Μενού
Kiriakos Mitsotakis
Κυριάκος Μητσοτάκης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Κι αυτό συμβαίνει, καλώντας τους να συγκρίνουν και να κρίνουν ποια πολιτική δύναμη έχει αποδείξει εμπράκτως ότι διαθέτει το σχέδιο και την ικανότητα διατήρησης της χώρας στην τροχιά της δυναμικής ανάπτυξης την επόμενη μέρα, με παράλληλη μείωση των φόρων και ενίσχυση των εισοδημάτων.

«Εμείς ξέρουμε καλά ότι μειώνοντας τους φόρους έρχονται νέες επενδύσεις και δημιουργούνται νέες δουλειές. Το αποδείξαμε, θα εξακολουθούμε να το κάνουμε. Είμαστε το μόνο κόμμα το οποίο μπορεί να εγγυηθεί ότι η οικονομία μας μπορεί να παραμείνει σε μια σταθερή τροχιά ανάπτυξης, ότι οι φόροι θα εξακολουθούν να μειώνονται, αλλά και ότι το πλεόνασμα της συλλογικής ευημερίας θα συνεχίσει να μοιράζεται δίκαια σε όλες και σε όλους» σημείωσε χθες (07/06) από τη Θάσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καταλογίζοντας σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ υιοθέτηση της αποτυχημένης συνταγής υπερφορολόγησης των επιχειρήσεων και της μεσαίας τάξης.

«Ψηλά» στην ατζέντα η οικονομία

Το πεδίο της οικονομίας και των φόρων θα παραμείνει ψηλά στην προεκλογική ατζέντα της ΝΔ. Άλλωστε κορωνίδα του προγράμματός της για την επόμενη 4ετία αποτελεί η αύξηση των μισθών στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα μέσω της παροχής κινήτρων, με ταυτόχρονη προσέλκυση νέων επενδύσεων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που θα συμβάλλουν και στην περαιτέρω μείωση της ανεργίας.

«Είμαστε αυτοί που τέσσερα χρόνια έχουμε δώσει δείγματα γραφής. Για το πώς ανατάξαμε την οικονομία και τη βάλαμε σε μια τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης» τόνισε ο Πρόεδρος της ΝΔ χθες βράδυ από τη Δράμα, απευθύνοντας νέο προσκλητήριο συστράτευσης με τη ΝΔ στις εκλογές της 25ης Ιουνίου για το στόχο της σταθερής αυτοδύναμης κυβέρνησης με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ως προϋπόθεση υλοποίησης του σχεδίου για την επόμενη 4ετία, που κατ’ ουσίαν ενέκρινε με την ψήφο του το 40,79% των πολιτών στην κάλπη της 21ης Μαΐου.

Όπως έχει επισημάνει όμως ο ίδιος επανειλημμένα «τίποτα δεν έχει κριθεί», για να γίνει το πρώτο σημαντικό βήμα του Μαΐου άλμα για το μέλλον της χώρας πρέπει στις 25 Μαΐου οι κάλπες να γεμίσουν ξανά με ψηφοδέλτια της ΝΔ.

«Κρυφή ατζέντα» για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Στην επιχείρηση πειθούς για την επίτευξη του στόχου λοιπόν ειδικό βάρος έχει η οικονομική πολιτική. Εξ ου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξακολουθήσει να καταλογίζει σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ «κρυφή ατζέντα» αύξησης των φόρων για τη μεσαία τάξη, αντιπαραθέτοντας τα πεπραγμένα της ΝΔ.

«Εμείς την πίτα της εθνικής οικονομίας τη μεγαλώσαμε και τη μεγαλώνουμε. Και τη μεγαλώνουμε με επενδύσεις, με εξωστρέφεια, με επιχειρηματικές πρωτοβουλίες οι οποίες φέρνουν καλές θέσεις απασχόλησης», τόνισε από τη Δράμα, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή του για μέσο μισθό στα 1.500 και κατώτατο στα 950 ευρώ μέχρι το τέλος της 4ετίας.

Πρόσθεσε, δε, με νόημα πως: «Δεν έχουμε κρυφές εκπλήξεις, ούτε κρυφές ατζέντες αύξησης των φόρων. Οι φόροι μόνο θα μειώνονται με τη Νέα Δημοκρατία, όπως μειώθηκαν εδώ και μια τετραετία».

Διεθνείς οίκοι και κορυφαίες τράπεζες το «κρυφό» όπλο για το γαλάζιο διακύβευμα

Αρωγός στο κυρίαρχο διακύβευμα για ισχυρή αυτοδυναμία που θέτει η ΝΔ στην τελική ευθεία προς τις εκλογές είναι και οι διεθνείς οίκοι και κορυφαίες τράπεζες του εξωτερικού, που συνδέουν τις καλύτερες μέρες της ελληνικής οικονομίας με τον σχηματισμό μίας σταθερής κυβέρνησης και ορισμένες ευθέως με την καθαρή νίκη της ΝΔ.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο υπογραμμίζουν τις προβλέψεις της JP Morgan ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα είναι εφικτή μέχρι το τέλος του έτους εφόσον επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών της 21ης Μαΐου. Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα μία ισχυρή κυβέρνηση της ΝΔ θα βάλει τέλος στη στάση αναμονής των οίκων αξιολόγησης και θα οδηγήσει σε τριπλή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.

«Βλέπουμε υψηλή πιθανότητα αναβάθμισης της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα από τη DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου και τη S&P στις 20 Οκτωβρίου αλλά και τη Fitch Ratings στην επόμενη της αξιολόγηση την 1η Δεκεμβρίου» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Με την πρώτη αναβάθμιση οι αγορές στρέφουν το βλέμμα τους επάνω σου. Με τη δεύτερη ενισχύεις τον σεβασμό τους. Και με την τρίτη αρχίζει η εισροή κεφαλαίων στη χώρα», επισημαίνουν γνώστες της αγοράς και των όσων σημαίνει στην πράξη η επιβεβαίωση των εν λόγω προβλέψεων.

Στην Πειραιώς, δε, τονίζουν ότι αυτά τα νέα έρχονται να προστεθούν και οι εκτιμήσεις της Morgan Stanley για τριπλή αναβάθμιση στο investment grade έως τα μέσα του 2024, της Citigroup που διαβλέπει περαιτέρω σημαντική συρρίκνωση των ελληνικών spreads, και της Goldman Sachs που επιβεβαιώνει τη θετική της στάση για τις ελληνικές τράπεζες μπροστά στην προοπτική να ενταχθεί εντός του 2024 η Ελλάδα στο γκρουπ των χωρών με επενδυτική βαθμίδα.

Η επενδυτική βαθμίδα για την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί ότι θα ανακτήσει η ΝΔ εφόσον αναλάβει εκ νέου τη διακυβέρνηση, εντός των πρώτων 100 ημερών, τονίζοντας παράλληλα ότι θα μεταφραστεί σε «ξεκλείδωμα» εκατομμυρίων ευρώ επενδύσεων και μείωση των επιτοκίων δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σε αυτά τα στοιχεία προστίθενται επίσης το θετικό ξεκίνημα που καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ για το 2023 με ετήσια ανάπτυξη 2,1% στο α’ τρίμηνο του έτους, καθώς και η εκτίμηση του ΟΟΣΑ ότι η Ελλάδα θα «τρέξει» το 2023 με ισχυρή ανάπτυξη 2,2%.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.