«Η μόνη βεβαιότητα για την επόμενη ημέρα στη Συρία είναι η αβεβαιότητα», επισημαίνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αποτυπώνοντας την ανησυχία που επικρατεί στην Αθήνα για τη νέα εστία αποσταθεροποίησης στη Μέση Ανατολή. Γιατί όσο και αν χαιρετίζεται η πτώση του αυταρχικού καθεστώτος Άσαντ, οι γεωπολιτικές επιπτώσεις και οι ισορροπίες στην ευρύτερη γειτονιά αποτελούν για ολόκληρη τη διεθνή αχαρτογράφητα νερά.
Αχαρτογράφητα νερά η επόμενη μέρα στη Συρία
Άπαντες υπογραμμίζουν την ανάγκη διασφάλισης της ειρήνης στη χώρα και της ομαλής μετάβασης εξουσίας σε μια δημοκρατικά νομιμοποιημένη κυβέρνηση στη βάση της απόφασης 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτό όμως προϋποθέτει ελεύθερες εκλογές, για τη διεξαγωγή των οποίων αυτή τη στιγμή διατυπώνονται ισχυρές αμφιβολίες παρά το δυτικό «κοστούμι» που φοράει προς τα έξω ο ηγέτης των ισλαμιστών ανταρτών που κατέλαβαν τη Δαμασκό Αμπού Μοχάμαντ Αλ-Τζουλάνι.
«Η Συρία απέχει λιγότερα από 1.000 χιλιόμετρα από την Ελλάδα και την Ευρώπη. Είναι το δεύτερο failed state στην περιοχή μας, στις ακτές της Μεσογείου. Και αν μετρήσουμε και τη Λιβύη, είναι το τρίτο. Και αυτό δεν είναι καλό για εμάς στην Ευρώπη», επισήμανε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.
Προστασία των χριστιανών της Συρίας
Αυτό που ανησυχεί την Ελλάδα είναι το σενάριο δημιουργίας ενός ισλαμιστικού καθεστώτος Τζιχαντιστών εξίσου αυταρχικού με αυτό του Μπασάρ Αλ Άσαντ, το οποίο θα καταστήσει υπ’ αριθμόν ένα στόχο τους χριστιανούς της Συρίας. Εξ ού και στο επίκεντρο των ελληνικών αρχών βρίσκεται από την πρώτη στιγμή η προστασία του ορθόδοξου πληθυσμού της περιοχής. Εξίσου ανησυχητικό βεβαίως είναι και το σενάριο διαμόρφωσης ενός πιο μετριοπαθούς ισλαμιστικού καθεστώτος που θα προσιδιάζει σε αυτό του Αφγανιστάν.
Την ανησυχία αυτή αναδεικνύει και η χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη Ι’, στον οποίο υπογράμμισε τη στήριξη της Ελλάδας, εκφράζοντάς την ετοιμότητα της χώρας μας να συνδράμει όπου χρειαστεί και επαναλαμβάνοντας την ελληνική θέση για «ένα συμπεριληπτικό μέλλον στη Συρία, που θα προστατεύει όλες τις θρησκευτικές κοινότητες». Την προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων και δη των χριστιανικών πληθυσμών σε Συρία και Μέση Ανατολή επισήμαναν τόσο το Υπουργείο Εξωτερικών όσο και ο κ. Δένδιας στις πρώτες τους αντιδράσεις, υπογραμμίζοντας την ίδια ανάγκη για τα θρησκευτικά μνημεία και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.
Προσφυγικό
Άμεσου ενδιαφέροντος ζήτημα για την Ελλάδα συνιστά το προσφυγικό/ μεταναστευτικό υπό τον κίνδυνο ενός νέου μαζικού κύματος Σύρων είτε μέσω Τουρκίας είτε από τα παραλία της Συρίας που μέχρι χθες ήταν απόρθητα εξαιτίας του ελέγχου των λιμανιών από τη Ρωσία.
«Δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας. Όμως όλες οι υπηρεσίες μας είναι σε ετοιμότητα», διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο η κυβέρνηση προσδοκά ότι αντί για εισροές προς την Ευρώπη η πτώση Άσαντ θα οδηγήσει σε μαζικές επιστροφές Σύρων που είχαν αναζητήσει άσυλο στην Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς θα ανοίξει πλέον ο δρόμος ασφαλούς επιστροφής στις εστίες τους.
Με το τοπίο, ωστόσο, να παραμένει θολό για την κατάσταση που θα επικρατήσει στη Συρία το επόμενο διάστημα, η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο αναστολής των διαδικασιών χορήγησης ασύλου μέχρι την έκδοση συγκεκριμένων κατευθυντήριων γραμμών από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ την Παρασκευή, όπου θα υπάρξει εισήγηση του Υπουργού Μετανάστευσης Νίκου Παναγιωτόπουλου κατόπιν αξιολόγησης της κατάστασης. Ο ίδιος άλλωστε συνομίλησε χθες και με το νέο ευρωπαίο Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων ενόψει του Συμβουλίου των Υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης της Ε.Ε Τετάρτη και Πέμπτη στις Βρυξέλλες.
Σχέδιο απεγκλωβισμού Ελλήνων από τη Δαμασκό
Η ελληνική κυβέρνηση έχει ταυτόχρονα στραμμένο το βλέμμα της και στους περίπου 150.000 Έλληνες που ζουν στη Συρία. Ο Έλληνας Πρέσβης Νίκος Πρωτονοτάριος παραμένει στη Δαμασκό και είναι σε ανοιχτή γραμμή με το Υπουργείο Εξωτερικών για να παράσχει άμεσα συνδρομή σε όσους το ζητήσουν. Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχουν αιτήματα επαναπατρισμού καθώς οι περισσότεροι είναι Έλληνες δεύτερης και τρίτης γενιάς.
Η κυβέρνηση, ωστόσο, θέτει ήδη επί τάπητος το ενδεχόμενο εφαρμογής του σχεδίου "ΚΟΣΜΟΣ" για την περίπτωση που απαιτηθεί ο ασφαλής απεγκλωβισμός Ελλήνων ή και άλλων ευρωπαίων υπηκόων (εφόσον ζητηθεί) από την περιοχή, είτε χριστιανών. Αυτό προβλέπει την απομάκρυνση με C130 ή πλοία του Πολεμικού Ναυτικού δια θαλάσσης μέσω της Κύπρου. Η δυσκολία που αντιμετωπίζει βεβαίως το εγχείρημα είναι ότι σε αντίθεση με το Ισραήλ και το Λίβανο που είχε ενεργοποιηθεί, στη Συρία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μια επίσημη Αρχή ως αξιόπιστος συνομιλητής για να συζητηθούν οι λεπτομέρειες ασφαλείας.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.