Μενού
andreas-loverdos
Ανδρέας Λοβέρδος | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ο Ανδρέας Λοβέρδος αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ λίγο μετά τις εκλογές που τον άφησαν εκτός Βουλής. Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι παραιτείται από κάθε όργανο του ΠΑΣΟΚ αλλά και από την ιδιότητα μέλος του κόμματος.

Η ανακοίνωσή του

Από σήμερα παραιτούμαι από όλα ανεξαιρέτως τα όργανα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στα οποία συμμετέχω. Παραιτούμαι επίσης από την ιδιότητα του μέλους του κόμματος. Οι λόγοι της παραίτησής μου είναι αμιγώς πολιτικοί και τους εξέθεσα με μία άκρως εμπιστευτική επιστολή σήμερα προς τον Πρόεδρο του Κινήματος.

Εύχομαι στον Πρόεδρο, τα στελέχη και τα χιλιάδες μέλη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καλή επιτυχία στον αγώνα και τις προσπάθειές τους.

ΥΓ: Για τα μέλη, τα στελέχη και τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που με αγάπησαν και αγάπησα: η απόφασή μου αυτή είναι για καλό και πάνω απ΄ όλα είναι πεντακάθαρη.

Ποιος είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος

Ο Ανδρέας Λοβέρδος είναι Έλληνας πανεπιστημιακός και πολιτικός, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής με το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα - Κίνημα Αλλαγής την περίοδο 2000-2023.

Το 2012, διαφώνησε με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και δημιούργησε νέα πολιτική κίνηση, τη Ριζοσπαστική Κίνηση Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας από την οποίο προήλθε η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα.

Το φθινόπωρο του 2014 επέστρεψε στο ΠΑΣΟΚ. Τον Ιούνιο του 2015, διεκδίκησε ανεπιτυχώς την αρχηγία του κόμματος, ενώ ήταν ξανά υποψήφιος στις εσωκομματικές διαδικασίες για την ανάδειξη αρχηγού τον Δεκέμβριο του 2021, χωρίς ούτε τότε να εκλεγεί.

Η εμπλοκή στο σκάνδαλο Novartis

Το 2018 το όνομα του Ανδρέα Λοβέρδου συνδέθηκε με την υπόθεση Novartis, που αφορούσε πιθανό χρηματισμό πολιτικών προσώπων από τη φαρμακευτική εταιρία για το διάστημα που ο ίδιος διετέλεσε Υπουργός Υγείας, μεταξύ 2010 και 2012.

Δημοσιεύματα έφεραν στην επιφάνεια έγγραφα του FBI που ενέπλεκαν τον Ανδρέα Λοβέρδο με την υπόθεση. Τον Αύγουστο του 2019 του ασκήθηκε ποινική δίωξη για το αδίκημα της δωροδοκίας ύστερα από άρση ασυλίας του.

Τον Αύγουστο του 2022, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών απάλλαξε ομόφωνα τον Ανδρέα Λοβέρδο από την κατηγορία της δωροληψίας, στα πλαίσια διερεύνησης του «σκανδάλου Novartis», τονίζοντας ότι οι ένορκες καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων ήταν αόριστες.

Όταν διαπόμπευσε οροθετικές γυναίκες

Είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις όταν είχε δώσει εντολή να δημοσιευθούν φωτογραφίες οροθετικών γυναικών. Πιο συγκεκριμένα, το 2012 δεκάδες οροθετικές συνελήφθησαν από την αστυνομία με την κατηγορία της βαριάς σκοπούμενης βλάβης, καθώς σύμφωνα με το κατηγορητήριο έρχονταν σε σεξουαλική επαφή, χωρίς προφυλάξεις, με πελάτες γνωρίζοντας ότι φέρουν τον ιό HIV.

Με εντολή του Υπουργείου, οι φωτογραφίες όλων των γυναικών δημοσιεύθηκαν, προκαλώντας την αντίδραση του Συνηγόρου του Πολίτη. Όλες οι γυναίκες που συνελήφθησαν έχουν πλέον αθωωθεί.

Με απόφαση δικαστηρίου δύο κέρδισαν αποζημίωση από το Δημόσιο ύψους 10 ευρώ ημερησίως για παράνομη προφυλάκιση. Το 2013 κυκλοφόρησε το ντοκιμαντέρ Ruins: Το χρονικό της διαπόμπευσης των οροθετικών γυναικών, στο οποίο ασκείται κριτική στον Ανδρέα Λοβέρδο για τον χειρισμό του στην υπόθεση.

Μάλιστα, ήταν πριν από λίγα χρόνια όταν μία από αυτές τις γυναίκες πέθανε και η μητέρά της είχε γράψει μία συγκλονιστική επιστολή που «έδειχνε» τον Ανδρέα Λοβέρδο, μιας και η κόρη της πέθανε λίγα χρόνια αφού είχε διαπομπευτεί. 

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.