Μενού
gerapetritis
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Σε εκδήλωση, που διοργάνωσαν ελληνοαμερικανικές οργανώσεις στη Νέα Υόρκη, έδωσε το παρόν ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος εξέφρασε τη θλίψη του για το τραγικό δυστύχημα που οδήγησε στον θάνατο πέντε μελών της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη. Επιπλέον, ο κ. Γεραπετρίτης κάλεσε τους παρευρισκόμενους να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.

Ο υπουργός Εξωτερικών άρχισε την ομιλία του στην εκδήλωση αναφερόμενος στις πρόσφατες φωτιές και πλημμύρες που έπληξαν την Ελλάδα. «Το αποτύπωμα των φυσικών καταστροφών στην ιδιοκτησία, στις υποδομές και στο περιβάλλον, ενισχύει μόνο την αποφασιστικότητά μας για την ταχεία ανοικοδόμηση των πληγεισών περιοχών, τον εντοπισμό των καλύτερων μεθόδων πρόληψης και την εντατικοποίηση των παγκόσμιων προσπαθειών για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της κλιματικής κρίσης, η οποία είναι πολύ εμφανής στη Μεσόγειο», είπε χαρακτηριστικά.

Ευχαρίστησε τους ομογενείς

Επίσης, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην πολυεπίπεδη αναβάθμιση των σχέσεων της Αθήνας με την Ουάσιγκτον και ευχαρίστησε την ελληνοαμερικανική κοινότητα για την αφοσίωση που έχει δείξει για την ενίσχυση αυτών των σχέσεων. Όσον αφορά στη σχέση της Ελλάδας με την ομογένεια, ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε «στην πρόοδο που σημειώνεται στην ψηφιοποίηση των προξενικών υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των Ελλήνων του εξωτερικού».

Τι είπε για την Τουρκία

Σχετικά με την Τουρκία, παρουσίασε τον οδικό χάρτη που θα καθορίσει τα επόμενα βήματα τους προσεχείς μήνες με στόχο την εμπέδωση ενός θετικού κλίματος μεταξύ των δύο πλευρών. Τόνισε, ωστόσο, ότι «ο διάλογος με την Άγκυρα μπορεί να βασίζεται μόνο στον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένων του Δικαίου της Θάλασσας και των συνθηκών που θεσπίζουν την κυριαρχία των κρατών, τα σύνορα και την εδαφική ακεραιότητα».

Όπως εξήγησε, «η θέση της Ελλάδας είναι ότι ο διάλογος πάνω στην αυστηρή βάση του Διεθνούς Δικαίου είναι ο μόνος τρόπος επίλυσης των διαφορών. Υπό αυτό το πρίσμα, η διαφορά της Ελλάδας με την Τουρκία αφορά την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και όλα τα θέματα εθνικής κυριαρχίας αποκλείονται από οποιονδήποτε διάλογο».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.