Μενού
kyriakos-mitsotakis
Κυριάκος Μητσοτάκης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Τις παγίδες που κρύβει για τις δεύτερες κάλπες το φαραωνικό ποσοστό που έλαβε η ΝΔ στις εκλογές της 21ης Ιουνίου επιχειρεί να «αφοπλίσει» ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ώστε αυτές να μη σταθούν εμπόδιο στον διακηρυγμένο στόχο της επαναβεβαίωσης της καθαρής εντολής που έδωσαν οι πολίτες για αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ. Ο ίδιος εξάλλου αναγάγει την αυτοδυναμία σε κυρίαρχο διακύβευμα, επισημαίνοντας στους πολίτες ότι «οι ισχυρές και σταθερές κυβερνήσεις είναι αυτές που μπορούν να κάνουν τις μεγάλες αλλαγές» και να κλείσουν οριστικά την πόρτα στις περιπέτειες.

Γι’ αυτό και στη χθεσινή του συνέντευξη στον ALPHA υπογράμμισε πως στις 25 Ιουνίου οι κάλπες θα είναι άδειες και δεν μπορούν να γεμίσουν με κανέναν μαγικό τρόπο πέραν της συμμετοχής των πολιτών στην εκλογική διαδικασία και την ανανέωση της εμπιστοσύνης τους στον ίδιο και τη ΝΔ για τη διακυβέρνηση του τόπου βάσει του προγράμματος που ήδη έχει θέσει υπόψη τους.

Παγίδα πρώτη: Ο εφησυχασμός

Τρεις είναι οι βασικές παγίδες που βλέπουν μπροστά τους ο κ. Μητσοτάκης και το γαλάζιο επιτελείο, οι οποίες αλληλεπιδρούν η μία με την άλλη. Πρώτη και κύρια ο εφησυχασμός. Η ψευδής αίσθηση που μπορεί να δημιουργηθεί σε μία μερίδα ψηφοφόρων μπροστά στο θρίαμβο του 40,79% ότι το «ματς» έχει λήξει και δεν υπάρχει πιθανότητα «γκολ» στο 90 ή μιας στραβής στα «πέναλτι». Κοινώς ότι η αυτοδυναμία έχει ήδη κριθεί, άρα υπάρχουν περιθώρια να «αλλαξοπιστήσουν» ή να απέχουν.

«Η αριθμητική της κάλπης και της ενισχυμένης αναλογικής - ειδικά στην πολύ πιθανή περίπτωση που έχουμε παραπάνω κόμματα στη Βουλή - λειτουργεί ώστε να ανεβαίνει ο πήχης της αυτοδυναμίας και να πλησιάζει ουσιαστικά το ποσοστό το οποίο πήραμε στις εκλογές αυτές αν έχουμε εφτά ή μπορεί και οκτώ κόμματα στη Βουλή», εξήγησε. Για να καταστήσει σαφές ότι και σε αυτές τις κάλπες η συσπείρωση αποτελεί «κλειδί» στη μάχη, καθώς το ποσοστό που θα απαιτηθεί για την αυτοδυναμία είναι απολύτως ευμετάβλητο και εξαρτάται απόλυτα από το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής.

Στο ίδιο μήκος κύματος, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι: «Αν το υφιστάμενο 16% των εκτός Βουλής κομμάτων, που διαμορφώνει τον πήχη της αυτοδυναμίας στο 37,5% μειωθεί στο 6% με την είσοδο 3 επιπλέον κομμάτων στην 5κομματική Βουλή που προέκυψε από την κάλπη της 21ης Μαΐου, τότε ο πήχης ανεβαίνει στο 38,5%. Το τιμητικό 40,79% δεν θέλει πολύ για να πέσει και η αυτοδυναμία να κινδυνεύσει».

Παγίδα δεύτερη: Η αποσυσπείρωση της ΝΔ

Αυτή είναι κατ’ ουσίαν μια δεύτερη παγίδα συναρτώμενη της πρώτης. Ο εφησυχασμός να οδηγήσει σε αποσυσπείρωση της ΝΔ και σε συνδυασμό με την αποσυσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, να καταλήξει εντέλει σε ενίσχυση μικρότερων κομμάτων είτε στο δεξιότερο είτε στο αριστερότερο πολιτικό φάσμα. Ουδείς πρέπει να ξεχνά άλλωστε ότι στις 21 Μαΐου «ΝΙΚΗ» και «Πλεύση Ελευθερίας» ιδίως, αλλά και «ΜέΡΑ25» έφτασαν μία ανάσα από το 3% που αποτελεί το κατώφλι εισόδου στη Βουλή.

Η τρίτη παγίδα που επιδιώκει να αποφύγει το γαλάζιο στρατόπεδο είναι η αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ για τον γνήσιο εκφραστή της Κεντροαριστεράς να κυριαρχήσει στον πολιτικό διάλογο, απομακρύνοντας από το πρώτο πλάνο της κοινής γνώμης το πραγματικό διακύβευμα που είναι «ποιος θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας» και ότι πρόταση γι’ αυτό έχει μόνο η ΝΔ με την αυτοδυναμία. Αυτό ενέχει κινδύνους διαρροών από τη ΝΔ κυρίως προς το ΠΑΣΟΚ, το οποίο πιθανόν κάποιοι κεντρώοι ψηφοφόροι να θελήσουν να στηρίξουν αυτή τη φορά ώστε να κοντράρει όσο το δυνατόν στα ίσια τον ΣΥΡΙΖΑ για την πρωτοκαθεδρία στην αντιπολίτευση της επόμενης μέρας. Σε αυτό μπορεί να συμβάλλει και το γεγονός ότι μετά την εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ έχει φύγει πλέον από το «κάδρο» το ενδεχόμενο μιας «κυβέρνησης ηττημένων» ή «ανοχής».

«Σε αυτές τις εκλογές που έρχονται θα ψηφίσουμε το ποιος θα είναι κυβέρνηση. Δεν νομίζω ότι οι πολίτες ψηφίζουν για το ποιος θα είναι αντιπολίτευση», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Απευθυνόμενος, δε, στους πολίτες που προτίμησαν κόμματα δεξιότερα της ΝΔ τους κάλεσε να αναλογιστούν «ποιοι είναι οι πατριώτες στην πράξη και ποιοι είναι οι πατριώτες της θεωρίας και στα λόγια».

Παγίδα τρίτη: Η αλαζονεία

Ένας επιπλέον κίνδυνος για τον οποίο χτυπάει από το πρώτο λεπτό της νίκης καμπανάκια ο Πρόεδρος της ΝΔ είναι η αλαζονεία, στέλνοντας με αυστηρό ύφος το μήνυμα «σεμνά και ταπεινά». Και χθες άλλωστε τράβηξε αυτιά ρητορικά για τις αυτάρεσκες δηλώσεις περί αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας με 180 βουλευτές, διευκρινίζοντας ότι δεν εκφράζουν τη φιλοσοφία του και διαβεβαιώνοντας ότι για τη Συνταγματική Αναθεώρηση του 2025 θα αναζητήσει ευρύτερες συναινέσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος και στη βάση ότι και αυτές οι εκλογές είναι εξίσου δύσκολες για τη ΝΔ ανεξαρτήτως του πρόσφατου θριάμβου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε μέσω της συχνότητας του ALPHA τα γαλάζια στελέχη ότι απαιτεί να τρέξουν για τον συλλογικό αγώνα όσο έτρεξαν για τη δική τους εκλογή, καθώς την επόμενη μέρα στο ζύγι της «αυστηρής αξιολόγησης» θα μετρήσει η δραστηριότητά τους σε αυτή την προεκλογική περίοδο και όχι η πρωτιά σε σταυρούς.  Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: Οι «εαυτούληδες» θα βρεθούν στο περιθώριο της επόμενης κυβέρνησης εφόσον οι πολίτες εμπιστευτούν εκ νέου τη ΝΔ. Παράλληλα, υπενθύμισε με νόημα ότι τα υπουργικά κοστούμια τα.. ράβει ο ίδιος και προϊδέασε για γερό «rotation»… στα Υπουργεία.

Ο ίδιος πάντως ανασυντάσσει ήδη δυνάμεις για να δώσει μία ακόμα σκληρή μάχη για την τελική ψήφο εμπιστοσύνης των πολιτών σε μια ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ. Από τη Δευτέρα ξεκινάει ξανά περιοδείες με αρχή την εκλογική του περιφέρεια στη Δυτική Αθήνα. Την Τρίτη και την Τετάρτη θα βρεθεί στην Κρήτη όπου έκανε πραγματικότητα τον προσωπικό του στόχο να βαφτεί ολόκληρη γαλάζια, ενώ στο τέλος της εβδομάδας θα επισκεφτεί τη Θεσσαλία (Τρίκαλα και Λάρισα). Στόχος να αναδείξει την πλούσια μεταρρυθμιστική ατζέντα που έχει για την επόμενη 4ετία η ΝΔ με έμφαση στην οικονομία, αλλά και την εμπειρία, την τόλμη και την αποφασιστικότητα να την εφαρμόσει. Πέραν του κ. Μητσοτάκη έχει αποφασιστεί να γίνουν 51 περιοδείες σε όλη την χώρα από βουλευτές και κομματικά στελέχη, ώστε να εξηγήσουν δια ζώσης στους πολίτες την ανάγκη να προσέλθουν ξανά στις κάλπες και να συμβάλλουν στην παρουσίαση του γαλάζιου σχεδίου για την περίοδο 2023-2027. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.