Μενού
Εκρέμ Ιμάμογλου
Εκρέμ Ιμάμογλου | AP Photo/Emrah Gurel
  • Α-
  • Α+

Αντιδράσεις προκλήθηκαν και στην Ελλάδα από τη σύλληψη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος φέρεται να αντιμετωπίζει πολύ βαριές κατηγορίες, στο πλαίσιο δύο διακριτών ερευνών για διαφθορά και υποστήριξη της «τρομοκρατίας».

Σε δήλωση στήριξης προς τον Εκρέμ Ιμάμογλου, προέβη ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, την οποία κοινοποίησε και στον προσωπικό λογαριασμό του στο Χ. Ξεκινά με τη φράση «Φίλε Εκρέμ, είμαστε δίπλα σου» και στη συνέχεια ο κ. Δούκας αναφέρει:

«Με ανησυχία παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Κωνσταντινούπολη και τη σύλληψη του δημάρχου Εκρέμ Ιμάμογλου και 100 συνεργατών του. Ο κύριος αντίπαλος του Ερντογάν, εκλεγμένος από το 54% των πολιτών της Κωνσταντινούπολης βρίσκεται υπό κράτηση, κατηγορούμενος για βαριά αδικήματα.

Είναι το τελευταίο επεισόδιο, μιας σειράς διώξεων που έχουν ασκηθεί κατά του φίλου Εκρέμ, με τελευταία την ακύρωση του πανεπιστημιακού του πτυχίου γεγονός που τον απέκλειε από την κούρσα για τη διεκδίκηση της προεδρίας της Τουρκίας. Η σύλληψη εκλεγμένου δημάρχου και η αντικατάσταση από διορισμένο, αποτελεί σοβαρό πλήγμα κατά της Δημοκρατίας».

Τη στήριξή του στον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης εξέφρασε και ο Κώστας Μπακογιάννης με ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο facebook. Ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων έχει περάσει φωτογραφία που είναι μαζί στην Ακρόπολη, γράφει αρχικά "Με τον Εκρέμ" και αμέσως μετά αναφέρει:

«Εκρέμ Ιμάμογλου: ο δήμαρχος που έγινε εχθρός του καθεστώτος επειδή τόλμησε να κερδίσει εκλογές κόντρα στη βούληση του.

Από την πρώτη μέρα, ο Ερντογάν προσπαθεί να τον εξαφανίσει πολιτικά και να τον βάλει φυλακή όπως έκανε με τόσους αντιπάλους του. Η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται κόντρα σε κάθε έννοια δημοκρατίας και κράτους δικαίου με κατηγορίες που πλέον δεν μπορεί να πιστέψει κανείς.

Η δημοκρατία δεν φυλακίζεται. Η Ευρώπη δεν μπορεί να παρακολουθεί σιωπηλή και αμέτοχη την συνεχιζόμενη καταστρατήγηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια χώρα που αλλάζει προσωπεία κατά το δοκούν».

Η σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου εγείρει σημαντικά ερωτήματα για τον σεβασμό στις οικουμενικές αξίες της δημοκρατίας αναφέρει σε δήλωση του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης.

«Πριν μερικές ημέρες, στις εργασίες της Συνόδου του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων B40 στη Σόφια, είχα εισηγηθεί και υιοθετήθηκε ομόφωνα από το Σώμα ψήφισμα σχετικά με την ανάγκη προστασίας της αυτοτέλειας της Αυτοδιοίκησης και των δημοκρατικών θεσμών, με αφορμή τις δικαστικές διώξεις σε βάρος του Δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.

Οι σημερινές εξελίξεις με τη σύλληψη του κ. Ιμάμογλου και δεκάδων συνεργατών του επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες μας και εγείρουν σημαντικά ερωτήματα σχετικά με το σεβασμό στις οικουμενικές αξίες της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου», αναφέρει στη δήλωσή του ο κ.Αγγελούδης.

Ο ίδιος προ ημερών είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Ιμάμογλου στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων B40, που διεξήχθη στη Σόφια της Βουλγαρίας.

Οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης, Σάκης Αρναούτογλου και Νίκος Παπανδρέου, κατέθεσαν σήμερα ερώτηση προς την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Kaja Kallas, σχετικά με τη σύλληψη του Δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, και τις εκτεταμένες διώξεις που σημειώνονται στην Τουρκία.

Η σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου, ενός από τους βασικούς πολιτικούς αντιπάλους του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και φαβορί στις εσωκομματικές εκλογές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, αποτελεί μείζον πλήγμα για τις δημοκρατικές αρχές και το κράτος δικαίου στη γειτονική χώρα.

Παράλληλα, η αιφνιδιαστική ακύρωση του πανεπιστημιακού του πτυχίου - μία ημέρα πριν τη σύλληψή του - αποκλείει ουσιαστικά την υποψηφιότητά του στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

Η ερώτηση των Ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ προς την Ύπατη Εκπρόσωπο καλεί την ΕΕ να τοποθετηθεί ξεκάθαρα στα εξής:

  • Κατά πόσο η σύλληψη του Δημάρχου της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας είναι συμβατή με το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας
  • Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει η ΕΕ για την προστασία των δημοκρατικών θεσμών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία
  • Αν η Τουρκία μπορεί πλέον να θεωρείται αξιόπιστος εταίρος για την ΕΕ, με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις.

Οι Ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ σημειώνουν ότι η σύλληψη Ιμάμογλου και οι συνεχιζόμενες διώξεις κατά πολιτικών αντιπάλων, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών αποτελούν απόδειξη ότι το κράτος δικαίου και η δημοκρατία στην Τουρκία βρίσκονται υπό συνεχή υπονόμευση.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να σιωπά όταν μια υποψήφια προς ένταξη χώρα φυλακίζει τη Δημοκρατία και φιμώνει τις φωνές της αντιπολίτευσης. Ζητάμε από την ΕΕ να τοποθετηθεί με σαφήνεια και αποφασιστικότητα απέναντι σε ένα φαινόμενο που πλήττει ευθέως τις ευρωπαϊκές αξίες», τονίζουν οι Ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

«Η σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου είναι ακόμα μια ψηφίδα στην καταπάτηση της δημοκρατίας από το καθεστώς Ερντογάν», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Νέα Αριστερά.

«Η πολιτική δίωξη και προφυλάκιση του εκλεγμένου δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, η απαγόρευση συγκεντρώσεων, το "μαύρο" στα κοινωνικά δίκτυα και η κλιμάκωση του αυταρχισμού συνιστούν κατάφωρη καταπάτηση των δημοκρατικών αρχών, της λαϊκής βούλησης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σημειώνει και τονίζει:

«Η Τουρκία βυθίζεται όλο και περισσότερο στον αυταρχισμό, καθώς ο Ερντογάν επιχειρεί να εξουδετερώσει κάθε πολιτικό του αντίπαλο με πρακτικές καταστολής και εκφοβισμού. Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να μένει αμέτοχη».

«Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον Εκρέμ Ιμάμογλου και στους δημοκρατικούς πολίτες της Τουρκίας που δεν σκύβουν το κεφάλι. Η αντίσταση απέναντι στον απολυταρχισμό είναι μονόδρομος», καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA