Μενού
mitsotakis
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Αυστρία | eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ξεκάθαρο μήνυμα προς το Βερολίνο και την κυβέρνηση Σολτς ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχτεί μονομερή κατάργηση της Συνθήκης Σένγκεν ούτε να της πετάξουν το «μπαλάκι» της μετανάστευσης ως χώρα που βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και έχει ανταποκριθεί και ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στο καθήκον της να τα προστατεύει, έστειλε χθες ο Πρωθυπουργός. «Δεν είναι αυτό κάτι το οποίο εύκολα μπορεί να γίνει ανεκτό», τόνισε μιλώντας στο Talkradio.

Αυτό που διαμηνύεται δηλαδή είναι ότι η Ελλάδα δε θα ανεχτεί να σηκώσει ποτέ ξανά δυσανάλογο βάρος σε σχέση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη μέλη και θα μπλοκάρει κάθε τέτοια προσπάθεια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα «κάρφωσε» τη Γερμανία για οπισθοχώρηση στη συμφωνία των κρατών μελών της Ε.Ε για το νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, επιμένοντας στην ανάγκη εφαρμογής του ως απάντηση στη μεταναστευτική/προσφυγική πίεση που μπορεί να δέχεται η Γερμανία. «Ποια μπορεί να είναι η απάντηση; Η εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, θα έλεγα ένας δίκαιος συμβιβασμός ανάμεσα σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, που αναγνωρίζει τη μεγάλη σημασία που πρέπει να δίνουμε στην εξωτερική φύλαξη των συνόρων. Χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα για να μπορούμε να επιτελούμε αυτή την αποστολή», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος πάντως διαβεβαίωσε ότι τουλάχιστον σε αυτή τη φάση -  όπου η Γερμανία περιορίζει την αυστηροποίηση των ελέγχων από την προσεχή Δευτέρα στα χερσαία της σύνορα - «το ζήτημα δεν μας αφορά». Στην Αθήνα, ωστόσο, υπάρχει επαγρύπνηση για τον κίνδυνο αντιγραφής της κίνησης του Βερολίνου στη συνέχεια και από άλλα κράτη μέλη που μπορεί να έχουν χερσαία σύνορα με την Ελλάδα προκαλώντας της πίεση.

«Εξαιρετικά νευρική η κίνηση της Γερμανίας»

Τη συγκεκριμένη ανησυχία περιέγραψε και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στην ΕΡΤ. «Η Ελλάδα δεν συνορεύει με τη Γερμανία, ωστόσο, εάν αρχίσουν όλες οι χώρες να το κάνουν αυτό, σημαίνει ότι κάποια στιγμή αυτός θα πρέπει να φτάσει στην Ελλάδα; Στην Πολωνία; Στη Βουλγαρία; Σε μια χώρα που συνορεύει – από κάπου μπήκε», είπε, χαρακτηρίζοντας την αντίδραση της Γερμανίας «εξαιρετικά νευρική» με την οποία «δεν μπορεί να συμφωνήσει κανείς».

Στο μεταξύ, ο  Γενικός Γραμματέας Μετανάστευσης και Ασύλου Μάνος Λογοθέτης πάντως (στον ΑΘΗΝΑ 9.84) διέψευσε χθες κατηγορηματικά ότι υπήρξαν στο παρελθόν μαζικά 15.000 επιστροφές από τη Γερμανία στην Ελλάδα.

Επισημαίνοντας πως οι επιστροφές αιτούντων άσυλο από τη Γερμανία ήταν κάποιες εκατοντάδες, οι οποίες δεν ικανοποιήθηκαν εντέλει όχι με ευθύνη της χώρας μας αλλά επειδή η γερμανική δικαιοσύνη έκρινε ότι οι άνθρωποι αυτοί θα είχαν ευνοϊκότερο κοινωνικό καθεστώς στη Γερμανία. «Άρα δεν νομίζω ότι κάτι αλλάζει. Και όλα αυτά που ακούγονται για να δημιουργήσουν εντυπώσεις {…} ότι τώρα οι Γερμανοί θα μας επιστρέψουν», σημείωσε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε βεβαίως ότι πολιτικά ο Πρωθυπουργός ορθά ξεκαθάρισε τη θέση της Αθήνας ότι η χώρα μας δεν θα σηκώσει ποτέ ξανά δυσανάλογο βάρος.

Πυρ ομαδόν κατά Σολτς

Ο Όλαφ Σολτς πάντως δέχεται καταιγισμό πυρών ότι επιχειρώντας να διασώσει το δικό του πολιτικό μέλλον στη σκιά της ανόδου της ακροδεξιάς στη Γερμανία, δεν διστάζει να προχωρήσει σε σκληρή στροφή στο μεταναστευτικό απειλώντας να τινάξει στον αέρα την ενότητα της Ευρώπης και γυρίζοντας την πλάτη στην αρχή της αλληλεγγύης και τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει έναντι της Ε.Ε.

Κι αυτό την ώρα που πέρα από τους αυστηρότατους ελέγχους εν είδει σφραγίσματος στα χερσαία σύνορα για να περιοριστεί στο μίνιμουμ ο αριθμός εισόδου αιτούντων άσυλο στη χώρα του, χθες κατατέθηκε στη γερμανική Βουλή το νομοσχέδιο για το άσυλο και την ασφάλεια που προετοιμάζει το έδαφος για απελάσεις εξπρές προς τρίτες χώρες αλλά και προς τις χώρες πρώτης εισόδου στην Ε.Ε. 

Την ίδια ώρα, τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες, επισημαίνουν με νόημα ότι η Γερμανία έγινε πόλος έλξης λόγω της «εξαιρετικά ανεκτικής» και «πολιτικά γενναιόδωρης» πολιτικής της απέναντι στους μετανάστες.

Κρίσιμη αναμένεται να είναι η επόμενη εβδομάδα στη Σύνοδο του Βερολίνου για την ασφάλεια, όπου το μεταναστευτικό εκτιμάται εκ των προτέρων ότι θα μονοπωλήσει την ατζέντα. Παρών θα είναι και ο Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος ο οποίος θα θέσει το θέμα και στο τετ α τετ του με τον Γερμανό Υπουργό Εσωτερικών. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA