Μενού
Vouli
Συνεδρίαση της Βουλής | Eurokinissi/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
  • Α-
  • Α+

Η «πρόβα» συνεργασίας των τεσσάρων προοδευτικών κομμάτων, κατά την συνυπογραφή της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, ανοίγει και πάλι τη συζήτηση του κατά ποσο θα μπορούσε να είναι εφικτή ή όχι η συνεννόηση ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας.

Η έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια για την υπόθεση των Τεμπών που έδειξε η κοινωνία με τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια αποτέλεσε ένα σημείο τομής των κομμάτων ωστόσο αυτό δεν μοιάζει αρκετό για περαιτέρω συνεργασίες.

Ο Σωκράτης Φάμελλος εμφανίζεται διατεθειμένος να προσπαθεί να συντηρήσει ζωντανό το σενάριο του προοδευτικού μετώπου ωστόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται πως επιμένει στην αυτόνομη πορεία χωρίς να μπαίνει καν στη συζήτηση περι συνεννόησης.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ δήλωναν, τις ημέρες που ήταν σε εξέλιξη η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας, πως η συνυπογραφή με τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας της πρότασης ήταν μια μεμονωμένη κίνηση.

Μάλιστα αυτή η στάση οδήγησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ μέσα απο συνεντεύξεις του να χτυπήσει το καμπανάκι στη Χαριλάου Τρικούπη λέγοντας πως δεν θα περιμένει για πάντα σημειώνοντας: «εγώ θέλω να πω απολύτως ξεκάθαρα ως συμπέρασμα, βλέποντας τη στάση των υπολοίπων κομμάτων, μόνο η ενδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εγγυηθεί ότι θα δρομολογηθεί προοδευτική διέξοδος. Δεν θα παρακαλάμε για πάντα».

Πηγές της Κουμουνδούρου μάλιστα τόνιζαν ότι στο ΠΑΣΟΚ μοιάζει να έχει χαλάσει η πυξίδα της Πολιτικής κατεύθυνσης. Την ίδια ώρα όμως δεν δείχνουν την ίδια ζέση για συνεργασία με την Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να μην έκρυψε τη δυσαρέσκεια του για αυτή την σύμπραξη, αλλά ούτε και απο την Κουμουνδούρου εμφανίστηκαν ευχαριστημένοι. Άλλωστε τα δημοσκοπικά ευρήματα που δείχνουν την αυξημένη δυναμική της Πλεύσης Ελευθερίας την ώρα που ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ χάνουν δυναμεις δεν αποτελούν καλό οιωνό για την συνεργασία.

Όπως όλα δείχνουν κανείς δεν επιλέγει την Ζωή Κωνσταντοπούλου ως εταίρο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεχνά της στάση της απέναντι στο κόμμα ούτε και στο γεγονός, όπως σημειώνουν, ότι έχει ταυτιστεί σε κομβικά θέματα με την Νέα Δημοκρατία.

Όπως στα «Ωνάσεια σχολεία» ή ακόμη και στα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό που είχε δώσει το παρών. Εν τω μεταξύ απο την Κουμουνδούρου διαβλέπουν πως η δυναμική της Πλεύσης Ελευθερίας που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις δεν θα κρατήσει πολύ.

Θεωρούν πως δεν έχει συνολική πολιτική πρόταση αλλά λειτουργεί μονοθεματικά όταν κάποιο ζήτημα είναι στην επικαιρότητα. Επομένως όπως οκά δείχνουν μόνο ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά θα μπορούσαν να συνεργαστούν.

Βέβαια ένα τέτοιο εγχείρημα θα έφερνε και πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θα υπήρχε μια δυναμική απο τα αριστερά, όμως και δε αυτό το σενάριο υπάρχουν εμπόδια διότι η «ομπρέλα» δεν συμφωνεί με αυτό το σενάριο. Επομένως ο δρόμος προς τις κάλπες θα ξεκαθαρίσει το τοπίο αλλά ακόμη υπάρχει χρόνος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA