Μενού
mitsotakis
Κυριάκος Μητσοτάκης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Την αποφασιστικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη να προωθήσει με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η χώρα για να συγκλίνει με την Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα, σηματοδοτεί η σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος της Νέας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές άλλωστε οι επιλογές των προσώπων που έκανε ο Πρωθυπουργός και η τοποθέτησή τους ανά υπουργείο, συμβολίζει τη βούλησή του για ανυποχώρητη στάση απέναντι σε διαχρονικές παθογένειες και σύγκρουση με τα κακώς κείμενα για να υλοποιηθούν οι αλλαγές σε κρίσιμους τομείς. Παράλληλα, αντικατοπτρίζουν τη φιλοσοφία του «ο καταλληλότερος για τη “δουλειά”».

Την επιλογή του κοινώς με κριτήριο την ικανότητα του καθενός να ανταπεξέλθει στα καθήκοντα που του/της ανατίθενται, μακριά από κριτήρια εσωκομματικών ισορροπιών, γεωγραφίας ή δημοφιλίας.

Το διπλό μήνυμα που έχει δώσει σε όσους ανέθεσε συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια ήταν αυτό της απαίτησης για «σκληρή δουλειά» και της μηδενικής ανοχής σε φαινόμενα αλαζονείας. Κάτι το οποίο θα επαναλάβει και αύριο στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο με τη νέα σύνθεση.

Εκεί όπου όλα τα μέλη της κυβέρνησης θα παραλάβουν τους γνωστούς πια από το 2019 μπλε φακέλους με τη στοχοθεσία που έχει οριστεί για κάθε Υπουργείο για την υλοποίηση των προγραμματικών δεσμεύσεων της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη 4ετία.

Ο μπλε φάκελος θα συνοδεύεται και από μία εντολή: ούτε μέρα χαμένη. Καθώς ο Πρωθυπουργός γνωρίζει ότι η λαϊκή ετυμηγορία συνιστά εντολή της κοινωνίας για αλλαγές με τόλμη και ταχύτητα, εκπέμποντας σαφές μήνυμα ότι δε θα υπάρξει «συγχωροχάρτι» για τυχόν αδράνειες.

Με την αναβάθμιση, δε, Γενικών Γραμματέων σε υπουργεία «φωτιά» όπως η Αλεξάνδρα Σδούκου στο Ενέργειας, ο Θάνος Πετραλιάς στο Οικονομικών και ο Μάριος Θεμιστοκλέους στο Υγείας, ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές και κάτι ακόμα. Ότι παρακολουθεί στενά το μετρήσιμο έργο και το χειροπιαστό αποτέλεσμα όλων των στελεχών του στα υπουργεία ακόμα και αν αυτό συχνά γίνεται «αθόρυβα» και επιβραβεύει όσους εργάζονται εντατικά.

Επιπλέον, απέδειξε ότι επιβραβεύει εκείνους που συνδυαστικά με τις ικανότητές τους, στις δύσκολες ή κρίσιμες στιγμές δίνουν άοκνα και με την καρδιά τους τη μάχη στην πρώτη γραμμή, σηκώνοντας το βάρος της ανάδειξης του προγράμματος της ΝΔ ή της απόκρουσης των πυρών των πολιτικών αντιπάλων της παράταξης.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκει μεταξύ άλλων ο Γραμματέας της ΝΔ, Παύλος Μαρινάκης, που ανέλαβε το κρίσιμο πόστο του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Πλήθος προκλήσεων για τη νέα κυβέρνηση 

Η νέα κυβέρνηση πάντως έχει μπροστά της πλήθος προκλήσεων. Για ορισμένους Υπουργούς βέβαια οι κυβερνητικές καρέκλες είναι πιο ηλεκτρικές από άλλες, ενώ κάποιοι αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας ειδικές αποστολές που αποτελούν και διακηρυγμένα προσωπικά στοιχήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που καλείται να υλοποιήσει τη δέσμευση για τη ριζική αναβάθμιση του ΕΣΥ, το οποίο αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της δεύτερης 4ετίας για την κυβέρνηση της ΝΔ και απαιτεί η ίδια η κοινωνία.

Η επιλογή του παράλληλα συμβολίζει και την πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη για διεύρυνση της παράταξης προς το κέντρο, ενώ καθρεφτίζει την εμπιστοσύνη που έχει στον κ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος χαρακτηρίζεται - όπως λέγεται - για την απέχθειά του στην αδράνεια, ώστε σε συνεργασία με την άρτια γνώστρια της δημόσιας υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη να φέρουν με επιτυχία εις πέρας ένα έργο με έντονο κοινωνικό πρόσημο.

Τη συνέχεια του ανοίγματος της ΝΔ σε άξια στελέχη της Κεντροαριστεράς αλλά και τον δημιουργικό εκσυγχρονισμό που υπογράμμιζε διαρκώς προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζει και η επιλογή του προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ Γιώργου Φλωρίδη για το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ο οποίος διαθέτει μεταρρυθμιστικό προφίλ και θα αναλάβει να συγκρουστεί με τις καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης με στόχο να κερδίσει το στοίχημα της επιτάχυνσής της. Στο πλευρό του σε θέση Υφυπουργού ο εξαίρετος νομικός και με υψηλό αίσθημα ευθύνης για το έργο που αναλαμβάνει κάθε φορά, Γιάννης Μπούγας.

Την ίδια ώρα η Σοφία Ζαχαράκη θα κληθεί να «χτίσει» από το μηδέν το νεοσυσταθέν Υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής και να μετουσιώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα σε πράξεις και πολιτικές με σημαντικό κοινωνικό αποτύπωμα, το όραμα του Πρωθυπουργού για ένα αυτοτελές υπουργείο που θα ασχοληθεί με την αντιμετώπιση του δημογραφικού, πλήθος ζητημάτων που αφορούν στην οικογένεια και το πρόβλημα της στέγης.

Οι «ηλεκτρικές καρέκλες»

Στις «ηλεκτρικές καρέκλες» συγκαταλέγονται σίγουρα αυτές του Κωστή Χατζηδάκη και του Νίκου Παπαθανάση στο Υπουργείο Οικονομικών, καθώς πέραν της μείζονος αποστολής της βέλτιστης διαχείρισης όλων των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, θα καλούνται σε ένα πιο ανελαστικό οικονομικό περιβάλλον να βρίσκουν επιπλέον δημοσιονομικό χώρο όταν απαιτείται διατηρώντας πάντα τη δημοσιονομική ισορροπία. Έχουν εξάλλου μπροστά τους το μεγάλο στοίχημα της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Κρίσιμο είναι και το έργο που αναλαμβάνει στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ο Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς αναλαμβάνει δύο τομείς στους οποίους δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα ο Πρωθυπουργός, ενώ θα πρέπει να «τρέξει» τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου.

Ο ίδιος πάντως έχει αποδείξει ως τσάρος της οικονομίας την προηγούμενη 4ετία ότι βρίσκει πάντα τρόπους να καταστεί αποτελεσματικός. Και με τους τεχνοκράτες Νίκο Ταχιάο και Χριστίνα Αλεξοπούλου, θεωρούνται ισχυρή ομάδα.

Σε ρόλο έκπληξη και ολίγον από «καμικάζι» στο νέο κυβερνητικό σχήμα ο Μάκης Βορίδης, που μετακομίζει στον στενό πυρήνα του Πρωθυπουργού ως Υπουργός Επικρατείας με αντικείμενο το κοινοβουλευτικό έργο.

Κατ’ ουσίαν ο κ. Βορίδης γνωστός για τη ρητορεία του και τις επιτυχημένες μάχες επιχειρημάτων που έχει δώσει πολλάκις με τους πολιτικούς αντιπάλους της ΝΔ, επιστρατεύεται για να αντιμετωπίσει κάθε πιθανή κρίση σε μια 8κομματική Βουλή με πολλά δεξιά κόμματα και να αποκρούσει αποτελεσματικά τα αντιπολιτευτικά πυρά.

Τον κρίσιμο θώκο του Υπουργείου Εξωτερικών καταλαμβάνει ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Ικανότατος, οξυδερκής, άνθρωπος απολύτου εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού και βαθύς γνώστης των κρίσιμων ζητημάτων για το επόμενο διάστημα υπό το ερωτηματικό αν θα συνεχιστεί η ύφεση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ή θα επιστρέψουμε στην επιθετική ρητορική της Άγκυρας. Στην επικείμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας εξάλλου κλείστηκε ήδη το πρώτο τετ α τετ Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν μετά την επανεκλογή αμφότερων.

Στο έτερο κομβικό για τη συνέχιση της αμυντικής θωράκισης της χώρας Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μεταβαίνει ο Νίκος Δένδιας, έχοντας ήδη άριστη γνώση των αναγκών και των προκλήσεων, στέλεχος που εκπέμπει κύρος και έχει δώσει την προηγούμενη 4ετία τα διαπιστευτήριά του στο Υπουργείο Εξωτερικών ενισχύοντας τις διεθνείς συμμαχίες της χώρας μας.

Μαζί με τη μέχρι πρότινος Πρέσβη μας στην Ουάσιγκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, εκτιμάται ότι μαζί με το ΥΠΕΞ δημιουργούν ένα ισχυρό «τρίγωνο» ανθρώπων που έχουν δοκιμαστεί στα δύσκολα και στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία.

Δύσκολο πόστο αναλαμβάνει και ο Δημήτρης Παπαστεργίου που αφήνει την αυτοδιοίκηση και το e-Τρίκαλα το Δήμο Τρικκαίων για να αναλάβει το κρίσιμο έργο της επέκτασης του e-gov.gr για την πλήρη ψηφιοποίηση του δημοσίου έως το τέλος της 4ετίας, συνεχίζοντας το κατά κοινή ομολογία success story του Κυριάκου Πιερρακάκη στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Για τα χαρτοφυλάκια του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και Πολιτικής Προστασίας που αναλαμβάνουν από σήμερα Νότης Μηταράκης και Βασίλης Κικίλιας αντίστοιχα, τα λόγια για τις «καυτές πατάτες» που αναλαμβάνουν είναι περιττά. Το ίδιο ισχύει και για τον Άδωνι Γεωργιάδη που αναλαμβάνει το κρίσιμο Υπουργείο Εργασίας. Ενώ και ο Θεόδωρος Σκυλακάκης στο Υπουργείο Ενέργειας θα έχει να αντιμετωπίσει την πρόκληση της περαιτέρω διείσδυσης των ΑΠΕ και αποθήκευσης καυσίμων, για την ενίσχυση του βαθμού απεξάρτησης της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα.

Με λίγα λόγια, για κάθε έναν από τους Υπουργούς, τους αναπληρωτές και υφυπουργούς της νέας κυβέρνησης, ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Αντιθέτως προβλέπεται σκληρή και πολλή δουλειά. Όλοι όμως δηλώνουν αποφασισμένοι να πιάσουν τον «ταύρο από τα κέρατα» για να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των πολιτών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.