Μενού
mitsotakis-orkomosia
Κυριάκος Μητσοτάκης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Φρένο στα σενάρια που τον ήθελαν να επισπεύδει τις αποφάσεις του για την κατάθεση και ψήφιση του νομοσχεδίου για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών πριν από τις ευρωεκλογές ακόμα και μέχρι το Φεβρουάριο, φρόντισε να βάλει χθες προσωπικά ο πρωθυπουργός, όταν σε συνομιλία του με τους κυβερνητικούς συντάκτες μετά την ορκωμοσία των νέων Υπουργών συνέστησε «μη βάζετε ο κάρο μπροστά από το άλογο», παραπέμποντας όλες τις διαδικασίες για αργότερα.

Δίνοντας το στίγμα του σκεπτικού του για την απαίτηση περισσότερου χρόνου ως προς την εκδήλωση της πρωτοβουλίας του, που θα υλοποιεί τη δέσμευσή του για θέσπιση εντός της τετραετίας, τόνισε πως «πρώτα θα εξηγήσουμε τι θέλουμε να κάνουμε και μετά θα μιλήσουμε για χρονοδιάγραμμα».

Κατ’ ουσίαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε να εννοηθεί ότι το μείζον σε αυτό το κρίσιμο νομοθέτημα που άπτεται του σεβασμού των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων και της προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών δεν είναι να έρθει γρήγορα, αλλά να μελετηθεί εκτενώς και να εκτυλιχθεί με τη δέουσα σοβαρότητα, ώστε να επιτύχει το σκοπό του. Και αφού προηγουμένως η φιλοσοφία και το περιεχόμενο των ρυθμίσεων έχουν γίνει κατανοητές από την κοινωνία και τις πολιτικές δυνάμεις, προκειμένου ο διάλογος να γίνει σε σωστή βάση μακριά από ακρότητες και αφορισμούς.

Ταυτοχρόνως με τη λακωνική απάντησή του ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε με σαφή τρόπο και κάτι ακόμα. Ότι ο ίδιος δεν οπισθοχωρεί ως προς τη δέσμευσή του ούτε παγώνει τις επίμαχες ρυθμίσεις εσαεί. Απλώς κατεβάζει λίγο ταχύτητα για να ακολουθηθεί θεσμικά η καλύτερη δυνατή διαδικασία. Κοινώς η ψήφιση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών εντός της 4ετίας ισχύει στο ακέραιο. Αυτό που δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί είναι ο χρόνος που αυτή θα έρθει στη Βουλή, αν και πολλοί εκτιμούν ότι αυτό θα γίνει εντός του 2024. Ο ίδιος εξάλλου γνωρίζει καλά τις ενστάσεις που υπάρχουν ιδίως ως προς τη σύνδεσή του με την τεκνοθεσία και κρίνει ότι χρειάζεται διεξοδική συζήτηση με τεκμηριωμένα επιχειρήματα, προκειμένου να αποφευχθεί ένας διχασμός μεταξύ των υποστηρικτών και των πολέμιων και να λυθούν τυχόν απορίες. 

Θα προηγηθεί διάλογος

Και κυβερνητικοί αξιωματούχοι υπογράμμιζαν ότι ο χρόνος κατάθεσης του νομοσχεδίου δεν σχετίζεται επουδενί με τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ ή την εκκλησία ή το πιθανό πολιτικό κόστος στη δεξαμενή των πιο συντηρητικών ψηφοφόρων της παράταξης η δεξιότερα της ΝΔ, αλλά με την ανάγκη σύνταξης της καλύτερης δυνατής ρύθμισης υπό το σκεπτικό ότι πρόκειται για ένα φλέγον θέμα που αγγίζει το πεδίο της ισότητας, των δικαιωμάτων, της ανταπόκρισης στη σύγχρονη πραγματικότητα και ιδίως στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών. Τονίζουν, δε, ότι της ψήφισης του νομοσχεδίου θα προηγηθεί εμπεριστατωμένος και αναλυτικός διάλογος που όπως εκτιμούν θα άρει τους ενδοιασμούς. Ενώ απέναντι στους διαφωνούντες σημειώνουν ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια» στην πραγματικότητα.

Το θα κάνουν οι βουλευτές της ΝΔ

Όσο για όσους λένε εκ των προτέρων «όχι» εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ; Η εξαίρεση της ψήφισης του εν λόγω νομοσχεδίου από τον κανόνα της κομματικής πειθαρχίας θα λύσει τα «χέρια» των γαλάζιων βουλευτών. Για τους υπουργούς ωστόσο τα πράγματα μάλλον δεν θα είναι τόσο εύκολα αν κρίνει κανείς από το πρόσφατο προειδοποιητικό μήνυμα του κυβερνητικού εκπροσώπου πως «όταν ανήκεις σε μία κυβέρνηση είναι καλό να στηρίζεις τις νομοθετικές πρωτοβουλίες». Είναι βέβαιο πάντως ότι το επόμενο διάστημα θα ενταθεί το λεγόμενο μασάζ στο γαλάζιο στρατόπεδο και αυτό θα κλιμακωθεί όταν πια αποκαλυφθούν οι λεπτομέρειες των ρυθμίσεων από τις οποίες αρκετοί θα καθορίσουν την τελική τους στάση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA