Να στριμώξει στα «σχοινιά» την αντιπολίτευση αναδεικνύοντας τη δική της βούληση για αλήθεια και δικαιοσύνη για την τραγωδία των Τεμπών σε αντίστιξη με την αναζήτηση «πολιτικού σωσιβίου» από τους πολιτικούς της αντιπάλους και δη από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, βλέπει η κυβέρνηση το χθεσινό αίτημα του Χρήστου Τριαντόπουλου για απευθείας παραπομπή του στο φυσικό δικαστή ως προς τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών για την αλλοίωση του χώρου του σιδηροδρομικού δυστυχήματος.
Η κίνηση του πρώην Υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιου για την κρατική αρωγή δίνει στην κυβέρνηση την ευκαιρία να περάσει στην αντεπίθεση. Να αποκρούσει τις αντιπολιτευτικές κατηγορίες περί συγκάλυψης, να αποφύγει τη συντήρηση του πολωμένου κλίματος που θα προκαλούσε μία Προανακριτική μακράς διάρκειας και τη γνωστή επικοινωνιακή μάχη της αντιπολίτευσης με τα πορίσματα.
Και να αποκαλύψει -όπως λένε κυβερνητικές πηγές- τις πραγματικές προθέσεις της αντιπολίτευσης αφού όπως σχολίαζαν «κατέρρευσαν τα επιχειρήματα περί δήθεν κομματικής ασπίδας και διάθεσης συγκάλυψης της πλειοψηφίας στην Προανακριτική». Ταυτοχρόνως σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη συνάδει με τη βούληση της κοινωνίας και των συγγενών των θυμάτων για απόδοση δικαιοσύνης από την ίδια τη Δικαιοσύνη.
Τριαντόπουλος: Επιζητά αδιαμφισβήτητο πόρισμα
Εισηγήσεις στον Πρωθυπουργό για απευθείας παραπομπή του κ. Τριαντόπουλου στη δικαιοσύνη μετά την πρώτη συνεδρίαση της Προανακριτικής υπήρχαν από την πρώτη στιγμή που εγκρίθηκε το αίτημα του ΠΑΣΟΚ, υπό το σκεπτικό της ανταπόκρισης της κυβέρνησης στο αίτημα των συλλαλητηρίων να μην υπάρχει καμία ειδική μεταχείριση για πολιτικά πρόσωπα, αλλά και για την αποφυγή οι διαρκείς γνωστές διαρροές από την κατά τα άλλα μυστική διαδικασία της Επιτροπής να ρίχνει καθημερινά νερό στο μύλο της πόλωσης.
Αρχικά αποφασίστηκε να ακολουθηθεί κανονικά η διαδικασία, αλλά η χθεσινή αντιπαράθεση πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης με το καλημέρα για την εκλογή Προεδρείου της Προανακριτικής κατέστησε την οδό της Προανακριτικής μίας ημέρας σε μονόδρομο και ο Χρήστος Τριαντόπουλος έκανε την κίνησή του προκειμένου να μη μείνει καμία σκιά.
Δηλώνοντας εκ νέου πως είναι αθώος, σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Τριαντόπουλος ζητά να παραπεμφθεί απευθείας στο Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου προκειμένου όπως εξήγησε να κριθεί από εισαγγελικούς λειτουργούς που διαθέτουν «εγγυημένη ανεξαρτησία και αμεροληψία, αλλά και αυξημένες γνώσεις και κύρος», καθώς όπως τονίζει όποιο πόρισμα εκδώσει η Προανακριτική «θα αποτελέσει αντικείμενο έντονης αμφισβήτησης και αντιπαράθεσης, η οποία μοιραία θα με ακολουθεί στο υπόλοιπο του δημόσιου και ιδιωτικού βίου μου. Και η ακεραιότητά μου, στα μάτια των συμπολιτών μου, είναι κάτι που δεν είναι, για εμένα τουλάχιστον, διαπραγματεύσιμο».
Μητσοτάκης: Ιδού η Ρόδος για το άρθρο 86
Η πρωτοφανής στα χρονικά ενέργεια του Χρήστου Τριαντόπουλου χαιρετίστηκε και από τον Πρωθυπουργό ως «ένα γενναίο βήμα που δεν έχει σύγχρονο προηγούμενο» και ταυτόχρονα «απεγκλωβίζει την αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων από τις τοξικές μικροκομματικές διαμάχες. Αυτές στις οποίες εξακολουθούν να επιδίδονται, δυστυχώς, τα άλλα κόμματα», αποκρούοντας εκ των προτέρων τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ως «τεχνάσματα και υπεκφυγές».
Ταυτοχρόνως ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέδεσε την κίνηση Τριαντόπουλου με την πρόσφατη πρότασή του για αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος για την ποινική ευθύνη Υπουργών «περιορίζοντας ή και εξαλείφοντας την αρμοδιότητα και την εμπλοκή της Βουλής στην ποινική δίωξη υπουργών». Και πέταξε το γάντι στην αντιπολίτευση να συμφωνήσει αποδεικνύοντας εμπράκτως τη διάθεσή της να ενισχυθεί αποφασιστικά η εμπιστοσύνη της κοινωνίας προς το πολιτικό σύστημα. Το βάρος από το Μέγαρο Μαξίμου πέφτει κυρίως στο ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος ήδη δέχεται επικρίσεις περί «κωλοτούμπας» με την υπόμνηση όσων έλεγε τον περασμένο Φεβρουάριο για απευθείας παραπομπή όλων των υποθέσεων που φτάνουν στη Βουλή για πολιτικά πρόσωπα στη δικαιοσύνη.
Ήδη εξάλλου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μετά το «όχι» του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ στο αίτημα του κ. Τριαντόπουλου, πέρασε στην αντεπίθεση κατηγορώντας την αντιπολίτευση για «μικροψυχία και αμηχανία», σχολιάζοντας ότι «βούλιαξαν οι ίδιοι μέσα στα δικά τους τα ψέματα».
«Το μεν ΠΑΣΟΚ πρακτικά ομολογεί ότι είχε ήδη βγάλει καταδικαστικό πόρισμα, ο δε ΣΥΡΙΖΑ μας λέει ότι προτιμά να διαδραματίσουν τα κόμματα τον ρόλο του δικαστή και όχι οι τακτικοί δικαστές και μάλιστα ανωτάτων δικαστηρίων», σημείωσε.
Ο Σύριζα ζητεί ολοκληρωμένη διεξαγωγή της προανακριτικής επιτροπής και υποστηρίζει ότι η ΝΔ θέλει να αποφύγει την προανάκριση από τη Βουλή. Πώς απαντάτε;
Πρόκειται για υπεκφυγή και αμηχανία καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι προτιμά να έχουν τα κόμματα τον ρόλο του δικαστή και όχι οι ανώτατοι δικαστές. Με αυτό το σκεπτικό, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι ολοκληρωμένη προανάκριση μπορεί να γίνει μόνο από βουλευτές και όχι από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς.
Δεν υπάρχει η οποιαδήποτε ανακριτική πράξη που να μπορεί να διενεργήσει η Επιτροπή της Βουλής, αλλά όχι το Δικαστικό Συμβούλιο που αποτελείται από ανώτατους δικαστές. Εφόσον η Προανακριτική Επιτροπή εισηγηθεί και η Ολομέλεια της Βουλής αποφασίσει την άσκηση δίωξης, η ανάκριση θα διενεργηθεί από το Δικαστικό Συμβούλιο (με Αρεοπαγίτη ως Ανακριτή και Εισαγγελέα που προέρχεται από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου). Το σύνολο των αναγκαίων ανακριτικών πράξεων θα διενεργηθεί κανονικά, όχι από μια κοινοβουλευτική επιτροπή αλλά από ανώτατους τακτικούς δικαστές.
Υπεκφυγές ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ
Κυβερνητικές πηγές αποδομούν τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί νέας προσπάθειας συγκάλυψης. Για το μεν ΠΑΣΟΚ που υποστηρίζει ότι ο Χρήστος Τριαντόπουλος πρέπει να παραπεμφθεί με βάση όσα προβλέπουν το Σύνταγμα και οι νόμοι και όχι όπως βολεύει τη ΝΔ, κυβερνητικά στελέχη σχολίαζαν ότι «το ΠΑΣΟΚ εργαλειοποιεί ακόμα και το Σύνταγμα», αφού όπως υπογραμμίζουν τόσο το Σύνταγμα όσο και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών προβλέπουν όλες τις διαδικασίες για την παραπομπή στο Δικαστικό Συμβούλιο (που έχει πλήρεις αρμοδιότητες) και τη διενέργεια της ανάκρισης με σκοπό την έκδοση παραπεμπτικού ή μη βουλεύματος.
«Υπεκφυγές» που υποδηλώνουν την «αμηχανία» του καταλογίζουν κυβερνητικές πηγές και στον ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζει ότι η ΝΔ θέλει να αποφύγει την προανάκριση από τη Βουλή. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι προτιμά να έχουν τα κόμματα τον ρόλο του δικαστή και όχι οι ανώτατοι δικαστές. Με αυτό το σκεπτικό, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι ολοκληρωμένη προανάκριση μπορεί να γίνει μόνο από βουλευτές και όχι από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς», σχολιάζουν χαρακτηριστικά. Διευκρινίζουν, δε, ότι δεν υπάρχει η οποιαδήποτε ανακριτική πράξη που να μπορεί να διενεργήσει η Επιτροπή της Βουλής, αλλά όχι το Δικαστικό Συμβούλιο που αποτελείται από ανώτατους δικαστές.
Αύριο αποφασίζει η Προανακριτική - Τα επόμενα βήματα
Η απόφαση επί του αιτήματος του κ. Τριαντόπουλου από την Προανακριτική Επιτροπή θα ληφθεί στην αυριανή της συνεδρίαση στις 12 το μεσημέρι. Η πλειοψηφία της ΝΔ προσανατολίζεται στην αποδοχή του αιτήματός του. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Επιτροπή επί της ουσίας ρίχνει αυλαία. Εντός συγκεκριμένης προθεσμίας η Επιτροπή θα συντάξει πόρισμα στη βάση του κατηγορητηρίου της πρότασης του ΠΑΣΟΚ την οποία ενέκρινε η Ολομέλεια για τη συγκρότησή της, δηλαδή για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος και θα το παρεπέμψει προς έγκριση στην Ολομέλεια, η οποία με μυστική ψηφοφορία στην οποία απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία 151 βουλευτών θ’ αποφασίσει για την άσκηση δίωξης για το συγκεκριμένο αδίκημα και την παραπομπή του κ. Τριαντόπουλου στο 5μελές Δικαστικό Συμβούλιο.
Το εν λόγω Συμβούλιο αποτελείται από ανώτατους δικαστικούς 3 του Αρείου Πάγου και 2 του ΣτΕ, που επιλέγονται με κληρωτίδα από την Ολομέλεια. Το Δικαστικό Συμβούλιο θα ορίσει ένα μέλος του που θα αναλάβει το ανακριτικό έργο και βάσει αυτού θα αποφασίσει με βούλευμα για την παραπομπή ή μη του Υπουργού στο Ειδικό Δικαστήριο.
Η Προανακριτική Επιτροπή έχει όλες τις αρμοδιότητες του Εισαγγελέα Πρωτοδικών και μπορεί να αναθέσει ειδικότερες έρευνες πάνω στο επίμαχο αντικείμενο σε Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών ή Εφετών.