Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μίλησε στο «Πρώτο Πρόγραμμα» για την κατάσταση στη Συρία, τα ελληνοτουρκικά και τον Αντώνη Σαμαρά.
«Ακόμη η κατάσταση είναι εξαιρετικά ρευστή και νωπή γι’ αυτό να αποφεύγουμε τα βιαστικά συμπεράσματα. Οφείλουμε να διαβλέπουμε τα εξελίξεις, να είμαστε έτοιμοι και να έχουμε ενεργό ρόλο και να επανεκτιμούμε την κατάσταση.
Είχαμε την πτώση Άσαντ, αλλά έχουμε μια χώρα που μαστίζεται από έξωθεν παρεμβάσεις.
Φαίνεται αυτή τη στιγμή να διαμορφώνεται μια de facto κυβέρνηση που αποτελείται από ομάδες ισλαμιστών. Παραμένουν οι θύλακες που έχουν δημιουργηθεί ΒΑ των Κούρδων, στα βόρεια της Τουρκίας και βεβαίως υπάρχουν οι ρωσικές βάσεις στη Μεσόγειο», ανέφερε αρχικά ο υπουργός Εξωτερικών σε ό,τι αφορά τη Συρία.
«Οι χώρες που επί μακρόν ασκούσαν επιρροής προσπαθούν να επιβάλλουν τη συμμετοχή τους. Το ζήτημα παρακολουθεί στενά η ΕΕ και ΟΗΕ.
Εμείς είμαστε σε διαρκή επαφή με όλους τους δρώντες στην περιοχή και ιδίως με τις χώρες του αραβικού κόσμου. Η Ελλάδα έχει σημαντικό αποτύπωμα στην περιοχή. Η Ελλάδα αναλαμβάνει ρόλο στο Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ.
Κατά πόσο θα επηρεαστεί η εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι πρόχειρο να το αξιολογήσουμε, η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει την ισχύ να μην ετεροκαθορίζεται. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τη στάση της Τουρκίας στην περιοχή, όμως είναι σημαντικό να ενισχύουμε εμείς το ρόλο και τις συμμαχίες μας.
Το άσυλο των Σύρων είναι προφανώς στη ατζέντα. Είναι μια κατάσταση σε εξέλιξη. Θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις σε συνέργεια με εταίρους στην ΕΕ και στον ΟΗΕ», πρόσθεσε.
«Η Ελλάδα είναι σε ισχυρή διπλωματική σχέση»
Ερωτηθείς για τον αν επηρεάζεται ο ελληνοτουρκικός διάλογος από την κατάσταση στη Συρία ο κ. Γεραπετρίτης απαντά: «Αυτή τη στιγμή ο διάλογος πορεύεται επί τη βάση μιας δομημένης συζήτησης. Κανένας Πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών δεν είχε σταματήσει το διάλογο.
Το κρίσιμο ότι η Ελλάδα είναι σε ισχυρή διπλωματική θέση, υπάρχουν ισχυρές συμμαχίες. Ο διάλογος με Τουρκία τελείται υπό καθεστώς που δεν είναι υπό καθεστώς πίεσης, το ότι έχουμε μια συζήτηση δομημένη να στηρίζεται σε ορισμένα θετικά χαρακτηριστικά χωρίς να παραβλέπουμε τις θεμελιακές διαφορές από δεκαετίες είναι σημαντικό.
Αν υπάρξει οποιαδήποτε επίπτωση θα επαναπροσδιορίσουμε. Αλλά επειδή είναι δομημένος διάλογος προς ώρας δεν επηρεάζεται.
O ελληνοτουρκικός διάλογος συμπληρώνει 16 μήνες οργανωμένης δράσης από Σεπτέμβριο 2023. Έχουν γίνει πολλά στο διάστημα αυτό. Αλλά προφανώς όχι τα βήματα που βαρύνουν το ιστορικό των δύο χωρών. ;Eχουν υπάρξει σημαντικές συμφωνίες σε επίπεδο θετικής ατζέντας.
Επίσης έχουν μηδενιστεί οι παραβιάσεις εναέριου χώρου και όλα αυτά είναι σημαντικό να τα διατηρήσουμε. Έχει πάψει η παλιά μισαλλόδοξη ρητορική. Ωστόσο, δεν έχουμε φτάσει να συζητήσουμε για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα».
«Δεν είμαστε σε φάση να συζητήσουμε για την ΑΟΖ»
Απαντώντας στην κριτική που θέλει τον ελληνοτουρκικό διάλογο να ευνοεί την Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών απαντά:
«Αυτό που είπε ο κ. Βενιζέλος δεν ισχύει. Τα μεγάλα ζητήματα που αναπαράγουν τις κρίσεις είναι γαλάζια πατρίδα, αποστρατιωτικοποίηση, γκρίζες ζώνες.
Τώρα προέκυψε η επαύξηση ισχύος Ελλάδας όχι μόνο διπλωματικά. Αλλά και στην άμυνά της. Έχει παγιωθεί όμως η σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας.
Ενόσω παραμένουν σε ισχύ οι μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Τουρκίας και δεν θα μπορούσε να περιμένει κανείς να αλλάξει αυτό, έχουμε καταφέρει να αλλάξουμε αυτά που παράγουν τις καθημερινές κρίσεις.
Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε στη φάση να συζητήσουμε το μείζον ζήτημα της ΑΟΖ. Η Ελλάδα συζητεί μόνο το θέμα οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Και δεν θα θέσει ποτέ στην ατζέντα ζητήματα κυριαρχίας που έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να τα ελέγξει πλήρως. Άρα αν δεν υπάρχει σύγκληση, δεν θα υπάρξει συζήτηση».
«Ο Σαμαράς θα αξιολογηθεί από τον ιστορικό του μέλλοντος»
Σε ό,τι αφορά τον Αντώνη Σαμαρά ο Γιώργος Γεραπετρίτης σχολίασε: «Δεν θα κάνω σχόλιο για τον κ. Σαμαρά. Έχει την ιστορική του διαδρομή και θα αξιολογηθεί και από τον ιστορικό του μέλλοντος.
Εγώ παράγω και θέτω στην κρίση Βουλής και του λαού τα συγκεκριμένα αποτελέσματα. Έχουμε επιστρέψει σε μια περίοδο σχετικής ομαλότητας. Τα νησιά μας δεν λειτουργούν υπό καθεστώς φόβου και έχουμε αναδείξει το αποτύπωμα της διπλωματίας».
«Η κυβέρνηση θα κριθεί από το λαό»
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως: Η πολιτική δεν είναι δική μου. Έχω κατεύθυνση από τον Πρωθυπουργό και το ΚΥΣΕΑ, πρόκειται για συλλογική πολιτική.
Δεν μπορώ να απαντώ σε θέσεις που δεν ερίζονται σε κάποιο συγκεκριμένο αντικειμενικό δεδομένο. Μπορεί ο καθένας να έχει την άποψή του. Η κυβέρνηση θα κριθεί από το λαό.
Η σκέψη όμως ότι με ανέξοδες πολεμικές ιαχές ή με μια δογματική ακινησία ως δια μαγείας θα λυθούν ζητήματα δεκαετιών αποτελεί φενάκη».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.