Μενού
Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών
Υπογραφή των συμβάσεων για την κατασκευή του φράγματος στο Πλατύ Κρήτης | Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών
  • Α-
  • Α+

Με την τελετή υπογραφής των συμβάσεων χρηματοδότησης μεταξύ του ελληνικού δημοσίου, της  Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και της Τράπεζας Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB) άνοιξε ο δρόμος για την κατασκευή του φράγματος στον ποταμό Πλατύ Ρεθύμνου και την επέκταση του Αρδευτικού Δικτύου Μεσσαράς στην Περιφέρεια Κρήτης.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, παρουσία του Χρήστου Σταϊκούρα και του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη.

Εκτιμάται ότι η προκήρυξη του έργου, προϋπολογισμού άνω των 200 εκατ. ευρώ, μπορεί να γίνει μέσα στο 2024 και να υλοποιηθεί σε 5 χρόνια. 

Τα διακριτά μέρη του έργου

Το συνολικό έργο αποτελείται από 3 διακριτά έργα: 

1ο. Το Φράγμα - Ταμιευτήρα ποταμού Πλατύ. Εκεί θα κατασκευαστούν:

  • Το ανάχωμα του φράγματος.
  • Ο υπερχειλιστής.
  • Η εκτροπή του ποταμού προς τα αρδευτικά δίκτυα και προς την πεδιάδα Μεσσαράς, καθώς και έργα οδοποιίας.

2ο. Αγωγός μεταφοράς νερού, μήκους 18,6 χλμ., συμπεριλαμβανομένων και δύο σηράγγων μήκους 3,4 χλμ., από το φράγμα Πλατύ προς τη Μεσσαρά.

3ο. Αρδευτικό δίκτυο, εντός των ορίων της υδρολογικής λεκάνης του ποταμού Πλατύ, το οποίο θα καλύπτει την άρδευση - σε καθαρή έκταση - 45.000 στρεμμάτων, αξιοποιώντας το νερό από τον ταμιευτήρα του φράγματος. 

Το συνολικό έργο αποτελείται από 24 ανεξάρτητα αρδευτικά δίκτυα, 23 δεξαμενές αναρρύθμισης και 20 αντλιοστάσια. 

Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

«Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, μέσω των σύγχρονων και ανθεκτικών υποδομών που προωθεί, όπως αυτές που σήμερα υπογράφουμε, επιδιώκει δια της ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων να αυξήσει την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα του πρωτογενούς τομέα, απαντώντας δημιουργικά και στα ποικίλα προβλήματα που διογκώνει η εντεινόμενη κλιματική κρίση», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας. 

Από την πλευρά των τραπεζών, τις συμβάσεις υπέγραψσν ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Κυριάκος Κακουρής και ο Υποδιοικητής της CEB, Τόμας Μπότσεκ. Παρόντες στην τελετή ήταν, επίσης, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και Βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Κώστας Μαγουλάς, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, ο Αντιπεριφερειάρχης Συντονισμού και Υποστήριξης Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Κρήτης Νικόλαος Σκουλάς και ο Δήμαρχος Αμαρίου Ρεθύμνου Παντελής Μουρτζανός.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA