Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την αυριανή (1/4) ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης θα ανοίξει παράθυρο για τις αυξήσεις σε όλους τους ένστολους.
Ωστόσο, αναμένεται να δείξει προς το τέλος της χρονιάς, όταν και προγραμματίζεται να λάβουν την επιπλέον αύξηση και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Λεπτομερείς ανακοινώσεις πιθανότατα θα γίνουν από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.

Κυβερνητικές πηγές για τις αυξήσεις των ενστόλων: «Τεχνικό το θέμα, θα αποσαφηνιστούν όλα»
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι πάντως υπογραμμίζουν ότι οι αυξήσεις θα πρέπει να συνδεθούν και με σχετική περιστολή δαπανών από τα αρμόδια Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας όπως συνέβη με το ΥΠΕΘΑ.
Οι λόγοι που δεν ανακοινώθηκαν αυξήσεις για όλους
Οι ίδιες πηγές αναφέρονται εκτενών στους τρεις λόγους για τους οποίους έχουν ανακοινωθεί επίσημα αυξήσεις μόνο για τις Ένοπλες Δυνάμεις, και όχι για άλλους ένστολους.
Πρώτον, γιατί με τις αποφάσεις στην Ευρώπη για ρήτρα διαφυγής δημιουργείται η δυνατότητα δημοσιονομικής ευελιξίας με επίκεντρο τις αμυντικές δαπάνες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι αμοιβές των στρατιωτικών.
Δεύτερον, γιατί το υπουργείο Αμυνας μέσω του προγράμματος «Ατζέντα 2030» κατήρτισε και εφαρμόζει συνολικά ευρύ σχέδιο εξοικονόμησης δαπανών με αναδιάρθρωση δομών και υπηρεσιών (πχ περιπτώσεις αποστρατεύσεων που εξοικονομούν κόστος μισθοδοσίας).
Ένα σημαντικό τμήμα της δημοσιονομικής δαπάνης των αυξήσεων των αποδοχών καλύπτεται χρηματοδοτικά από την εξοικονόμηση των δαπανών του υπουργείου.
Τρίτον, γιατί υπάρχει τεράστια ανάγκη να στηριχθούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς υπάρχει κίνδυνος αποχωρήσεων, ενώ πρέπει να χορηγηθούν κίνητρα στους νέους, ώστε να προτιμήσουν για την καριέρα τους τις Ένοπλες Δυνάμεις και να στελεχώσουν τις Στρατιωτικές Σχολές.
Θα υπάρξουν μέτρα ενίσχυσης των εισοδημάτων για τα Σώματα Ασφαλείας;
Το Μαξίμου απαντά ξεκάθαρα ότι ήδη έχουν νομοθετηθεί σημαντικά μέτρα για όλους τους ένστολους, συμπεριλαμβανομένων των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας (αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες κλπ).
Ήδη, με βάση τον προϋπολογισμό του 2025, έχει αυξηθεί από την 1η Ιανουαρίου η νυχτερινή αποζημίωση των ενστόλων, ενώ από την 1η Απριλίου όλοι οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και των ένστολων (Σώματα Ασφαλείας και Ενοπλες Δυνάμεις) αυξάνονται κατά 30 ευρώ, ώστε να εξομοιωθούν οι βασικές αποδοχές του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, ύστερα από την ανακοινωθείσα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ.
Είναι δεδομένο ότι, όπως έγινε με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, θα εξαντληθεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο και για τα Σώματα Ασφαλείας με άξονα τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Ούτως ή άλλως, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, οι πρόσθετες αυξήσεις που ανακοινώθηκαν από τον Υπουργό Άμυνας θα ισχύσουν μετά την ΔΕΘ.
Θυμίζουμε, άλλωστε, ότι από το 2023 έως σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χορηγήσει αυξήσεις συνολικά στο δημόσιο, ύψους 2,1 δισ. ευρώ, που ισοδυναμούν με επιπλέον 1,3 μισθούς για το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων. Δηλαδή ο 13ος μισθός έχει ήδη δοθεί και «πάμε» για τον 14ο με τις προγραμματισμένες αυξήσεις που θα δοθούν και τα επόμενα χρόνια.
Αυξήσεις στους ένστολους: Στήριξη από «γαλάζια» στελέχη
Το πρωί της Κυριακής, ο αρμόδιος για το Λιμενικό υπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος, αναγνώρισε την ορθότητα της κίνησης της κυβέρνησης να δώσει αυξήσεις στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχουν ένστολοι δεύτερης και τρίτης κατηγορίας. Θα πρέπει να γίνουν ανάλογες αυξήσεις και στους αστυνομικούς μας και στους πυροσβέστες μας και στους λιμενικούς μας».
Λίγο αργότερα, ο Άδωνις Γεωργιάδης έγραψε σε ανάρτησή του στο Χ: «Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σέβεται όλους όσους φέρουν το εθνόσημο. Είναι βέβαιον ότι μετά τις αναγκαίες αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις θα βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος, για να ακολουθήσουν άμεσα οι αυξήσεις και για τα στελέχη της ΕΛΑΣ, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Τιμή σε όσους τιμούν το Έθνος με τις υπηρεσίες τους».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.