Μενού
pierrakakis
Κυριάκος Πιερρακάκης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Στη Βουλή, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων, μίλησε νωρίτερα σήμερα (08/07) ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κυριάκος Πιερρακάκης, όπου παρουσίασε τις προτεραιότητες και τις αλλαγές, που θα λάβουν χώρα στο κομμάτι της εκπαίδευσης τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ανώτατης εκπαίδευσης και στο άρθρο 16, που σχετίζεται - μερικώς - με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. «Είναι γνωστό, είναι και κομμάτι και του προεκλογικού μας προγράμματος, ότι επιθυμούμε την άρση του καθεστώτος εθνικής εξαίρεσης σε ό,τι αφορά την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Πιστεύουμε στην άρση του κρατικού μονοπωλίου στην Ανώτατη Εκπαίδευση όπως ισχύει σε κάθε προηγμένη δημοκρατία. Για τον λόγο αυτό, θα επιδιώξουμε την αλλαγή του άρθρου 16 στην προσεχή συνταγματική αναθεώρηση. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στις προγραμματικές δηλώσεις, θα διερευνήσουμε τη δυνατότητα για σύναψη διακρατικών εκπαιδευτικών συμφωνιών».

Λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής σημείωσε πως «οι συμφωνίες αυτές που δύνανται να γίνονται, με βάση το άρθρο 28 του Συντάγματος, μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα εκπαιδευτικά ιδρύματα που λειτουργούν σε άλλες χώρες να λειτουργήσουν και μέσω παραρτημάτων, επίσημα, στην πατρίδα μας και να απολαμβάνουν στην Ελλάδα ισοτιμία με τα ελληνικά πανεπιστήμια με βάση τα αυστηρότητα κριτήρια, τα οποία θα θέσει η ΕΘΑΕ».

Πρόσθσε πως η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων είναι κάτι που συζητείται εδώ και χρόνια στην Ελλάδα. «Η δυνατότητα που υπάρχει, στο πλαίσιο των υφιστάμενων συνταγματικών δεδομένων, για ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων είναι κάτι που συζητείται εδώ και χρόνια στη χώρα μας. Θα προβούμε στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που μας δίνει το σύνταγμα ώστε να προετοιμάσουμε συμπληρωματικά το έδαφος για την αλλαγή του άρθρου 16, χωρίς να χάσουμε ακόμα περισσότερο χρόνο.

Η ενδυνάμωση του εκπαιδευτικού προσωπικού

Παράλληλα, έδωσε έμφαση στην ενίσχυση, αξιοποίηση και ενδυνάμωση του εκπαιδευτικού προσωπικού, ενώ αναφέρθηκε και στο μισθολογικό πλαίσιο, σημειώνοντας ότι «το απόγευμα θα γίνουν ανακοινώσεις από τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη και θα εξειδικευθούν ακόμα περισσότερο στη πορεία».

«Επιστρέφουμε στην κανονικότητα σταδιακά ως προς τη στελέχωση των σχολικών μονάδων με το προσωπικό αυξανόμενα, μόνιμο, με 4.000 ως 5.000 προσλήψεις τον χρόνο ενώ βελτιώνουμε τις απολαβές των εκπαιδευτικών στο πλαίσιο των αυξήσεων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός» τόνισε.

Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

Αναφερόμενος στο θέμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, τόνισε ότι «με κόπο, με τις δυσκολίες της πρώτης εφαρμογής του και μετά από τόσα χρόνια δισταγμών, αποτελεί πλέον κεκτημένο της ελληνικής εκπαίδευσης».

«Ακόμα και οι πιο διστακτικοί αποκτούν εμπιστοσύνη στην αξία της αξιολόγησης, στην προσπάθεια συνεχούς βελτίωσης και ενδυνάμωσης του εκπαιδευτικού συστήματος. Θα συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία με τη συμμετοχή και των εκπαιδευτικών και τις προτάσεις τους. Και να πω το αυτονόητο, οι πρώτοι που αξιολογούνται είναι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας που κρίνεται καθημερινά από την εκπαιδευτική κοινότητα και την ελληνική κοινωνία», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.