Μενού
Φάκελος επιστολικής ψήφου στην Ευρωεκλογές 2024
Φάκελος επιστολικής ψήφου στην Ευρωεκλογές 2024
  • Α-
  • Α+

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την Πέμπτη (30/11) στο υπουργικό συμβούλιο την απόφασή του στις Ευρωοεκλογές του 2024 να υπάρχει επιστολική ψήφος.

Η επιστολική ψήφος αποτελεί μία διαδικασία με την οποία διασφαλίζεται το δικαίωμα όλων των Ελλήνων που ζουν σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου, να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους.

Η επιστολική ψήφος αποτελούσε μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης αλλά χρειαζόταν ευρεία πλειοψηφία για το «περάσει» ενώ είναι μία διαδικασία που πραγματοποιείται σε χώρες του εξωτερικού.

Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηρίζει την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου ως μία «ιστορική τομή. Η εκλογική διαδικασία εμπλουτίζεται, αλλάζει, αποτελεί και μια πολύ γενναία θεσμική μεταρρύθμιση καθώς ουσιαστικά διευρύνει το Σώμα των πολιτών που συμμετέχουν στις εκλογές»

Σημειώνεται ότι αρκεί η ψήφιση του μέτρου με απλή πλειοψηφία, ενώ για τις εθνικές εκλογές θα χρειαζόταν την ψήφο 200 βουλευτών.

Τα πλεονεκτήματα της επιστολικής ψήφου

«Κάθε απόδημος που θα είναι εγγεγραμμένος στους ειδικούς καταλόγους θα ψηφίζει χωρίς να πρέπει να ταξιδεύει χιλιάδες χιλιόμετρα, θα μπορεί να το κάνει από το σπίτι του, το γραφείο του με άνεση και με όλες τις δικλείδες ασφαλείας. Στη συνέχεια η Υπουργός και ο Αναπληρωτής Υπουργός θα παρουσιάσουν λεπτομερώς τον τρόπο που θα λειτουργήσει το σύστημα της επιστολικής ψήφου. 

Αλλά θέλω να τονίσω ότι την ίδια δυνατότητα θα δώσουμε και στους συμπολίτες μας εντός Ελλάδος. Και εδώ πιστεύω ότι η επιστολική ψήφος θα επιστρέψει να συμμετέχουν στις εκλογές δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες ίσως πολίτες που υπό άλλες συνθήκες δεν θα συμμετείχαν. 

Ο φάκελος της επιστολικής στις Ευρωεκλογές
Ο φάκελος της επιστολικής στις Ευρωεκλογές

Είναι μια σημαντική πρόοδος και είναι μια μεγάλη δημοκρατική κατάκτηση. 

Και αναφέρομαι σε πολλές κατηγορίες Ελλήνων και Ελληνίδων για τους οποίους η φυσική παρουσία στην κάλπη δεν είναι εύκολη. Υπερήλικες, ασθενείς, ΑμεΑ, νέοι που δουλεύουν σεζόν εργαζόμενοι την ημέρα των εκλογών, ακόμα και μαθητές στο τέλος του Λυκείου που μπορεί να έχουν εξετάσεις. 

Όλοι αυτοί θα μπορούν να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο χωρίς μετακινήσεις και χωρίς ταλαιπωρία. 

Αντιλαμβάνεστε ότι μία τέτοια πρωτοβουλία δεν θα μπορούσε να ανακοινωθεί πριν διασφαλιστούν οι όροι για τη λειτουργία της, κάτι το οποίο έχει ολοκληρωθεί, θα το ακούσετε στις παρουσιάσεις που θα γίνουν. 

Φάκελος επιστολικής ψήφου στις Ευρωεκλογές 2024
Φάκελος επιστολικής ψήφου στις Ευρωεκλογές 2024

 

Έχω εδώ και τους δειγματοληπτικούς φακέλους που θα σας μοιραστούν καθώς και τα σχετικά ψηφοδέλτια με τα οποία θα λειτουργήσει το νέο αυτό σύστημα. Όπως είπα είναι μια ιστορική τομή εκσυγχρονισμού και διεύρυνσης της δημοκρατικής διαδικασίας στη χώρα μας», σημείωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο.

Προσεχώς και στις εθνικές εκλογές

Ο πρωθυπουργός μάλιστα προανήγγειλε την ισχύ της επιστολικής ψήφου για τις επόμενες εθνικές εκλογές.

«Ενισχύοντας τη δημοκρατική έκφραση η οποία απομονώνει αδιέξοδες ακραίες συμπεριφορές αλλά κάμνοντας και το πρώτο βήμα ώστε το νέο αυτό δικαίωμα να ισχύσει και στις επόμενες εθνικές εκλογές», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός, πέρα από την απόφαση για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές, ανακοίνωσε ότι θα ισχύσει ένα ψηφοδέλτιο για όλη τη χώρα, με σταυρό. Αυτό σημαίνει πως η χώρα θα είναι μία περιφέρεια και δεν θα υπάρχουν ψηφοδέλτια κάθε συνδυασμού ανά περιφέρεια, κάτι που υπήρχε ως σκέψη αλλά δεν θα πραγματοποιηθεί.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA