Μενού
koytsoympas
Pride 98,6
  • Α-
  • Α+

O Γενικός Γραμματέας του Κ.Κ.Ε, Δημήτρης Κουτσούμπας, έδωσε τις δικές του προτάσεις για την κοινωνική αλλαγή και για μια κοινωνία αποδοχής και ίσων δικαιωμάτων, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Pride 98,6 Πώς φαντάζεται μια Ελλάδα που θα μάς αφορά όλους.

Έχετε μια μηχανή του χρόνου. Θα πηγαίνατε μπροστά ή πίσω;

Θα πήγαινα πίσω περισσότερο για να έβλεπα ή να ζούσα τις μεγάλες εξεγέρσεις και επαναστάσεις που έγιναν τον προηγούμενο αιώνα και τον προ-προηγούμενο, όπως η Παρισινή Κομμούνα, όπως άλλες επαναστάσεις: η Ρώσικη Επανάσταση, η Κουβανική Επανάσταση, να γνωρίσω επαναστάτες, αλλά θα έλεγα και μπροστά, το μέλλον. Είμαι ακράδαντα πεπεισμένος ότι τέτοιες επαναστάσεις, τέτοιες εξεγέρσεις, τέτοιοι επαναστάτες, θα ξαναγεννηθούν. 

Είμαι υπερήφανος για...

Είμαι περήφανος για τη νεολαία του ΚΚΕ, την ΚΝΕ. Είναι πρωτοπόρα οργάνωση, ασχολείται με τον Πολιτισμό, κάνει καταπληκτικά φεστιβάλ. Με όλα τα είδη της μουσικής, της τέχνης, του θεάτρου, του χορού. Συσπειρώνει εκατοντάδες χιλιάδες νέους στις γραμμές της, κατάφερε να γίνει πρώτη δύναμη στο φοιτητικό κίνημα πέρυσι, με την Πανσπουδαστική με 36%. Είμαι υπερήφανος γι' αυτή.

Πώς φαντάζεστε τον εαυτό σας σε 10 χρόνια από τώρα;

Δέκα χρόνια μεγαλύτερος, νομίζω πιο ώριμος, πιο έμπειρος ακόμη, ίσως σοφότερος, γιατί όσο ζεις μαθαίνεις και βέβαια δραστήριος. 

Φτάσατε ποτέ στα όριά σας ή είπατε "θα τα παρατήσω";

Όχι, δε λέω ποτέ "τα παρατάω" ή "θα τα παρατήσω", το παλεύω. Με όλες τις δυσκολίες, μπορεί να σκοντάφτω καμιά φορά, αλλά σηκώνομαι. Όταν έχεις δίπλα σου και χέρια, να σου απλώνουν το χέρι και να σε σηκώνουν, όταν πας να στραβοπατήσεις ή να έχεις σοβαρές δυσκολίες και να πεις "δεν αντέχω άλλο", αυτό είναι δύναμη, σου δίνει κουράγιο και προχωράς. Αυτό είναι η συντροφικότητα.

Ποια είναι η θέση σας για την ισότητα στον γάμο;

Πιστεύω ότι η ισότιμη, ελεύθερη συμβίωση δεν έχει να κάνει με τη μία ή την άλλη μορφή του γάμου. Πρέπει να είναι απαλλαγμένη από οικονομικές σχέσεις, από οικονομικούς και κοινωνικούς καταναγκασμούς για το ζευγάρι. Αυτό αφορά και τα ετερόφυλα άτομα και τα ομοφυλόφιλα, αφορά τους πάντες. Για να ζήσουν πραγματικά ελεύθερα, πρέπει να είναι απαλλαγμένοι από τέτοιους καταναγκασμούς. Βεβαίως, η συμβίωση, η ελεύθερη, ισότιμη συμβίωση που εμείς πιστεύουμε, θεωρούμε ότι μπορεί να επιλύσει κι άλλα προβλήματα, γιατί υπάρχουν ζητήματα που προκύπτουν από μια συμβίωση, όπως είναι κληρονομικά ή προβλήματα υγείας, αλλά μπορούν να ρυθμιστούν και αυτό αφορά όλα τα νέα ζευγάρια, όποιου προσανατολισμού και οτιδήποτε επιλέγουν ως σύντροφό τους.

Σε ποιο βαθμό οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα επηρεάζουν την ελληνική κοινωνία; Έχει υπάρξει πρόοδος σ' αυτά τα ζητήματα;

Υπάρχουν μεγάλες προκαταλήψεις ακόμη, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, όμως υπάρχει ταυτόχρονα και πρόοδος. Βέβαια, δυστυχώς η πρόοδος, ανακόπτεται πάντα πιστεύω, όσο επικρατούν αυτές οι σάπιες αξίες αυτού του συστήματος που ζούμε, που έχει ουσιαστικά στο DNA του τη βαρβαρότητα, την εκμετάλλευση, την καταπίεση, τον αυταρχισμό. Όσο υπάρχουν τέτοιες αξίες σε αυτό το σύστημα δυσκολεύεται να απελευθερωθεί ο άνθρωπος και να ξεπεραστούν προκαταλήψεις, συντηρητισμός και μια σειρά ζητήματα, που υπάρχουν σε όλες τις κοινωνίες.

Ποια είναι η δυσκολότερη πολιτική απόφαση που έχετε κληθεί να πάρετε, μέχρι σήμερα;

Πάρα πολλές φορές νιώθεις αυτό το άγχος και τη δυσκολία το τί θα επιλέξεις πολιτικά να κάνεις, να πεις και στην πράξη, στη δράση. Όμως, αυτό λύνεται γιατί στις δύσκολες στιγμές, εμείς έχουμε κι εγώ προσωπικά, αλλά και το κόμμα μας, τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη. Όταν έχεις δίπλα σου συντρόφους, συντρόφισσες, που μπορείς να εμπιστευτείς να ακούσεις τη γνώμη τους, τότε η οποιαδήποτε δύσκολη απόφαση παίρνεται πιο εύκολα, γιατί άλλο η συλλογική, δημιουργική συζήτηση, που μπορεί να σε οδηγήσει και σε πιο ασφαλή συμπεράσματα, από μια δυσκολία κατανόησης ενός ζητήματος, μια στιγμή που μπορεί να έχει ο κάθε άνθρωπος ατομικά, προσωπικά, ξεχωριστά και άλλο μέσα από τη συλλογική ενέργεια, δράση, συζήτηση, οπότε έτσι λύνονται και αυτές οι δυσκολίες.

Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει για την καλύτερη ένταξη τρανς ατόμων στην αγορά εργασίας;

Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να γίνεται είναι για κάθε νέο άνθρωπο. Να υπάρχει σταθερή, μόνιμη δουλειά, με ευθύνη του κράτους, με ευθύνη της κοινωνίας, να έχει εργασιακές σχέσεις ανθρώπινες και όχι να ζει αυτή τη βαρβαρότητα στις εργασιακές σχέσεις. Να έχει αξιοπρεπείς μισθούς, παροχές: πρόνοια, υγεία, μόρφωση. Σταθερή, μόνιμη δουλειά για όλους. Εδώ υπάρχει ισοτιμία για όλους και πρέπει έτσι να αντιμετωπίζονται. Η σημερινή εργασιακή ζούγκλα μοιάζει με ακόμα μεγαλύτερη ζούγκλα για τα τρανς άτομα και αυτό πρέπει επιτέλους να σταματήσει.

Ποιος θεωρείτε ότι είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η νέα γενιά;

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να την πείσουν ότι δεν υπάρχει ελπίδα στον αγώνα, στην πάλη της, να σκύψει το κεφάλι, να υποταχθεί, να δέχεται την καταπίεση, να δέχεται την αυταρχικότητα. Δε λέω ότι αυτό θα γίνει, λέω ποιον θεωρώ εγώ τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Άλλωστε εμείς γι' αυτό παλεύουμε και με την Κομμουνιστική Νεολαία. Δεν πρέπει η νεολαία να σκύβει το κεφάλι, πρέπει να πηγαίνει μπροστά, πρωτοπόρα να δρα, να ανοίγει δρόμους και βεβαίως να τους πάρει κάποια στιγμή αμπάριζα όλους αυτούς που την εκμεταλλεύονται, την καταπιέζουν και δεν την αφήνουν να ζήσει όπως της αξίζει.

Δείτε το βίντεο:

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA