Μενού
orkomosia-mitsotaki
Ορκωμοσία Κυριάκου Μητσοτάκη | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ορκίστηκε πρωθυπουργός ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ στις 17:00 το απόγευμα αναμένεται να ανακοινωθεί η νέα κυβέρνηση στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Σε λίγη ώρα αναμένεται να μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το Κυριάκο Μητσοτάκη συνοδεύουν η σύζυγός του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι, τα παιδιά του, Σοφία, Κωνσταντίνος και Δάφνη, καθώς και οι αδερφές του.

Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου συνάντησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και παρέλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Παράδοση - Παραλαβή στο Μέγαρο Μαξίμου

Λίγο αργότερα πραγματοποιήθηκε η διαδικασία παράδοσης - παραλαβής στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του απερχόμενου υπηρεσιακού πρωθυπουργού, Ιωάννη Σαρμά, και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Επανήλθε η φυσική τάξη των πραγμάτων σε μια Δημοκρατία. Δηλαδή ένας Πρωθυπουργός που απολάβει της δεδηλωμένης της εμπιστοσύνης της Βουλής», είπε αρχικά ο Ιωάννης Σαρμάς

Στη συνέχεια ανέφερε: «Σας εύχομαι έτσι όπως ορκιστήκατε πριν να υπηρετείτε τη γενική ευημερία του λαού να την υπηρετήσετε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο και να έχετε τα πιο χρήσιμα αποτελέσματα για την πατρίδα μας».

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: « Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και σας ευχαριστώ επίσης κι εσάς και το υπουργικό σας συμβούλιο για τον άρτιο τρόπο με τον οποίο επιτελέσατε τα καθήκοντά σας».

mitsotakis-sarmas
Κυριάκος Μητσοτάκης - Ιωάννης Σαρμάς | Eurokinissi

Ακόμα είπε: «Παραμείνατε σε αυτό το γραφείο λίγες εβδομάδες όμως είδατε ότι η ζωή μας επιφυλάσσει διαρκώς εκπλήξεις και η διακυβέρνηση του τόπου είναι μια υπόθεση που δεν σταματά ποτέ». 

«Και θέλω και πάλι να σας ευχαριστήσω από καρδιάς για το γεγονός ότι καταφέραμε να περάσουμε αυτή τη μεταβατική περίοδο ανάμεσα στις δύο εκλογές με τρόπο υποδειγματικό και να μπορώ πια όντας εκλεγμένος Πρωθυπουργός και απολαμβάνοντας της εμπιστοσύνης της Βουλής να επιστρέψω σε αυτό το γραφείο και να συνεχίσω το έργο μου», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Καταληκτικά ανέφερε: Κι εσείς αντιληφθήκατε το βάρος της ευθύνης αυτού του γραφείου και σας διαβεβαιώνω ότι θα κάνω το καλύτερο που μπορώ όπως ορκίστηκα και πριν λίγο στο Σύνταγμα να υπηρετώ τη γενική ευημερία του ελληνικού λαού».

sarmas-mitsotakis
Κυριάκος Μητσοτάκης - Ιωάννης Σαρμάς | Eurokinissi

Πότε ορκίζεται η νέα Βουλή

Την ερχόμενη Δευτέρα 3 Ιουλίου, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των βουλευτών που εξελέγησαν στις πρόσφατες εκλογές, και την επόμενη ημέρα, Τρίτη, 4 Ιουλίου η ολομέλεια της Κ΄ (εικοστής) Κοινοβουλευτικής Περιόδου Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας θα συνέλθει για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, την εκλογή των αντιπροέδρων του σώματος καθώς και των γραμματέων και κοσμητόρων του κοινοβουλίου.

mitsotakis-orkomosia
Ορκωμοσία Κυριάκου Μητσοτάκη | Eurokinissi

Τι ακολουθεί

Η πρώτη, αυτή, φάση της νέας τετραετίας, θα ολοκληρωθεί με την ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης και την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 84) και τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 141) η κυβέρνηση οφείλει, μέσα σε 15 ημέρες από την ορκωμοσία του πρωθυπουργού, να εμφανιστεί στη Βουλή και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, μετά τη συζήτηση των προγραμματικών της δηλώσεων.

orkomosia-mitsotakis
Ορκωμοσία Κυριάκου Μητσοτάκη | Eurokinissi

Η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης αναμένεται να διεξαχθεί μερικές ημέρες μετά την ορκωμοσία των βουλευτών και την εκλογή του προεδρείου της Βουλής, και θα κορυφωθεί τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας συζήτησης, με την ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση.

mitsotakis
Κυριάκος Μητσοτάκης | Eurokinissi

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.