Μενού
mitsotakis
Κυριάκος Μητσοτάκης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Στην τελική στροφή για τις αυτοδιοικητικές εκλογές της προσεχούς Κυριακής, προσωπικά μπροστά στη μάχη βγαίνει από σήμερα ο Πρωθυπουργός με περιοδείες στο πλευρό κυρίως των Περιφερειαρχών στους οποίους έχει δώσει το χρίσμα η ΝΔ, και με αιχμή εκείνες τις Περιφέρειες που είτε ευνοούν τα ευρύτερα πολιτικά συμπεράσματα για την επιβεβαίωση της πολιτικής κυριαρχίας της κυβερνώσας παράταξης είτε ο αγώνας για το αποτέλεσμα είναι αμφίρροπος ή αν μη τι άλλο δύσκολος και απαιτεί όλες τις δυνάμεις.

Γνωρίζοντας το πλήγμα που επέφεραν στην κυβέρνηση οι διαδοχικές δοκιμασίες των καταστροφικών πυρκαγιών και πλημμυρών και έχοντας θέσει ως στόχο στο 13 + 3 για το σύνολο των περιφερειών και τους 3 μεγάλους Δήμους, όπου η Πειραιώς έχει δώσει επισήμως τη στήριξή της, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγαίνει στο δρόμο για να εκπέμψει με ένταση το μήνυμα ότι η επιλογή των πολιτών σε αυτές είναι κρίσιμη για την αναπτυξιακή τους πορεία.

Η αρχή θα γίνει σήμερα το πρωί οπότε και ο Πρωθυπουργός έχει προγραμματίσει να συνοδεύσει τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά, στα παλιά του «λημέρια» στο Δήμο Βύρωνα, ενώ το απόγευμα θα επισκεφθεί την Κόρινθο όπου θα περιοδεύσει μαζί με τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχό. Διαχρονικά η ψήφος των πολιτών στις Περιφέρειες έχει αντιστοίχηση με την εκλογική συμπεριφορά στις εθνικές εκλογές και η Πειραιώς θέλει να επαναλάβει την κυριαρχία του γαλάζιου στον χάρτη. Στη, δε, Αττική που συνιστά τη μεγαλύτερη Περιφέρεια απ’ όλες, μετά και την «περιπέτεια» με τον Γιώργο Πατούλη, η ΝΔ επενδύει πολλά στον Νίκο Χαρδαλιά ο οποίος συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να επικρατήσει ακόμα και από τον πρώτο γύρο.

Στη δε Πελοπόννησο ο Δημήτρης Πτωχός προηγείται μεν στις δημοσκοπήσεις έναντι του πρώην γαλάζιου Πέτρου Τατούλη, αλλά η διαφορά δεν είναι τόσο μεγάλη και είναι σαφές ότι απαιτείται να βάλουν όλοι «πλάτη». Αυτό είχε ζητήσει ήδη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη εβδομάδα κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος υπό το σκεπτικό «μαζί με το γαλάζιο της ΝΔ να νικήσει και η συνέχεια της δημιουργίας» και της δικαίωσης της πολιτικής κυριαρχίας της ΝΔ καθημερινά μέσα από τις τοπικές κοινωνίες εκτός από την εκδήλωση στις εθνικές κάλπες.

Μεθαύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στην Δυτική Μακεδονία για την υποστήριξη της υποψηφιότητας του υποψηφίου Περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη, ο οποίος έχει αντίπαλο τον «αντάρτη» πρώην γαλάζιο βουλευτή Γιώργο Αμανατίδη, και αποτελεί μία εκ των περιφερειών που το επιτελείο της ΝΔ διαβλέπει δύσκολη μάχη. Αν και ο βαθμός δυσκολίας εκεί για την επικράτηση βαίνει μειούμενος και φαίνεται να έχει απομακρυνθεί το σενάριο ενός σκληρού ντέρμπι, τίποτα δεν έχει κριθεί. Εξ ού και ο Πρωθυπουργός θέλει να εκπέμψει δια ζώσης το μήνυμα της ανάγκης συντονισμού της περιφερειακής με την κεντρική πολιτική σκηνή για την υλοποίηση των αναπτυξιακών σχεδίων που έχουν παρουσιαστεί με ορίζοντα το 2030. Με αυτή τη φιλοσοφία άλλωστε η ΝΔ έδωσε στις περιφερειακές εκλογές πολιτική διάσταση.

Αυτοδιοικητικές εκλογές: «Όχι με κομματικούς όρους»

«Όχι με κομματικούς όρους» όπως επισημαίνεται αλλά «για να προχωρήσουν οι μεγάλες αλλαγές» που έχει ανάγκη η κάθε περιοχή, μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Ειδικά σε επίπεδο περιφερειών και μεγάλων Δήμων είναι κομβικής σημασίας να επιλεγούν πρόσωπα που θα μπορούν να σταθούν αρωγοί στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, διεκδικώντας ταυτόχρονα το καλύτερο δυνατό για τον τόπο τους», τονίζουν κυβερνητικές πηγές.

Υπό αυτό το σκεπτικό το απόγευμα της Τετάρτης, ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη και θα συναντηθεί με τον υποψήφιο Δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα. Έχοντας ήδη παρουσιάσει το όραμά του για την ανάπτυξη της πόλης, ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει έμφαση στο γεγονός ότι η υλοποίησή του εξαρτάται και από το κατάλληλο πρόσωπο στο «τιμόνι» της.  Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε η επίσκεψη του στη Θεσσαλονίκη θα συνδυαστεί με τα δρομολογούμενα έργα και συγκεκριμένα με την παρουσία του στην υπογραφή της σύμβασης «Λειτουργία -Συντήρηση του Δικτύου του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης» σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο σταθμό «Αγία Σοφία», ενώ θα παραστεί στην παρουσίαση του έργου αστικής ανάπλασης των πρώην εγκαταστάσεων της ζυθοποιίας ΦΙΞ.             

Πάντως στο Μέγαρο Μαξίμου παρότι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο του 13 στα 13 ρεαλιστικά εκτιμούν ότι η ΝΔ θα επικρατήσει τουλάχιστον σε 8 από τις 13 Περιφέρειες στον α’ ή τον β’ γύρο. Σε Αττική με τον Νίκο Χαρδαλιά, Κεντρική Μακεδονία με τον Απόστολο Τζιτζικώστα, Νότιο Αιγαίο με τον Δημήτρη Χατζημάρκο, Στερεά Ελλάδα με τον Φώτη Σπανό, Δυτική Ελλάδα με τον Νεκτάριο Φαρμάκη, Ήπειρο με τον Αλέξανδρο Καχριμάνη, Κρήτη με τον Σταύρο Αρναουτάκη ο οποίος υποστηρίζεται από κοινού με το ΠΑΣΟΚ και πιθανότατα στη Θεσσαλία παρότι η επανεκλογή του Κώστα Αγοραστού προσλαμβάνει χαρακτηριστικά «θρίλερ» μετά το διπλό καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel και Elias και ουδείς μπορεί να κάνει έστω και σχετικά ασφαλείς εκτιμήσεις.

Σκληρές αναμένονται οι μάχες στο Βόρειο Αιγαίο όπου ο επίσημος υποψήφιος της ΝΔ Αλκιβιάδης Στεφανής εκτιμάται ότι θα κόψει πρώτος το νήμα στον α’ γύρο της προσεχούς Κυριακής έναντι του «αντάρτη» Κώστα Μουτζούρη αλλά θα πρέπει να πείσει την επόμενη Κυριακή πιο ευρύ ακροατήριο για να επικρατήσει. Ενώ και στο Ιόνιο η νυν περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα με το χρίσμα της ΝΔ δίνει αγώνα μέχρι την τελευταία στιγμή για να μικρύνει την «ψαλίδα» από τον «γαλάζιο» πρώην Δήμαρχο Κέρκυρας, Γιάννη Τρεπεκλή.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA