει σε μία δημοκρατική χώρα με δικαιώματα.

Να φτιάξουμε μία χώρα όπου η αγάπη, η συμπερίληψη και η αλληλεγγύη θα είναι βασικά στοιχεία στις κοινωνικές μας σχέσεις, ανεξαρτήτως χρώματος, καταγωγής ή οποιουδήποτε άλλου κοινωνικού προσδιορισμού. Μόνο έτσι θα πάμε μπροστά.

5)  Ως ένας εκ των Ελλήνων πολιτών με μεταναστευτική καταγωγή από την Αλβανία που «κατεβαίνει» στις εκλογές, πώς μπορεί να επιλυθεί η ελλιπής συμμετοχή των μεταναστών σε πολιτικά κινήματα και φορείς; Πώς μπορείτε να τους πείσετε να συμμετέχουν πιο ενεργά στα κοινά και να μην περιορίζονται απλά στο στοιχείο της κοινοβουλευτικής ανάθεσης;

«Αυτό το ερώτημα, είναι αυτό που λέμε το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου. Καταρχάς, να πούμε ότι οι γονείς μας, δηλαδή η πρώτη γενιά των μεταναστών για δεκαετίες ήταν αποκλεισμένοι από συλλογικές και πολιτικές διαδικασίες, διότι ήταν σε ένα αγώνα συνεχούς επιβίωσης.

Πλέον, όμως τα τελευταία χρόνια τα πράγματα έχουν αλλάξει, καθώς τα παιδιά τους έχουν μεγαλώσει, πολλοί έχουν γεννηθεί εδώ, έχουν σπουδάσει και γενικά είναι οργανικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό πλέον αποτυπώνεται και στα ψηφοδέλτια των κομμάτων, όπου υπάρχει η συμμετοχή των μεταναστών και των παιδιών τους. Αυτή η διαδικασία αποτελεί τομή για τη δημοκρατία μας, καθώς την διευρύνει και φέρνει στο προσκήνιο ανθρώπους που ήταν αθέατοι, χωρίς να έχουν φωνή στη δημόσια σφαίρα.

Το ζήτημα, είναι όμως, όπως πολύ σωστά λες να μην υπάρχει η λογική της ανάθεσης, αλλά να επικρατήσει μία κουλτούρα πολιτικής δράσης και ένταξης σε συλλογικότητες και πολιτικά κόμματα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι κατά τη γνώμη μου, μία ενταξιακή διαδικασία ολοκληρώνεται, μόνο όταν υπάρχει πολιτική ένταξη σε μία κοινωνία».

antilian-kotzai
Αντιλιάν Κοτζάι

* Ο Αντιλιάν Κοτζάι είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ στη Β' Πειραιά, γεννήθηκε στην Αλβανία και ήρθε οικογενειακώς με τους γονείς του στην Ελλάδα τον Γενάρη του 2000, όπου και έμεινε στη Λαμία και πιο συγκεκριμένα στο χωριό Μεξιάτες. Τελείωσε το προπτυχιακό του στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών στο Ρέθυμνο και έχει δύο μεταπτυχιακούς τίτλους.

Ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Πολιτικής Επιστήμης και της Κοινωνιολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Επίσης, είναι Πρόεδρος στο Δίκτυο Νέων Μεταναστευτικής Καταγωγής "ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ", που έχει σαν στόχο την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων σε όλα τα επίπεδα.

Έχει κάνει αρκετές δουλειές καθώς δούλευε από μαθητής στο πεδίο της εστίασης και αργότερα στο πεδίο της έρευνας και σε εταιρεία πληροφορικής. Το τελευταίο χρόνο ασχολείται με το κομμάτι της δημοσιογραφίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA