Μενού
bouli-maios-2023
Βουλή | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ρώτησα φίλο δημοσκόπο για το εάν αυτή τη στιγμή έχουν νόημα οι μετρήσεις, δέκα μέρες μετά τις εκλογές. Μου απάντησε πως το εκλογικό σώμα δεν έχει ακόμη μεταβολίσει το εκλογικό αποτέλεσμα και πως προφανώς όσοι σκέφτονται να μετακινηθούν από την προ δεκαημέρου ψήφο δεν έχουν ακόμη καταλήξει οριστικά. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν τάσεις, αφού αυτή τη στιγμή γνωρίζουν πως τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους ψηφοφόρους της ΝΔ είναι σαφές πως το δίλημμα «αυτοδυναμία ή τρίτες εκλογές» θα πιάσει τόπο και θα συσπειρώσει τη συντριπτική πλειοψηφία των οπαδών του κυβερνώντος κόμματος στο δρόμο προς την κάλπη. Τον ρώτησα και για τα μικρά κόμματα και μου απάντησε πως είναι νωρίς να φανεί η οποιαδήποτε τάση, εκφράζοντας την άποψη πως ούτως ή άλλως θα είναι αρκετά δύσκολο να προβλέψει κανείς το εάν η επόμενη Βουλή θα είναι πεντακομματική, εξακομματική ή κι επτακομματική. 

Οι πασοκογενείς μένουν... Κυριάκο

Επίσης, απευθύνθηκα σε μια από τις βασικές πηγές μου στο επιτελείο του προέδρου Μητσοτάκη για να ρωτήσω για τις κυλιόμενες μετρήσεις που ξέρω ότι έχουν παραλάβει και έχει αρχίσει να αναλύει ο σύντροφος Σταν (για τους φίλους) Γκρίνμπεργκ. Το βασικό μου ερώτημα ήταν: «οι πασοκογενείς αντέχουν;», με δεδομένη την ανησυχία για το ενδεχόμενο πρώην πασόκοι να ψηφίσουν το άλλοτε κόμμα τους, αισθανόμενοι ότι έχουν διασφαλίσει την πρωθυπουργία Μητσοτάκη. «Δεν βλέπω να μην αντέχουν», μου απάντησε σιβυλλικά η πηγή, προσθέτοντας ότι... βοηθάνε και οι ΠΑΣΟΚοι με όσα λένε. Απ' ότι αντιλαμβάνομαι, το σπονσοράρισμα από τους κ.κ. Χρονοπούλου-Δουδωνή που... έπαθαν Κατρούγκαλο δεν «χάλασε» τη ΝΔ. 

Η μάχη των μερισμάτων 

Στο ΠΑΣΟΚ βάλθηκαν χθες να ορίσουν τη βασική θεματολογία της ημέρας με την πρόταση για την προοδευτική φορολόγηση των μερισμάτων. Από τα στοιχεία που είδα συνειδητοποίησα πως το κέρδος για τα φορολογικά έσοδα δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο και πως το σήμα προς την επενδυτική κοινότητα μπορεί να είναι και προβληματικό. Στο ΠΑΣΟΚ από την άλλη, πιστεύουν πως ένα τέτοιο μέτρο ακουμπάει τη μεσαία τάξη και θεωρούν πως θα βρουν ευήκοα ώτα. Πάντως η συζήτηση στο φορολογικό πεδίο δεν είναι προνομιακή για την αντιπολίτευση, από τη στιγμή που η ατζέντα της ΝΔ είναι «όχι νέοι φόροι». Και θυμίζω πως η φορολογική λαίλαπα της περιόδου 2011-2019 είναι πρόσφατη και ξυπνάει δυσάρεστες αναμνήσεις. 

Ποιος φταίει για τη Βαβυλωνία; 

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε χθες στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star και παραδέχθηκε πως το κόμμα του έδινε την εντύπωση της «Βαβυλωνίας» από τη στιγμή που σε καθημερινή βάση ο καθένας έλεγε το μακρύ του και το κοντό του. Βέβαια ο ίδιος απέφυγε να αποδεχθεί την δική του ευθύνη σε ό,τι αφορά την πρόταση εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ: πότε θα έκανε κυβέρνηση των ηττημένων, πότε ειδικού σκοπού, μετά ανοχής. Με αυτά που άκουσαν οι πολίτες είναι πολύ φυσιολογικό να τρόμαξαν! 

Η Ζωή θα παρεμβαίνει όποτε θέλει! 

Ορεξάτη η Ζωή Κωνσταντοπούλου χθες το βράδυ στην ΕΡΤ δήλωσε πως είναι διατεθειμένη να λαμβάνει το λόγο οποιαδήποτε στιγμή το θελήσει στη Βουλή ως πρώην Πρόεδρος. Ακόμη ένας λόγος για να την θέλουν κάποιοι μέσα στη βουλή, ακόμη ένας λόγος να ανησυχούν κάποιοι πως η επόμενη Βουλή μπορεί να θυμίσει κάτι από το 2015. 

Οι «μουγκοί» της Νίκης

Σας μεταφέρω την ιστορία αυτούσια, όπως μου τη διηγήθηκε βουλευτής της ΝΔ από νομό της Βορείου Ελλάδος αναφορικά με τους «μουγκούς» ψηφοφόρους της ΝΙΚΗΣ, τους οποίους κανείς δεν μπορούσε να προσδιορίσει. Ο ίδιος πήγε τρεις φορές σε ένα από τα χωριά του νομού του, όπου η ΝΔ φάνηκε να έχει μεγάλο πέρασμα. Όταν πέρασαν οι εκλογές και ανέτρεξε στα κατά τόπους αποτελέσματα, με... τρόμο διαπίστωσε ότι η ΝΙΚΗ είχε πάρει 25% των ψήφων σε εκείνο το χωριό. Ως και σήμερα, ο ίδιος δεν γνωρίζει ποιοι είναι αυτοί που ψήφισαν το κόμμα του θεολόγου Νατσιού και η ανησυχία του συστήματος είναι ότι και στις επόμενες εκλογές οι ψηφοφόροι του κόμματος θα περάσουν κάτω από τα ραντάρ. 

Αν η ΝΙΚΗ έπαιζε στην τηλεόραση...

Μένω στο νέο κόμμα αυτό που φλερτάρει με την είσοδό του στη Βουλή για πρώτη φορά, διότι άνθρωπος με γνώση των στοιχείων της συμπεριφοράς του εκλογικού σώματος μου έκανε ανάλυση για τα δημογραφικά στοιχεία των ψηφοφόρων της. Όπως μου είπε, δεν την ψήφισαν οι 65+, αλλά πολλοί στην ηλικία 17-24 και μετά τριαντάρηδες. Κάτι που σημαίνει ότι εκεί μπορεί να κατευθύνθηκαν αρκετοί νέοι από τα κατηχητικά, αλλά και δυνητικοί ψηφοφόροι Κασιδιάρη, πολλοί εκ των οποίων ενημερώνονται κατ' αποκλειστικότητα από το διαδίκτυο. «Αν η ΝΙΚΗ έπαιζε και στην τηλεόραση, ίσως να ήταν και σήμερα εντός Βουλής», μου είπε ο άνθρωπός μου, εκτιμώντας ότι θα είχε μεγαλύτερο πέρασμα και στους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους. 

Follow the money

Βεβαίως, το κρίσιμο ερώτημα είναι ποιος χρηματοδοτεί τη μέχρι τώρα ανύπαρκτη ΝΙΚΗ για να γίνει μέρος του πολιτικού συστήματος. Αντιλαμβάνομαι ότι έχει βρεθεί η άκρη του νήματος σε συγκεκριμένη μονή της αθωνικής πολιτείας που είναι στη σφαίρα επιρροής της Μόσχας. Και, κατά τα φαινόμενα, υπάρχει άνθρωπος με μεγάλη επιρροή στη Βόρεια Ελλάδα και στενές σχέσεις με άνθρωπο της εν λόγω μονής, ο οποίος έχει βάλει πλάτη. Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις που έδινε στο «σύστημα». Και το «σύστημα» έχει καταλάβει, γιατί θυμάται πολύ καλά ποιος ζητούσε διευκολύνσεις επί covid για επισκέψεις στο Όρος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.