Μενού
ekloges-kentro
Η συλλογή των ψήφων στις εκλογές | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Η τοποθέτηση του Γιώργου Τσίπρα αναφορικά με την επαναφορά του συστήματος της απλής αναλογικής σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ νικήσει στις εκλογές, έφερε την αντίδραση από τη Νέα Δημοκρατία που κατηγορεί την Κουμουνδούρου πως «αρνούνται ακόμη και τώρα να αποδεχθούν την πραγματικότητα». 

Φιλοξενούμενος σε εκπομπή της ΕΡΤ ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση του Θόδωρου Ρουσόπουλου, είπε ότι «είναι το πιο δημοκρατικό σύστημα εκλογής και λόγω ισοτιμίας της ψήφου και σπρώχνει τα κόμματα σε μια κουλτούρα συναίνεσης και συνεργασίας». Πρόσθεσε ως «είναι καλύτερο να υπάρχουν περισσότερα από δύο κόμματα σε μια κυβέρνηση γιατί αποτρέπει πολλά άσχημα πράγματα να γίνουν». Μάλιστα στο ερώτημα του δημοσιογράφου αν «θα την επαναφέρετε τελικά;» απάντησε ξεκάθαρα πως: «θα την επαναφέρουμε. Το πότε θα την επαναφέρουμε δεν σας το είπα, αλλά θα την επαναφέρουμε».

ΝΔ: «Ούτε μαθητευόμενους μάγους, ούτε ιδεοληπτικές εμμονές»

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση έφερε την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας που «έριξε στο τραπέζι» το γεγονός πως η χώρα παραμένει χωρίς ισχυρή κυβέρνηση, λέγοντας παράλληλα πως τo συγκεκριμένο σύστημα, ουσιαστικά απορρίφθηκε στις προηγούμενες εκλογές.

«Η δήλωση του Γιώργου Τσίπρα για επαναφορά της απλής αναλογικής δείχνει ότι στον ΣΥΡΙΖΑ αρνούνται ακόμη και τώρα να αποδεχθούν την πραγματικότητα. Οι υπαίτιοι για το γεγονός ότι η χώρα δεν διαθέτει, ήδη, ισχυρή κυβέρνηση επαναφέρουν στο τραπέζι το εκλογικό σύστημα που απορρίφθηκε με τον πιο εμφατικό τρόπο από τους πολίτες στις 21 Μαΐου. Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη ούτε μαθητευόμενους μάγους, ούτε ιδεοληπτικές εμμονές. Η χώρα χρειάζεται καθαρές λύσεις, σταθερότητα και προοπτική, τις οποίες εγγυώνται μόνο η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Σημειώνεται πως οι εκλογές της 21ης Μαΐου έγιναν με την απλή αναλογική, με το μέτρο του 3%, που προϋποθέτει ποσοστό πάνω από 50% για την αυτοδυναμία. Αντίθετα η διαδικασία της 21ης Ιουνίου θα γίνει με την ενισχυμένη αναλογική που δίνει μπόνους έδρες στο πρώτο κόμμα ανάλογα με το ποσοστό που θα λάβει.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.