Σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, όπου βράβευσε τρεις διπλωματικούς φοιτητές και φοιτήτριες, βρέθηκε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, πρώην πρωθυπουργός της χώρας και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Αλέξης Τσίπρας βράβευσε τους φοιτητές του τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του ΠΑΜΑΚ και του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, στο πλαίσιο της δωρεάς του στο ΠΑΜΑΚ, ενώ στάθηκε στις περιφερειακές εξελίξεις, όπως και στην ανάδειξή τους από τα ΜΜΕ.
«Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εργασίες που κατέθεσαν οι φοιτητές που θα βραβευθούν σήμερα, μιλούν και για θέματα που αν και εξαιρετικής σημασίας, σπάνια ακούγονται στον δημόσιο διάλογο. (…) Δυστυχώς, φίλες και φίλοι, αντί ζητήματα όπως αυτά – που αφορούν την περιοχή μας, την ειρήνη και το μέλλον μας – να είναι στο κέντρο του δημόσιου διαλόγου, τα κρύβουμε συνήθως κάτω από το χαλί. Και η ενημέρωσή μας από τα κυρίαρχα ΜΜΕ, ως επί τω πλείστον δυστυχώς αναλώνεται σε συζητήσεις για μικροπολιτικές έριδες, για γάμους και ζεϊμπέκικα. Σε εύπεπτα θέματα προκειμένου ακριβώς να αποφύγουμε τα σημαντικά. Εκείνα δηλαδή που θα καθορίσουν το αύριο που θα ζήσουμε και θα ζήσετε» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.


Αλέξης Τσίπρας: Η Θεσσαλονίκη και οι Πρέσπες
«Αυτά τα βραβεία βασίζονται οικονομικά στα βραβεία που εισπράξαμε τότε εγώ κι ο Ζόραν Ζάεφ για την Συμφωνία των Πρεσπών. Συνδέεται δηλαδή με μια Συμφωνία που απέδειξε ότι η ειρηνική επίλυση μιας μακροχρόνιας διαφοράς μεταξύ δύο χωρών, σε αμοιβαία αποδεκτή βάση, είναι εφικτή όταν υπάρχει η πολιτική βούληση» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Και ότι είναι εφικτό οι χώρες της περιοχής μας να ζήσουν στη βάση της ειρήνης και της συνεργασίας αντί του εθνικισμού και των συγκρούσεων».
Ο πρώην πρωθυπουργός διαμήνυσε ότι «η σημερινή βράβευση, ακριβώς επειδή λαμβάνει χώρα εδώ στη Θεσσαλονίκη και στο πανεπιστήμιο Μακεδονία, στέλνει και ένα επιπλέον μήνυμα για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα και ειδικά η Θεσσαλονίκη ως εκπαιδευτικός, πολιτιστικός, και αναπτυξιακός κόμβος των Βαλκανίων. Με δυναμικά πανεπιστήμια όπως είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Και βέβαια με το ανθρώπινο δυναμικό της, τους οικονομικούς της φορείς, τη γεωπολιτική της θέση, η Θεσσαλονίκη μπορεί να είναι μια μεγάλη πρωτεύουσα Πόλη για τη περιοχή των Βαλκανίων, γεγονός που θα δώσει και στη χώρα μας την ακτινοβολία για να αποτελέσει ξανά τον πιο κρίσιμο ευρωπαϊκό πυλώνα ειρήνης και συνανάπτυξης στην περιοχή».
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα συμπεράσματα μελέτης σχετικά με την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας στους θεσμούς της. «Η εικόνα γενικά ήταν απογοητευτική σε ότι αφορά την εμπιστοσύνη των πολιτών σε κρίσιμους θεσμούς της δημοκρατίας, όπως η δικαιοσύνη, η κυβέρνηση, τα κόμματα, το κοινοβούλιο. Η μόνη θετική έκπληξη ήταν ο υψηλός βαθμός εμπιστοσύνης της ελληνικής κοινωνία στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο».
Αλέξης Τσίπρας: Τι είπε για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις
Αυστηρή ήταν η θέση του για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, σημειώνοντας ότι «πρέπει να δωθεί το μήνυμα στις ΗΠΑ ότι οι σχέσεις μας μπορούν να βασιστούν μόνο στον αμοιβαίο σεβασμό και στον σεβασμό των συνόρων. Και ότι δεν θα ανεχθούμε εμπλοκή στα εσωτερικά μας.
Διότι αν δεχθούμε το δίκαιο του ισχυρού στις διεθνείς σχέσεις, δεν θέτουμε μόνο σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα, ειδικά στην περιοχή μας. Ούτε αφήνουμε μόνο διάπλατο το πεδίο για εμπλοκή τω ΗΠΑ και άλλων δυνάμεων στα εσωτερικά μας».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.