Μενού
Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι ο πρωθυπουργός ήταν ιδιαίτερα ψύχραιμος όταν πληροφορήθηκε την ακύρωση του ραντεβού στην Ντάουνινγκ Στριτ - δεν ξέρω μάλιστα εάν το περίμενε κιόλας. Το λέω διότι η εντολή εξαρχής ήταν να δοθεί η διαρροή και να χρεωθεί η ακύρωση εξ' ολοκλήρου στη βρετανική πλευρά που απέρριψε τη συνάντηση με αφορμή τις δηλώσεις Μητσοτάκη στο BBC για τα γλυπτά του Παρθενώνα.

Σίγουρα έπαιξε σημαντικό ρόλο και η τοποθέτηση των Εργατικών που είπαν πως δεν θα σταθούν εμπόδιο σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Βρετανικού Μουσείου.

Πάντως, ο Σούνακ φάνηκε απροετοίμαστος κι αδιάβαστος στο θέμα των Γλυπτών, αφού θα μπορούσε κάλλιστα να είχε παραπέμψει το θέμα στο Βρετανικό Μουσείο και να μην πάρει θέση. 

Πανηγυρικό κλίμα στη Morgan Stanley

Απευθύνθηκα σε μια από τις καλές πηγές μου που ήταν χθες στο gathering που έγινε στη Morgan Stanley, παρόντος του πρωθυπουργού, για να καταλάβω τι συνέβη και ποιο ήταν το κλίμα.

«Θα ελεγα ότι το κλίμα ήταν πανηγυρικό με την έννοια ότι δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία στους επενδυτές για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας», μου είπε ο άνθρωπός μου, προσθέτοντας ότι πλέον δεν υπάρχει η δυσπιστία έναντι της ελληνικής οικονομίας, ούτε ο φόβος ότι η ελληνική οικονομία θα καταρρεύσει.

Μάλιστα, όπως μου έλεγαν, οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές αναγνώριζαν ότι η πολιτική σταθερότητα παραμένει ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας. 

Τρίτη θητεία;

Ο κ. Μητσοτάκης, παράλληλα, δέχθηκε και ερωτήσεις για τα πολιτικά των ημερών. Μια από αυτές ήταν, αν ο ίδιος θα επιδιώξει να έχει μια τρίτη θητεία, αν και ο ίδιος δεν «τσίμπησε», λέγοντας ότι είναι ακόμα νωρίς και ότι δεν ασχολείται με το θέμα, εστιάζοντας περισσότερο στο αν θα διατηρηθεί η ανάπτυξη, αλλά και στα πραγματικά προβλήματα της καθημερινότητας. Σου λένε και οι ξένοι και το καταλαβαίνω, έναν άνθρωπο βρήκαμε να κάνει τη δουλειά, πού θα πάει.

Το κουίζ των τραπεζιτών στον Μητσοτάκη

Η όλη συζήτηση στη Morgan Stanley κράτησε 45 λεπτά κι εγώ ξεχώρισα ένα μικρό fireside chat με διλήμματα των τραπεζιτών στον Μητσοτάκη. Πηγή μου που θυμόταν απέξω όλες τις ερωτήσεις μου τις μετέφερε αυτούσιες. Ρώτησαν λοιπόν τον Μητσοτάκη: 

«Πόλη ή εξοχή»; Ο Πρωθυπουργός απάντησε: «Πόλη, δεν θα άφηνα ποτέ το κέντρο της Αθήνας. «Λογοτεχνία ή δοκίμια» (non-fiction): «Θα έλεγα περισσότερο non-fiction (δοκίμια, μελέτες κτλ).

mitsotakis seferis.jpg
Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

«Αγαπημένη μέρα της εβδομάδας: Δευτέρα ή Παρασκευή»; Ο Μητοσοτάκης είπε «Παρασκευή, προφανώς», προκαλώντας γέλια στην αίθουσα. «Δουλειά στο σπίτι ή στο γραφείο»; Γραφείο. Και τέλος αναφορικά με το φαγητό, «ιταλικό ή γαλλικό»; με τον Μητσοτάκη να απαντάει, «δεν μπορώ να γίνω αγενής». Φουλ διπλωματικός, δεν λέω. 

Η επιβεβαίωση μου για τις ευρωεκλογές 

Ήδη από τις 14 Νοεμβρίου σας ενημέρωσα πρώτος, ότι ο Μητσοτάκης σκέφτεται να μην αλλάξει το σύστημα διεξαγωγής των ευρωεκλογών και να αφήσει το σύστημα ως έχει, χωρίς διαίρεση της χώρας σε περιφέρειες.

Η χθεσινή διαρροή επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ μου, αφού φαίνεται πως δεν αλλάζει το σύστημα και μένει ως έχει. Οριστικές αποφάσεις μέσα στο Δεκέμβριο, όπως μου αποκάλυψε η καλά πληροφορημένη μου πηγή. 

Ίδια ταβέρνα, άλλα πρόσωπα

Να σας πω ότι η ταβέρνα «Πανόραμα» στην Καστέλλα, όπου ο Νίκος Κοτζιάς πήγε χθες τον Στέφανο Κασσελάκη έχει μια ενδιαφέρουσα πολιτική σημειολογία από το πρόσφατο συριζαϊκό παρελθόν.

Εκεί είχε πάει την Άνγκελα Μέρκελ, στις αρχές Ιανουαρίου του 2019 και στην τελευταία της επίσκεψη στην Αθήνα επί των ημερών του, ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να θαυμάσουν τη θέα.

Τότε, είχαν φάει ψαρόσουπα με σφυρίδα, ψητό χταπόδι και ψητό καλαμάρι, συναγρίδα στη σχάρα με λαχανικά στον ατμό και για επιδόρπιο εκμέκ με παγωτό βανίλια και φρέσκα φρούτα. Αν για κάτι είμαι βέβαιος, λοιπόν, είναι ότι ο πρόεδρος Στέφανος έφαγε καλά. Και να ξέρετε δεν περίμενα τίποτα λιγότερο από τον Κοτζιά. 

Δείτε εδώ όλα τα άρθρα του Μαξιμιλιανού

Δείτε επίσης: 

Εντοπίστηκε στοιχείο στη Σελήνη που ίσως φέρει επανάσταση στα διαστημικά ταξίδια

Η παράνομη σχέση της Δέσποινας με τον δικτάτορα Παπαδόπουλο και ο νόμος της μιας νύχτας

Εκνευρίστηκαν με την Ιωάννα Τούνη στο TikTok για το «νούμερο 1 influencer» - «Χαλάρωσε λίγο»

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA