Μενού
ypourgiko xatzidakis.jpg
Υπουργικό συμβούλιο | EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Την απόφασή του στις επερχόμενες Ευρωεκλογές του 2024 να υπάρχει επιστολική ψήφος αλλά και ένα ψηφοδέλτιο για όλη τη χώρα, με σταυρό, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η χώρα θα είναι μία περιφέρεια και δεν θα υπάρχουν ψηφοδέλτια κάθε συνδυασμού ανά περιφέρεια. Το απόγευμα της Πέμπτης, αναμένεται να ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες από την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και τον αναπληρωτή υπουργό, Θεόδωρο Λιβάνιο.

Πρόκειται για μία απόφαση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να έχει λάβει το τελευταίο διάστημα. Όπως είχε γράψει και η στήλη Μαξιμιλιανός στο Reader, από τις 14 Νοεμβρίου. Να μην αλλάξει, δηλαδή, το σύστημα διεξαγωγής των ευρωεκλογών και να αφήσει το σύστημα ως έχει, χωρίς διαίρεση της χώρας σε περιφέρειες. Είχαν υπάρξει σκέψεις για κατάτμηση της χώρας σε πέντε ή έξι εκλογικές περιφέρειες ωστόσο κάτι τέτοιο δεν «προχώρησε».

«Πιστεύω ότι τον πρώτο λόγο στην εκλογή κάθε εθνικού αντιπροσώπου πρέπει να τον έχει ο πολίτης και όχι ο αρχηγός κάθε παράταξης μέσω μιας λίστας προσδιορισμένων βουλευτών» ανέφερε μεταξύ άλλων εξηγώντας την απόφασή του να υπάρχει σταυρός στα ψηφοδέλτια.

Ευρωεκλογές με επιστολική ψήφο

Η μεγάλη αλλαγή έχει να κάνει με την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, για όποιον το επιθυμεί, εντός και εκτός της Ελλάδας. Ήταν κάτι που άλλωστε το επιθυμούσε διακαώς η Νέα Δημοκρατία, αλλά χρειαζόταν ευρεία πλειοψηφία για το «περάσει».

Σημειώνεται πως και το 2019 το εκλογικό σύστημα ήταν η απλή αναλογική, με τη διαδικασία του σταυρού για την επιλογή ευρωβουλευτών. Ωστόσο τότε, εκτός από την Ελλάδα κάλπες στήθηκαν για τους Έλληνες του εξωτερικού, σε Λονδίνο, Βρυξέλλες και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA