Μενού
trakter_vouli
Τρακτέρ μπροστά από τη Βουλή τον Φεβρουάριο του 2016 | eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ως ορόσημο εκτόνωσης των αγροτικών κινητοποιήσεων προσδοκούν Μέγαρο Μαξίμου και Κυριάκος Μητσοτάκης ότι θα λειτουργήσει η σημερινή «απόβαση» των τρακτέρ στο Σύνταγμα, ώστε στη συνέχεια να διεξαχθεί με ανοιχτούς δρόμους και υπό ρυθμούς «σποράς» ο διάλογος για τα πεδία που μπορεί να υπάρξει πρόοδος και συνδιαμόρφωση.

Το μήνυμα του Πρωθυπουργού προς τους αγρότες είναι ότι η «κατάληψη» του κέντρου της πρωτεύουσας από τα τρακτέρ δεν μπορεί να πιέσει περαιτέρω την κυβέρνηση, καθώς αυτή εξάντλησε κάθε δυνατό δημοσιονομικό περιθώριο για την εκ νέου επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο και φθηνότερο ρεύμα στην κοινωνική τους ομάδα. Συμβάλει, ωστόσο, με τον τρόπο της ως ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί για τον ίδιο στις Βρυξέλλες και στην επικείμενη συζήτηση για τη βελτίωση της ΚΑΠ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού οι εικόνες από το αγροτικό συλλαλητήριο θα κάνουν το γύρο του κόσμου υπενθυμίζοντας τα κοινά προβλήματα των αγροτών στην Ε.Ε και τον αγροτικό κλοιό υπό τον οποίο βρέθηκε το κέντρο των Βρυξελλών στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής.

Ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε εκ νέου το δίκαιο πολλών εκ των αιτημάτων των απασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα. Ξεκαθάρισε όμως για άλλη μία φορά μιλώντας στο Star ότι οι αντοχές της οικονομίας τελμάτωσαν για τώρα, επισημαίνοντας το διάλογο στον οποίο έχει καλέσει για ένα μονιμότερο και δικαιότερο σύστημα επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο από το 2025.

Αναφορικά με την αυριανή κινητοποίηση των αγροτών στην Αθήνα, τους κάλεσε αφενός να διαδηλώσουν συντεταγμένα χωρίς να ξεπεράσουν τα όρια του νόμου και το σεβασμό των υπόλοιπων πολιτών στην ελεύθερη μετακίνηση, αφετέρου να αναγνωρίσουν το ευρύ πλέγμα των μέτρων στήριξης που έχει προωθήσει η κυβέρνηση τα τελευταία 4,5 χρόνια. Τόνισε, δε, το γεγονός ότι η απαρέγκλιτη τήρηση του νόμου συνεπαγόταν με απαγόρευση αυτής της διαδήλωσης, ώστε να καταδείξει τη διαλλακτικότητα της κυβέρνησης απέναντί τους ως δείγμα κατανόησης των σύγχρονων προβλημάτων τους.

«Αν έπρεπε να πάμε τυπικά με το νόμο, τα αγροτικά μηχανήματα δεν πρέπει να κυκλοφορούν ούτε στις Εθνικές Οδούς, ούτε στα κέντρα των πόλεων. Όμως, καταλαβαίνω απόλυτα γιατί συντεταγμένοι οι αγρότες μας με αυτό το οποίο γίνεται σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θέλουν να κάνουν μία συμβολική παράσταση στο κέντρο της Αθήνας. Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει σε συντονισμό με την αστυνομία και ζητώ από τους αγρότες οι οποίοι θα κατέβουν να είναι απολύτως, θα έλεγα, σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την αστυνομία, για να δημιουργηθεί όσο το δυνατόν λιγότερη αναταραχή», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Star ενώ κατά την τοποθέτησή του στην κοπή πίτας της Γραμματείας Οργανωτικού της ΝΔ υπενθύμισε στους αγρότες ότι η κυβέρνηση της ΝΔ εξασφάλισε την κατά τρίτη χρονιά επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, φθηνότερο ρεύμα για τους ίδιους και την αποφυγή απώλειας των πόρων της ΚΑΠ για την Ελλάδα την ώρα που πολλοί συνάδελφοί τους στην Ε.Ε. κατέγραφαν μειωμένα ποσά.

Τα διλήμματα των ευρωεκλογών - Το σήμα κινητοποίησης του γαλάζιου μηχανισμού

Με αιχμή τις αγροτικές κινητοποιήσεις και το σύνολο των προκλήσεων σε επίπεδο Ε.Ε, ο Πρωθυπουργός άδραξε την ευκαιρία να θέσει και τα κυρίαρχα διλήμματα της κάλπης των ευρωεκλογών, την οποία χαρακτήρισε «εθνική». Και θέτοντας τον κομματικό μηχανισμό σε πλήρη εγρήγορση τόνισε ότι δεν επιτρέπεται «χαλαρή διάθεση». Ξορκίζοντας, δε, τον κίνδυνο της «χαλαρής» ψήφου ή της ψήφου «διαμαρτυρίας» έβαλε ως στοίχημα τη «συμμετοχή» και κάλεσε τους ψηφοφόρους να επιλέξουν με κριτήριο το συμφέρον των ίδιων και της χώρας συνολικότερα.

«Αναρωτιέμαι, ποια παράταξη θέλετε να είναι δυνατή με δυνατή εκπροσώπηση στο ευρωκοινοβούλιο. Τη ΝΔ, τη δοκιμασμένη παράταξη της Ευρώπης, που ξέρει να διαπραγματεύεται και να κερδίζει προς όφελος των Ελλήνων ή κάποιους άλλους των οποίων τα ευρωπαϊκά τους διαπιστευτήρια στην καλύτερη περίπτωση επιεικώς αμφισβητούνται;», υπογράμμισε στη χθεσινή εκδήλωση της ΝΔ, επαναλαμβάνοντας τον κυβερνητικό στόχο για σύγκληση με την Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα.

Το πλατύ ποτάμι του προοδευτικού εκσυγχρονισμού

Στο μεταξύ, έχοντας ανιχνεύσει τον κίνδυνο, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη θέσπιση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, ορισμένοι από τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της ΝΔ να νιώσουν ότι ρίχνει το βάρος του στο πολιτικό κέντρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε χθες μιλώντας σε γαλάζιο ακροατήριο να επισημάνει το γεγονός ότι η ΝΔ παραμένει πιστή στις παραδόσεις συνεχίζοντας ταυτόχρονα να ενισχύει την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Την επόμενη μέρα η Ευρώπη θα πρέπει να σταθεί δυνατή στα πόδια της για τα ζητήματα της ανταγωνιστικότητας, για τα ζητήματα της άμυνας. Προσωπικά έχω πρωτοστατήσει ώστε να αποκτήσει η Ε.Ε έναν ισχυρό αμυντικό πυλώνα», είπε μεταξύ άλλων, καλώντας εκ νέου σε συστράτευση τους παλιούς αγωνιστές της ΝΔ αλλά και τους νέους φίλους της παράταξης που δημιούργησαν το «πλατύ ποτάμι του προοδευτικού εκσυγχρονισμού»  που πηγαίνει τη χώρα «σταθερά, τολμηρά, μπροστά».

Τόσο στο Star όσο και στην κοπή πίτας της Γραμματείας Οργανωτικού της ΝΔ ο ίδιος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα παραμείνει προσηλωμένη στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έλαβε εντολή στις τελευταίες εκλογές, καθώς όπως είπε πολλάκις «δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο». Ενώ με το βλέμμα στην 9η Ιουνίου και εν μέσω των διεργασιών για τη σύνταξη του μεγαλύτερου μέρους του γαλάζιου ευρωψηφοδελτίου έως το τέλος του μήνα, σκιαγράφησε τις επιλογές του μιλώντας για ένα ψηφοδέλτιο με πρόσωπα επιτυχημένα στον πολιτικό ή επαγγελματικό τους χώρο, ικανά να εκπροσωπήσουν επάξια τη χώρα στην Ε.Ε εκπροσωπώντας «όλες τις κοινωνικές ομάδες και γεωγραφικές περιοχές της χώρας».

Δίνοντας, δε, στην πραγματικότητα το εναρκτήριο λάκτισμα της μάχης των ευρωεκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπέδειξε τη ΝΔ ως τη μοναδική «πλατιά κοινωνική παράταξη που εκφράζει τα όνειρα και τις προσδοκίες όλων των Ελλήνων» οδηγώντας τη σταθερά στην πρόοδο και το μέλλον. Ο ίδιος άλλωστε όπως δήλωσε θα ξεκινήσει εντατικές περιοδείες ανά τη χώρα, ώστε να αναδείξει τη διαφορετική υπερήφανη Ελλάδα εντός της Ευρώπης, ενώ όρισε το επικείμενο ετήσιο Συνέδριο της ΝΔ ως ορόσημο «πανελλαδικής επιστράτευσης» του κομματικού μηχανισμού στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές.

Για όποιον άλλωστε παρακολούθησε το πανηγυρικό κλίμα στη χθεσινή εκδήλωση της ΝΔ στο Caravel και την επαναφορά του συνθήματος «σταθερά, τολμηρά, μπροστά»,  ήταν σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη βάση εαυτόν και κόμμα σε θέση μάχης για μία εξίσου συντριπτική νίκη στις ευρωεκλογές. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA