Μενού
androylakis-ekloges
Νίκος Ανδρουλάκης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Χθες σας τα έγραψα πρώτος για τους δημοσκόπους που δίσταζαν να γράψουν αυτά που έβρισκαν απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Από τις πρωινές εκπομπές κι έπειτα είδα αρκετούς από τους ανθρώπους που ηγούνται των εταιρειών αυτών να βγαίνουν και να μιλούν ανοιχτά για bullying του ΣΥΡΙΖΑ απέναντί τους με αποτέλεσμα -κι αφού οί ίδιοι είχαν πάθει το σοκ του 2015 και του 2019 να μη θέλουν να την ξαναπάθουν και να φυλάγονται. Ένας εξ αυτών μου είχε πως πως «εάν εμφάνιζα Παρασκευή τη δημοσκόπηση που έδινε 40-22, η Κουμουνδούρου θα είχε στείλει εισαγγελέα να με συλλάβει». Ο ένας μετά τον άλλον, οι δημοσκόποι είχαν ραντεβού χθες με τις ιδιοκτησίες των τηλεοπτικών σταθμών, με τους οποίους συνεργάζονταν. Εκεί τα έβαλαν κάτω σχετικά με την επόμενη εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου και συμφωνήθηκε κάτι θεμελιώδες: να δείχνουν ό,τι βλέπουν. Με άλλα λόγια, τέλος στις πολλές σταθμίσεις και στα «τσιμπήματα», προκειμένου να μην είναι δυσαρεστημένος ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το ντέρμπι ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ 

Πάντως οι χθεσινές δηλώσεις Τσίπρα αποδεικνύουν πως ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στοχοποιεί πλέον ανοιχτά το ΠΑΣΟΚ ως υπαίτιο της δικής του ήττας αλλά κυρίως ως νούμερο ένα εχθρό του την επομένη των εκλογών. Στη Χαριλάου Τρικούπη εκφράζουν μεγάλη ικανοποίηση, κυρίως για το στελεχιακό δυναμικό που αναδείχθηκε σε αυτές τις εκλογές αφού πλέον θα είναι σε θέση να δώσουν τη μάχη των τηλεπαραθύρων και των πολιτικών ιδεών με ένα μείγμα νέων ανθρώπων που δεν θυμίζει σε τίποτα το ΠΑΣΟΚ της προηγούμενης εικοσαετίας. Υπό αυτή την έννοια πρόκειται για μια σοβαρή ανανέωση. 

Βολές στην «υπόγα» 

Στον ΣΥΡΙΖΑ η πραγματική συζήτηση για τα αίτια της ήττας θα γίνει προφανώς μετά τις δεύτερες εκλογές. Όμως αυτό δεν σημαίνει πως τα στελέχη του δεν ρίχνουν τα βέλη τους σε διάφορες κατευθύνσεις. Ένας εξ αυτών μου έλεγε χθες πόσο πολύ έχει στοιχίσει στο κόμμα η ταύτιση με τις πολιτικές επιλογές της «υπόγας» που έσερνε τα στελέχη σε ανερμάτιστες κόντρες (φέρνοντας για παράδειγμα το τελευταίο με τον Σαββόπουλο). Είναι σαφές ότι μεγάλο πεδίο κριτικής θα ασκηθεί στον Πρόεδρο για τις αμφίπλευρες διευρύνσεις με υποψηφιότητες τύπου Αντώναρου που μόνο κακό έχουν όπως φαίνεται προκαλέσει, ενώ ιδιαίτερα η περίπτωση Πολάκη φαίνεται πως έχει ενοχλήσει πάρα πολλούς - κυρίως όμως εστιάζουν και στην στάση Τσίπρα και την αδυναμία του να επιβληθεί στον αψύ Κρητικό.  

Η διερευνητική στον Τσίπρα 

Σήμερα είναι η σειρά του Αλέξη Τσίπρα να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Προεξοφλείται από όλους πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να επαναλάβει τα όσα έκανε το 2012 που κράτησε την εντολή 3 ημέρες και την περιέφερε σε συναντήσεις με Κοινωνικές οργανώσεις κι άλλα χαριτωμένα -αντίθετα κι ο ίδιος αναμένεται να την παραδώσει είτε προφορικά (όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης) είτε με μια νέα επίσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο. Αύριο Τετάρτη η εντολή θα φτάσει στον Νίκο Ανδρουλάκη και την Πέμπτη αναμένεται να καλέσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους αρχηγούς σε μια ύστατη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης, πριν οριστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση. Όλα βέβαια έχει έρθει νωρίτερα, αφού η σύγκληση της νέας βουλής θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή και η διάλυσή της την ίδια ημέρα!

Αναζητούνται υπηρεσιακοί υπουργοί

Ως το τέλος της εβδομάδας, θα πρέπει να έχει σχηματοποιηθεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα αναλάβει τις τύχες της χώρας ως τις 25 Ιουνίου και μέχρι να προκύψει κυβέρνηση. Δύο ονόματα έχουν ήδη διαρρεύσει, αυτό του πρέσβη Βασίλη Κασκαρέλη για το ΥΠΕΞ και του πρέσβη και πρώην διοικητή της ΕΥΠ, Παύλου Αποστολίδη για το Άμυνας. Ακούγεται έντονα το όνομα της Αναστασίας Κοτανίδου για το Υγείας, ενώ θα αναζητηθεί και πρόσωπο με πείρα για το Πολιτικής Προστασίας, με δεδομένο ότι έχουμε εισέλθει στην αντιπυρική περίοδο. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δεν θα μείνει στη θέση της και θα βρεθεί άλλο πρόσωπο για να «τρέξει» τις Πανελλαδικές.

Κινητοποίηση βουλευτών

Μια κρίσιμη παράμετρος που έχει να αντιμετωπίσει η καμπάνια της ΝΔ είναι η απουσία του σταυρού σε αυτές τις εκλογές, o οποίος λειτούργησε ως κίνητρο προσέλευσης για πολλούς ψηφοφόρους. Υπό αυτό το πρίσμα, θα εξεταστούν και τρόποι αξιοποίησης των βουλευτών του κόμματος, ιδίως αυτών που εκλέγονται με άνεση στις περιφέρειες τους και δεν έχουν άγχος για τις επόμενες εκλογές. Όταν αποκρυσταλλωθεί το πρόγραμμα περιοδειών του κ. Μητσοτάκη, είναι πιθανό να προκύψει και ένα πρόγραμμα περιοδειών από κλιμάκια βουλευτών του κόμματος, προκειμένου να καλύψουν περιοχές που δεν θα επισκεφθεί ο πρόεδρος της ΝΔ. Παράλληλα, θα υπάρξει και μια task force βουλευτών που θα επιφορτιστεί με την εκπροσώπηση του κόμματος στα ΜΜΕ, με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν οι ασφυκτικοί περιορισμοί των εκλογών με σταυρό. 

Η απουσία της Πόπης

Η συντριβή της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπης Τσαπανίδου είναι απόλυτη. Περιττό να πω ότι στο πρόσωπο της συγκεντρώνονται αρκετά από τα πυρά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αν και εν προκειμένω μάλλον βαράνε το σαμάρι αντί για το γαϊδούρι. Η κ. Τσαπανίδου, πάντως, είναι πλήρως απούσα από τον δημόσιο διάλογο, όπως ήταν και από τα εκλογικά πάνελ. Πληρώνει και τα λάθη της βεβαίως. Ήταν η ίδια που τη μέρα των εκλογών έδινε την εικόνα σε δημοσιογράφους ότι τα πράγματα είναι 'τσίμα-τσίμα'. Συμβαίνει αυτό όταν δεν έχεις επαφή με την πραγματικότητα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.