Μενού
Η Εύα Καϊλη παρακολουθεί ομιλία στην Ευρωβουλή // 13 Σεπτεμβρίου, 2023
Η Εύα Καϊλη παρακολουθεί ομιλία στην Ευρωβουλή // 13 Σεπτεμβρίου, 2023 | Associated Press
  • Α-
  • Α+

H λαμπρή καριέρα της Εύας Καϊλή ως αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατακερματίστηκε όταν η αστυνομία έκανε έφοδο στο σπίτι της πριν από έναν χρόνο, και βρήκε 150.000 ευρώ.

Πρόσφατα, η πολιτικός, μίλησε στο Sky News και τον Άνταμ Πάρσονς, δηλώνοντας αθώα, εξηγώντας πώς χρησιμοποιήθηκε ως αποδιοπομπαίος τράγος και διατεινόμενη την ύπαρξη αθωωτικών στοιχείων.

Η σύλληψη και οι κατηγορίες

Στα πλαίσια ερευνών των βελγικών αρχών για το διεθνές σκάνδαλο χρηματισμού γνωστό ως «Quatargate», η Ελληνίδα πολιτικός συνελήφθη και κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε συνωμοσία διαφθοράς στην οποία εμπλέκεται και ο σύντροφός της.

Η Καϊλή, η οποία αρνείται έως και τώρα όλες τις κατηγορίες, κρατήθηκε στη φυλακή για τέσσερις μήνες, μακριά από τη μικρή της κόρη. Με την καριέρα της να έχει φαινομενικά τελειώσει, τον τελευταίο καιρό κατάφερε να επανέλθει στην πολιτική σκηνή ως ανεξάρτητη ευρωβουλευτής, αφού δεν της έχει αποδοθεί επίσημη κατηγορία.

Το πρωινό όταν η ζωή της μετατράπηκε σε εφιάλτη παραμένει ανεξίτηλο στη μνήμη της. Όπως δήλωσε στον δημοσιογράφο του Sky News, «σύμφωνα με τους Βέλγους δικηγόρους μου, χρησιμοποιήθηκα ως τρόπαιο». Η κα Καϊλή ανακάλεσε το μήνυμα που έλαβε από φίλη της, πληροφορώντας πως κάτι είχε συμβεί στον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Η Εύα Καϊλη απευθύνει ομιλία στο ευρωκοινοβούλιο των Βρυξελλών // 8 Ιουνίου, 2022
Η Εύα Καϊλη απευθύνει ομιλία στο ευρωκοινοβούλιο των Βρυξελλών // 8 Ιουνίου, 2022 | Associated Press

«Ήταν μια τσάντα που δεν αναγνώριζα»

Στη συνέχεια έφτασε ένα άλλο μήνυμα - ο Τζόρτζιείχε συλληφθεί μετά από έρευνα που τον συνέδεε με το αφεντικό του, τον περιβόητο πλέον πρώην ευρωβουλευτή, Πιερ Αντόνιο Πανζέρι, που είχε επίσης συλληφθεί το 2022, με την κατηγορία ότι γέμιζε τις τσέπες του με φακελάκια «συστημένα» από την κυβέρνηση του Κατάρ. Τότε ήταν που η Εύα Καϊλή μπήκε στο γραφείο του συντρόφου της και ανακάλυψε μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά.

«Είναι ο ιδιωτικός του χώρος. Έψαχνα κάτι για να καταλάβω γιατί συνελήφθη. Ανακάλυψα μια τσάντα με χρήματα. Ήταν μια τσάντα που δεν αναγνώρισα. Κατάλαβα ότι ήταν του Panzeri, οπότε ήθελα να την επιστρέψω», δήλωσε στη συνέντευξη.

«Δεν ήξερα τι ήταν, και δεν ήθελα να μάθω τι ήταν», πρόσθεσε. 

Jamais corrompue

Η ευρωβουλευτής αναφέρθηκε επίσης σε τηλεφωνικές υποκλοπές που αποδεικνύουν ότι τα χρήματα δεν ήταν δικά της. Οι κατηγορίες εναντίον της επικεντρώθηκαν σε ένα υποτιθέμενο σύστημα cash-for-access με το οποίο ξένα έθνη, ιδίως το Κατάρ και το Μαρόκο, «κέρναγαν» πολιτικά πρόσωπα για να αποκτήσουν επιρροή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Καϊλή διατηρεί την αθωότητά της, την οποία διατράνωνε το δικηγορικό της επιτελείο τον Ιανουάριο του 2023. Ισχυρίζεται ότι δεν είχε προηγούμενη γνώση της ύπαρξης των χρημάτων, ότι μάντεψε πως ήταν του Πανζέρι λόγω της σχέσης του με τον σύντροφό της, και απλώς ήθελε να του τα επιστρέψει.

Δηλώσεις των δικηγόρων της Εύας Καϊλή, Αντρέ Ριζόπουλου και Μιχάλη Δημητρακόπουλου//19 Ιανουαρίου, 2023
Δηλώσεις των δικηγόρων της Εύας Καϊλή, Αντρέ Ριζόπουλου και Μιχάλη Δημητρακόπουλου//19 Ιανουαρίου, 2023 | Associated Press

«Ήταν κάποια από τα χρήματα σε εκείνη την τσάντα τα χρήματά σου;», ρωτάει ο δημοσιογράφος. «Όχι. Απλά του Πανζέρι. Υπάρχουν υποκλοπές που το αποδεικνύουν», απαντά η κα Καϊλή, μιλώντας για στοιχεία της μυστικής υπηρεσία στα οποία απέκτησε πρόσβαση η νομική της ομάδα.

«Θέλουν να θάψουν την υπόθεση»

Η πολιτικός λέει πώς έπεσε θύμα στοχευμένου εκφοβισμού στη φυλακή προκειμένου να ομολογήσει, υπό την απειλή ότι θα της έπαιρναν την κόρη της. «Απείλησαν να δώσουν την κόρη μου στις κοινωνικές υπηρεσίες. Δεν μπορούσα να τη δω για ένα μήνα, ήταν 20 μηνών, ήταν συνέχεια μαζί μου και ξαφνικά δεν ήταν».

Από τη μεριά του, ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Βελγίου διαψεύδει τα λεγόμενα: «δεν υπάρχουν στοιχεία για μια τέτοια πρακτική...τέτοια συμπεριφορά θα ήταν απαράδεκτη σε ένα κράτος δικαίου».

Η υπεράσπιση της κας Καϊλη βασίζεται σε τρεις κύριους πυλώνες, συγκεκριμένα ότι ότι αγνοήθηκε το δικαίωμά της για βουλευτική ασυλία, ότι κατασκοπεύτηκε και ότι ο εισαγγελέας γνωρίζει την αθωότητά της.

«Θέλουν να θάψουν την υπόθεση μέχρι μετά τις ευρωεκλογές και μετά τις βελγικές εκλογές». Μιλώντας επίσης στο μέσο, ο δικηγόρος της ευρωβουλευτή, Σβεν Μέρι, δήλωσε πως θα συνέκρινε την υπόθεση με το σκάνδαλο Watergate. «Έχει να κάνει με το διάτρητο σύστημα...δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι τέτοια πράγματα μπορούν να συμβούν εν έτει 2022».

«Ξεκάθαρα συνέβη κάτι εγκληματικό, αλλά οι μυστικές υπηρεσίες συνέταξαν έναν φάκελο με πολλά ονόματα, χωρίς αυτό της Εύας Καϊλή. Και μερικούς μήνες μετά, το όνομά της ξαφνικά εμφανίστηκε στις σελίδες», πρόσθεσε.

Αθώα ή ένοχη, φαίνεται πως, τουλάχιστον προς το παρόν, ο κύβος δεν έχει ριφθεί για την Εύα Καϊλή.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA