Μενού
mitsotakis-ekloges-25
Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Τα χαμόγελα περίσσευαν χθες βράδυ στο στρατηγείο της ΝΔ στην Πειραιώς  (όπως τα κατέγραψε επί τόπου το Reader) για την ισχυρή εντολή που έδωσαν οι πολίτες με την ψήφο τους στην παράταξη και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, χρήζοντας τη ΝΔ οριστικά πια και με τη βούλα αυτοδύναμη κυβέρνηση με ασφαλή πλειοψηφία 158 βουλευτών.  Άπαντες, ωστόσο, κρατούσαν χαμηλό προφίλ, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δώσει από νωρίς την εντολή: «σήμερα γιορτάζουμε για λίγο τη νίκη, αλλά από αύριο απαιτώ κεφάλια κάτω και σκληρή δουλειά απ’ όλους». Εκπέμποντας παράλληλα το σαφές μήνυμα ότι τα προβλήματα των πολιτών δεν έχουν χρώμα, γι’ αυτό και δεν θα ανεχτεί το παραμικρό φαινόμενο αλαζονείας ή περιφρόνησης της εμπιστοσύνης που έδειξε η κοινωνία στη ΝΔ.

Είναι ενδεικτικό ότι τη στιγμή που ο ουρανός πάνω από την Πειραιώς φωτιζόταν από πυροτεχνήματα, ο χώρος έξω από τα γραφεία του κόμματος και κάτω από τη μικρή εξέδρα που στεκόταν ο ίδιος σείονταν από τον ενθουσιώδη παλμό των συνθημάτων «όλη η Ελλάδα είναι μπλε» - «είσαι και θα είσαι ο Πρωθυπουργός» και «Μητσοτάκης οε οε οε», ο ίδιος έστενε ηχηρό μήνυμα ενότητας, απευθυνόμενος τόσο στο 40,55% που ψήφισε τη ΝΔ, όσο και σε όσους επέλεξαν την αποχή ή ψήφισαν άλλα κόμματα, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να είναι Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων και να σταθεί στο πλευρό τους σε κάθε δυσκολία.

«Η ευθύνη την οποία αισθάνομαι στους ώμους μου είναι πολύ βαριά. Σήμερα θα γιορτάσουμε και αύριο θα σηκώσουμε τα μανίκια και θα συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά», υπογράμμισε απευθυνόμενος δια ζώσης στους εκατοντάδες φίλους και μέλη της ΝΔ που είχαν κατακλύσει τον προαύλιο χώρο της Πειραιώς και μέσω των ΜΜΕ στους Έλληνες απανταχού της γης, δίνοντας κρυστάλλινα  το στίγμα των προθέσεών του για τη νέα κυβερνητική θητεία της ΝΔ. Με προμετωπίδα την ακόμη πιο δυναμική συνέχιση του δρόμου της ανάπτυξης και την περαιτέρω μείωση των ανισοτήτων. Και θέτοντας εκ νέου ως προτεραιότητές του την αύξηση των μισθών, την αναβάθμιση του ΕΣΥ, τον εκσυγχρονισμό του κράτους σε όλα τα επίπεδα και την ενδυνάμωση της φωνής της Ελλάδας στην Ευρώπη και όλα τα διεθνή φόρα ως πρωταγωνίστρια των εξελίξεων.

Στο γαλάζιο - κυβερνητικό πια ξανά επιτελείο - υπήρχε ευφορία για τον νέο εκλογικό θρίαμβο της ΝΔ και την επικράτηση του γαλάζιου στον εκλογικό χάρτη, που ερμηνεύθηκε ως: επιβράβευση της συνέπειας λόγων και πράξεων, της αποτελεσματικότητας, της ικανότητας διαχείρισης εξωγενών κρίσεων, του θετικού προγραμματικού λόγου που εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθ’ όλη τη διπλή προεκλογική περίοδο έναντι της τοξικότητας, της δικαίωσης ενός σχεδίου που αναδείχτηκε με σαφήνεια και έχει ως στόχο τη συνέχεια του δρόμου της προόδου και της κοινωνικής συνοχής, της δυνατότητας ανταπόκρισης στη σύγχρονη ευρωπαϊκή πραγματικότητα,  και εντέλει της αναγνώρισης της ΝΔ ως μίας βαθιά λαϊκής παράταξης που εκπροσωπεί τον υπεύθυνο πατριωτισμό και τον δημιουργικό εκσυγχρονισμό.

Όλοι οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού, ωστόσο,  τόνιζαν πως έχουν πλήρη αντίληψη ότι «δεν υπάρχει περίοδος χάριτος» για τη νέα κυβέρνηση της ΝΔ. Άπαντες εξέλαβαν το αποτέλεσμα της χθεσινής κάλπης ως ένα ηχηρό μήνυμα ταχείας προώθησης των μεγάλων αλλαγών που απαιτεί η πατρίδα μας, αντιλαμβανόμενοι ότι θα κριθούν αυστηρά για την τόλμη και την αποφασιστικότητα που θα επιδείξουν ή όχι απέναντι στις μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν και τη σύγκρουση με όσα κράτησαν την Ελλάδα πίσω σε ορισμένα πεδία την προηγούμενη 4ετία.

«Ιστορική νίκη»

«Η ιστορική νίκη της ΝΔ και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι μία μεγάλη ευκαιρία την οποία οφείλουμε και σκοπεύουμε να εκμεταλλευτούμε, ώστε με σοβαρότητα – ταχύτητα – σεμνότητα και τόλμη, να αγγίξουμε τα πεδία που δεν προχώρησαν όσα έπρεπε και έχει ήδη επισημάνει η ΝΔ», σημείωνε κυβερνητική πηγή στο Reader, προσθέτοντας πως: «οι πολίτες δεν θα μας χαριστούν αν δεν προχωρήσουμε με ταχύτητα και θάρρος τις αλλαγές που τους υποσχεθήκαμε».

Και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός εξάλλου έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα με αποδέκτες τόσο το εσωτερικό της ΝΔ όσο και την ελληνική κοινωνία ανεξαρτήτως κόμματος, χρώματος και ιδεολογίας, επισημαίνοντας ότι: «Αυτή η πολιτική κυριαρχία δεν είναι συνταγή αλαζονείας, ούτε λευκή επιταγή. Αυτό το οποίο θα ζητήσω και πάλι από όλα μας τα στελέχη είναι να είμαστε προσγειωμένοι. Οι πολίτες έχουν πολλά προβλήματα και απαιτούν από εμάς να σκύψουμε πάνω σε αυτά τα προβλήματα και να τα λύσουμε. Σήμερα είμαι Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων και εκφράζω και τις προσδοκίες όσων συμπολιτών μας δεν μας στήριξαν».

Κατ’ ουσίαν στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν πλήρη συναίσθηση των τριών βασικών αντιπάλων της νέας κυβέρνησης την επόμενη μέρα. Και αυτοί δεν είναι άλλοι από: το χρόνο, το αντισυστημικό μέτωπο του λαϊκισμού είτε αυτό είναι στο νέο πολιτικό σκηνικό κυρίως δεξιόστροφο είτε αριστερόστροφο, και την ανταπόκριση στις υψηλές προσδοκίες των πολιτών που εμπιστεύτηκαν το μέλλον τους στα χέρια της Νέας Δημοκρατίας.

Στις 11:00 η εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης

Εξ ού και το κυρίαρχο μήνυμα του Πρωθυπουργού συνοψίζεται πλέον όχι στο «ούτε μία μέρα για χάσιμο» αλλά στο «ούτε λεπτό για χάσιμο». Γι’ αυτό και όλες οι διαδικασίες θα τρέξουν από σήμερα με όσο το δυνατόν πιο αστραπιαίους ρυθμούς. Στις 11 το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Στη 1 το μεσημέρι ο ίδιος θα ορκιστεί Πρωθυπουργός και το απόγευμα θα ανακοινωθεί επισήμως πια η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, προκειμένου να ορκιστεί αύριο και την Τετάρτη να πραγματοποιηθεί το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο, όπου ο ίδιος θα δώσει τις πρώτες κατευθυντήριες γραμμές. Η νέα Βουλή όπως προέκυψε από τις χθεσινές κάλπες της απλής αναλογικής αναμένεται να ορκιστεί την προσεχή  Δευτέρα 3 Ιουλίου, ώστε να ακολουθήσουν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και η ψήφος εμπιστοσύνης. Και φυσικά τα πρώτα νομοσχέδια για την αναδιοργάνωση του επιτελικού κράτους και τις οικονομικές εξαγγελίες της ΝΔ θα προχωρήσουν προς ψήφιση είτε πριν τις θερινές διακοπές της Βουλής τον Αύγουστο είτε αμέσως μετά.

«Καραμπόλες» για τα Υπουργεία

Το ενδιαφέρον σήμερα πάντως εστιάζεται στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης της ΝΔ και ιδίως στα χαρτοφυλάκια Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών, όπου αφενός υπάρχουν ακόμα  «καραμπόλες» αφετέρου αναμένεται περισσότερο γυναικείο άρωμα, στο πλαίσιο της δέσμευσης του Κυριάκου Μητσοτάκη για μία κυβέρνηση με περισσότερες γυναίκες. Παράλληλα βεβαίως ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι επιλογές σε επιπλέον πρόσωπα προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ που θα αποτυπώσουν την περαιτέρω διεύρυνση της ΝΔ προς το κέντρο. Το rotation εξάλλου για το οποίο είχε προϊδεάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης – με εξαίρεση τη Λίνα Μενδώνη στο Υπουργείο Πολιτισμού – έχει ανακατέψει ήδη την κυβερνητική τράπουλα. 

Δείτε εδώ live τον χάρτη των αποτελεσμάτων

Οι Εκλογές 2023 είναι στο reader.gr!

 

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.