Μακροχρόνια πορεία στην πολιτική ιστορία της χώρας τόσο από υπουργικές όσο και από βουλευτικές θέσεις είχε μέσα από το ΠΑΣΟΚ ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 84 ετών. Την είδηση για τον θάνατό του γνωστοποίησε η οικογένειά του με ανάρτηση που έκανε στον προσωπικό λογαριασμό του πρώην υπουργού στο Twitter.
Όπως ειπώθηκε, ο Θεόδωρος Πάγκαλος είχε ζήσει από κοντά όλα τα μεγάλα πολιτικά και μη γεγονότα, που σημάδεψαν τη σύγχρονη ιστορία της χώρας όπως ήταν και η είσοδος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και συνεπώς στα μνημόνια.
Η ατάκα «μαζί τα φάγαμε» που έμεινε στην ιστορία
Ήταν 21 Σεπτεμβρίου του 2010, πέντε μήνες μετά και το διάγγελμα του πρώην πρωθυπουργού της χώρας Γιώργου Παπανδρέου από το Καστελόριζο όπου και η Ελλάδα μπαίνει στην εποχή των μνημονίων, όταν ακούστηκε μία ατάκα στη Βουλή που έμελλε να μείνει στην ιστορία και να προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις. Υπενθυμίζεται ότι εκείνη την περίοδο είχαν ξεκινήσει και οι πρώτες διαδηλώσεις των «Αγανακτισμένων» και το πολιτικό κλίμα ήταν ιδιαίτερα πολωμένο.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της «Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης» σχετικά με τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την κατάργηση και τη συγχώνευση υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων του δημοσίου τομέα, ο Θεόδωρος Πάγκαλος από το βήμα της Βουλής είπε την εξής ατάκα:
«Η απάντηση εις την κατακραυγή που υπάρχει εναντίον του πολιτικού προσωπικού της χώρας “πώς τα φάγατε τα λεφτά;”, που μας ρωτάει ο κόσμος, είναι αυτή: “Σας διορίσαμε. Τα φάγαμε όλοι μαζί. Μέσα στα πλαίσια μιας σχέσης πολιτικής πελατείας, διαφθοράς, εξαγοράς και εξευτελισμού της έννοιας της ίδιας της πολιτικής».
Πώς δικαιολόγησε την ατάκα
Το 2012 στο e-book του «Μαζί τα φάγαμε» αναλύει περαιτέρω το σκεπτικό του: «Η φράση «τα φάγαμε όλοι μαζί» σημαίνει ότι ένα μεγάλο τμήμα από εμάς -τον ελληνικό λαό- συμμετείχαμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε μη ορθολογικές πρακτικές και συμπεριφορές, στην πορεία του χρόνου, σε σχέση με τις δαπάνες και τα έσοδα του κράτους. Αυτό που λέμε «δημοσιονομική κρίση» είναι και δικό μας δημιούργημα».
«Οι πολίτες είτε με πράξεις, είτε με την εκπορευόμενη από την ενοχή απραξία τους, είτε απλά εκλέγοντας ακατάλληλα πολιτικά πρόσωπα για να διαχειριστούν τα κοινά, συμμετέχουν με συλλογικό τρόπο στη δημοκρατία και έχουν την ευθύνη των επιλογών τους...Φυσικά δεν έχουν όλοι το ίδιο μερίδιο ευθύνης, η ευθύνη ξεκινάει από πάνω προς τα κάτω».
Συνεχίζει παρακάτω λέγοντας: «Η πλειοψηφία των βουλευτών της Αριστεράς όχι μόνο δεν πρότεινε και δεν βοήθησε στο πολιτικό και άρα κοινωνικό έργο αλλά αποτέλεσε φραγμό στις τεκμηριωμένες και σοβαρές προτάσεις των άλλων. Ολα αυτά τα χρόνια ουδέποτε εκπρόσωπος της Αριστεράς αντέδρασε σε προσλήψεις, σε αυξήσεις μισθών, σε θέσπιση επιδομάτων, σε αυξήσεις συντάξεων, σε κοινωνικοποιήσεις επιχειρήσεων, σε απεργιακές κινητοποιήσεις ή σε διαδηλώσεις... Αντίθετα, σε συζητήσεις και προτάσεις τους ήθελαν και άλλες, πιο πολλές ακόμα παροχές...»
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.