Μενού
alexis-tsipras
Αλέξης Τσίπρας | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Μπορεί δημοσίως να έχει πέσει σιωπητήριο και το επίπεδο της κριτικής για την εκλογική επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ να είναι σχεδόν ανύπαρκτο, αυτό όμως δεν σημαίνει πως οι βουλευτές του κόμματος δεν κατακεραυνώνουν την ηγεσία στις ιδιωτικές τους συνομιλίες. Ένας εξ αυτών, από τις πλέον σοβαρές περιπτώσεις, μου έλεγε χθες πως παρά το γεγονός πως ο ίδιος δεν θεωρεί πως πρέπει να τεθεί θέμα ηγεσίας στο κόμμα αφού «ο Τσίπρας είναι αυτός που μας εκτόξευσε και δεν υπάρχει κανείς που μπορεί να τον αντικαταστήσει», την ίδια στιγμή θεωρεί πως ο Πρόεδρος περιχαρακώθηκε γύρω από μια κλειστή ομάδα και δεν είχε ιδέα για το τι πραγματικά συνέβαινε στον κόσμο. 

«Το ξέρεις πως δεν μας είδε κατά μόνας τέσσερα χρόνια»; με ρώτησε σκωπτικά. «Να έρθει και να με ρωτήσει τι βλέπεις, τι ακούς, τι λέει για εμάς ο κόσμος»; Ο ίδιος βουλευτής μου επεσήμανε πως υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια για τις επιλογές σε επίπεδο δημοσιογραφικών επιρροών και συνομιλητών στα ΜΜΕ και έκλεισε τη συνομιλία μας λέγοντάς μου πως ο ίδιος ως Αριστερός και ως μέλος του κόμματος που επαναλειτούργησε την ΕΡΤ νιώθει περήφανος για την σημερινή εικόνα της δημόσιας τηλεόρασης και ντροπή για το γεγονός ότι δεν μπορούσε να πει το ίδιο όταν κυβερνούσε το δικό του κόμμα. Σας τα μεταφέρω όλα, όπως μου τα είπε, για να βγάλετε τα συμπεράσματά σας. 

Συναγερμός στη ΝΔ για τη «Νίκη»

Στη ΝΔ έχει σημάνει συναγερμός για τις εκλογικές επιδόσεις της «Νίκης» και μετά την πρώτη συνάντηση των βουλευτών στην Πειραιώς, ο Γιάννης Μπρατάκος είχε τετ-α-τετ με τους βουλευτές της Α' Θεσσαλονίκης. Το πρέσινγκ ήταν πολύ συγκεκριμένο και ζητήθηκε από τους βουλευτές να μιλήσουν σε δίκτυα της εκκλησίας που φαίνεται πως επηρέασαν αποφασιστικά για την άνοδο του κόμματος. Κι επειδή το επίπεδο της αυτοδυναμίας κρίνεται σε μεγάλο βαθμό από την είσοδο ή μη της «Νίκης» στη Βουλή, αναμένω σοβαρή κινητοποίηση. 

Ο πόλεμος στον Μαραντζίδη

Ο Πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκινήσει την αντεπίθεση ορίζοντας στρατηγό της μάχης τον Νίκο Μαραντζίδη. Πρόκειται για μια σωστή κίνηση αφού ο κ. Μαραντζίδης είναι λαμπρός επιστήμονας και σίγουρα δεν διέπεται από την ανάγκη να γίνει αρεστός στον αρχηγό του κόμματος. Φίλος που παρακολουθεί στενά τον ΣΥΡΙΖΑ μου θύμισε ότι τα χρόνια του αντιμνημονιακού αγώνα οι «σύντροφοι» ζητούσαν να απαγορευτεί η δημοσιοποίηση των δημοσκοπήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας των οποίων επιστημονικός υπεύθυνος ήταν ο κ. Μαραντζίδης. Είμαι περίεργος να δω το πώς θα αντιμετωπίσουν τον Μαραντζίδη στην Κουμουνδούρου, όμως γνωρίζω πως ο ίδιος, ως Πόντιος στην καταγωγή, δεν καταλαβαίνει πολλά από το «φάγωμα» και θα κάνει απλά τη δουλειά του. Το θέμα είναι εάν ο Τσίπρας είναι διατεθειμένος να τον ακούσει. 

Μήνυμα (και) στη Ράνια

Η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να θέσει τον ευρέως άγνωστο πέραν του συριζαϊκού οικοσυστήματος, Διονύση Τεμπονέρα, επικεφαλής του εκλογικού αγώνα είναι μια κίνηση που αποτελεί μήνυμα προς πολλαπλές κατευθύνσεις. Πέρα από τους πρωτοκλασάτους του κόμματος του, είναι ένα μήνυμα και προς τη μεριά της γραμματέως Ράνιας Σβίγκου, η οποία μπορεί να συμμετέχει στον σχεδιασμό της επόμενης μέρας, αλλά δεν θα έχει τον πρώτο λόγο. Και πώς να τον έχει, άλλωστε, όταν το κόμμα επί των ημερών της πήρε το χειρότερο ποσοστό μετά το 2012 και παρουσίασε μια εικόνα πλήρους αποδιάρθρωσης σε πολλές περιφέρειες και ιδίως εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων, όπου ο μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε ανύπαρκτος

Αλλαγή στο πρόγραμμα

Αλλιώς ήταν δομημένο το πρόγραμμα περιοδειών του Κυριάκου Μητσοτάκη αυτές τις μέρες και αλλιώς διαμορφώνεται εν τέλει. Για παράδειγμα, την Πέμπτη ο πρωθυπουργός ήταν να πάει σε Παγκράτι και Αμπελοκήπους, αλλά δεν θα πάει, ενώ δεν θα πάει και στην Καρδίτσα την Παρασκευή, επιλέγοντας αντ' αυτής τη Β' Πειραιώς. Ο λόγος είναι απλός: ο πρόεδρος της ΝΔ θέλει να μείνει και λίγο στο γραφείο του για να δουλέψει το σχέδιο της επόμενης μέρας και ίσως να βρει και τα πρόσωπα που θα αποτελέσουν τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, εφόσον βγει νικητής και αυτοδύναμος από τις κάλπες. 

Φύλλο πορείας σε βουλευτές

Το πρόγραμμα από τα γραφεία της ΝΔ εστάλη και οι βουλευτές του κόμματος, δηλαδή επιφανείς πρώην υπουργοί και οι πρώτοι στους σταυρούς των μεγάλων περιφερειών, θα πάρουν τον… δρόμο για διάφορες περιφέρειες, πέραν των εκλογικών τους. Οι περιοδείες ξεκινούν το Σάββατο από την Κεφαλονιά με τον Νίκο Χαρδαλιά και τη Σοφία Ζαχαράκη, ενώ συνολικά 50 στελέχη θα βγουν σε 65 περιοδείες, με στόχο να καλυφθούν περίπου 500 πόλεις και χωριά. 

Παραστατίδης στη Βόρεια Ελλάδα 

Ο Στέφανος Παραστατίδης, που εξελέγη βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Κιλκίς ανεβάζοντάς το στη δεύτερη θέση, θα είναι ο στρατηγός της μάχης για το κόμμα στη Βόρεια Ελλάδα. Γνωστός για το πολύ επιτυχημένο newsletter του, «ο Σόσιαλ ο Ντέμοκρατ, ο σωστός», ο κ. Παραστατίδης έχει καταφέρει να χτυπήσει σειρά στερεοτύπων και κατεστημένων αντιλήψεων σε ένα δύσκολο νομό και να κρατήσει ψηλά το ΠΑΣΟΚ. Ο Πρόεδρος Ανδρουλάκης, που έχει αποφασίσει να στηριχθεί στην ομάδα κρούσης των 40άρηδων, τον πιστεύει πολύ και του έχει μεγάλη εμπιστοσύνη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.