Μενού
sarmas
Ιωάννης Σιαρμάς | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Στον ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από τα γνωστά προβλήματα, υπάρχει κάτι ακόμη πολύ σοβαρό: αν επιβεβαιωθούν τα σενάρια επτακομματικής Βουλής και το ποσοστό του κόμματος μειωθεί, τότε είναι πάρα πολύ πιθανό να χάσει μια έδρα από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Που σημαίνει πως η Εκπρόσωπος του κόμματος, Πόπη Τσαπανίδου, που είναι τοποθετημένη στην 4η θέση του ψηφοδελτίου μπορεί και να χάσει την έδρα της. Αντίστοιχος κίνδυνος δεν υπάρχει για το ΠΑΣΟΚ και τον Δημήτρη Μάντζο που κατέχει τη δεύτερη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αφού για να χάσει τη δεύτερη έδρα το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να έρθουν τα πάνω-κάτω. Πάντως στο σενάριο της επτακομματικής βουλής, έδρα θα χάσει και η ΝΔ (από επτά σε έξι). 

«Φρένο» στη Ροδόπη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν να πάει την επόμενη Τρίτη στη Ροδόπη. Πλέον, όμως, τα πλάνα άλλαξαν και ο πρόεδρος της ΝΔ δεν θα βρεθεί στην Κομοτηνή, που προγραμματιζόταν να μιλήσει το βράδυ εκείνης της της μέρας. Ρώτησα καλή πηγή μου στον πρωινό καφέ της ΝΔ, όπου συζητήθηκε η αναπροσαρμογή του προγράμματος. "Ό,τι ήταν να ειπωθεί, έχει ειπωθεί. Το μήνυμα έχει σταλεί", ήταν η απάντηση που μου έδωσε και έκλεισε τη συζήτηση κάπου εκεί. Τι να πω, για να το λένε οι άνθρωποι κάτι ξέρουν. Τώρα, βέβαια, εγώ με το δικό μου μυαλό βάζω ότι η ΝΔ τηρεί και κάποιες λεπτές ισορροπίες, οι οποίες στην περιοχή είναι απαραίτητες. Ούτως ή άλλως, όλοι κατάλαβαν τι έγινε. 

Οι βροχές άργησαν τις πυρκαγιές

Έναν ευφάνταστο διάλογο άνοιξε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο καραβάκι προς τη Σαλαμίνα με νεαρά κορίτσια, όταν κάποια στιγμή τα ρώτησε αν σκοπεύουν να πάνε για μπάνιο τη μέρα των εκλογών. Η απάντηση που του έδωσαν ήταν ότι ο καιρός, με τις αλλεπάλληλες βροχές, δεν βοηθάει ιδιαίτερα. "Υπάρχει όμως και ένα καλό με αυτόν τον καιρό", διαπίστωσε ο κ. Μητσοτάκης, προκαλώντας την έκπληξη των κοριτσιών. "Έχει καθυστερήσει τις φωτιές", απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ. Έχει και τις αγωνίες του ο άνθρωπος. 

Τα στοιχήματα για το ελάχιστο της ΝΔ 

Με δεδομένο ότι το ποσοστό της ΝΔ θα ξεπεράσει το 40%, το κόμμα αναμένεται να λάβει το σύνολο του μπόνους. Όλες οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο χειρότερο σενάριο πλειοψηφία 157 βουλευτών, ενώ υπάρχουν και σενάρια για πλειοψηφία 165-167 βουλευτών, ανάλογα πάντα με τον αριθμό των κομμάτων εκτός Βουλής. Πάντως έπεσα χθες σε παρέα δυο γαλάζιων βουλευτών που υπολόγισαν την μπίλια να κάθεται στον αριθμό 160 και πάνω. Ο πιο συγκρατημένος έβαλε στοίχημα για κάτω από 160 και ο αισιόδοξος για πάνω. Ο χαμένος κερνάει φαγητό σε εστιατόριο βόρειων προαστίων.

Ο Σαρμάς και... η υπερδραστηριότητα

Καλός δικαστικός και αξιοπρεπής άνθρωπος ο Ιωάννης Σαρμάς, αλλά ο τρόπος που διαχειρίζεται τα θέματα της υπηρεσιακής κυβέρνησης έχει αρχίσει και προκαλεί συζητήσεις. Κάνει καθημερινές συσκέψεις για όλα τα θέματα, φωνάζει τους υπηρεσιακούς υπουργούς για πάσης φύσεως θέματα, ενώ κάνει και υπουργικά με τοποθετήσεις on camera. Με άλλα λόγια, για μια δουλειά που είναι αμιγώς διεκπεραιωτική, ο κ. Σαρμάς κάπως το παρακάνει. Τόσο που έχει αρχίσει να σχολιάζεται σε πολιτικά πηγαδάκια γι' αυτή την υπερδραστηριότητα που μπορεί να τον οδηγήσει ακόμα και στο να κάνει... ανασχηματισμό, με τη φόρα που έχει πάρει. 

Η τοποθέτηση Τζούμα 

Αλλαγές στα ψηφοδέλτια δεν έγιναν μόνο στην Πλεύση Ελευθερίας αλλά και στην Ελληνική Λύση. Ο επικοινωνιολόγος Σωτήρης Τζούμας, άλλοτε στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, τοποθετήθηκε επικεφαλής στο Νότιο Τομέα της Αθήνας. Ο συμβολισμός προφανής για την Ελληνική Λύση που πιέζεται από τη ΝΙΚΗ και μπορεί να έχει περιπέτειες αφού τα δυο κόμματα αντλούν ψήφους από την ίδια δεξαμενή. Πάντως δημοσκόπος με το οποίο συνομίλησα μου είπε ότι το κόμμα που βλέπει με βεβαιότητα στη βουλή είναι η Πλεύση Ελευθερίας, αλλά και για την περίπτωση της Ελληνικής Λύσης θεωρεί ασφαλές το όριο του 4,2% που κατέγραψε στις προηγούμενες εκλογές του Μαΐου. 

Οι ελπίδες του ΠΑΣΟΚ 

Στη Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζουν πως δεν προλαβαίνουν να περάσουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις εκλογές και ετοιμάζονται ήδη για τις δημοτικές του Οκτωβρίου. Κι αυτό γιατί το κόμμα έχει ισχυρό μηχανισμό στην αυτοδιοίκηση και θέλει να καταγράψει επιτυχίες σε συγκεκριμένους δήμους που μπορεί υπό προϋποθέσεις να του δώσουν σημαντικές νίκες. Μην ξεχνάμε πως ακολουθούν οι ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2024

Οι Σπαρτιάτες και τα δεξιά κόμματα

Ένα κόμμα που... από το πουθενά άρχισε να καταγράφεται είναι οι "Σπαρτιάτες" που έχει φτιάξει ο Βασίλης Στίγκας και είναι το κόμμα που στήριξε ο Ηλίας Κασιδιάρης. Ήδη, το κόμμα αυτό πήρε 0,7% μέσα σε δυο-τρεις μέρες, ενώ αρκετοί υποψήφιοι που ήταν με τον Κασιδιάρη, εντάχθηκαν στις λίστες του. Η ύπαρξή του δεν... πανικοβάλλει κανέναν, πλην όμως εκτιμάται ότι θα φτάσει σε ένα επίπεδο μεταξύ 1,5 και 2%. Αυτό σημαίνει, όμως, ότι θα "μασήσει" ψήφους από την Πλεύση Ελευθερίας, την Ελληνική Λύση και τη ΝΙΚΗ, με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι μπορεί κάποιο εκ των υπολοίπων κομμάτων της Δεξιάς να μείνει εκτός. Θα είναι η Λύση που δείχνει καθοδική τάση; Θα είναι η ΝΙΚΗ που μοιάζει να έχει "φρενάρει" αυτές τις μέρες; Κανείς δεν μπορεί να πει με ασφάλεια, αλλά δεν βλέπω και κανέναν στο επιτελείο της ΝΔ να... "ιδρώνει" από την προοπτική. 

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.