Μπορεί το πρόσωπο που προτίθεται να προτείνει ο Πρωθυπουργός για το ανώτατο αξίωμα Προέδρου της Δημοκρατίας να παραμένει «άγνωστος Χ» αλλά το χρονοδιάγραμμα των ανακοινώσεών του έχει πλέον ξεκαθαρίσει.
Η επόμενη Τετάρτη 15 Ιανουαρίου έχει ήδη μπει σε κύκλο στο πρωθυπουργικό ημερολόγιο, καθώς εκείνη την ημέρα έχει προγραμματιστεί - η αναβληθείσα για αύριο λόγω της κηδείας του Κώστα Σημίτη – τακτική μηνιαία συνάντησή του με τη νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Μια συνάντηση που με δεδομένη τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα ανοίξει θεσμικά τα χαρτιά του το δεύτερο 15ήμερο του Ιανουαρίου, θεωρείται βέβαιο ότι θα σηματοδοτήσει και την αντίστροφη μέτρηση των ανακοινώσεών του.
Ουδείς αποκλείει μάλιστα το αναμενόμενο διάγγελμα να πραγματοποιηθεί το απόγευμα της ίδιας ημέρας αφού ενημερώσει κατά τα δέοντα την κα Σακελλαροπούλου. Η Πέμπτη 16 Ιανουαρίου αποτελεί τη δεύτερη επικρατέστερη ημερομηνία για τις σχετικές ανακοινώσεις, καθώς στις 17 και 18 του μήνα ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Βερολίνο για τη Σύνοδο του ΕΛΚ με στόχο τη στήριξη του Φρίντριχ Μερτς για την κούρσα της Γερμανικής Καγκελαρίας.
Στη βάση της άποψης κυβερνητικών στελεχών ότι η Κυριακή δεν ενδείκνυται για τόσο σημαντικές ανακοινώσεις, μία ακόμα ημερομηνία που θα μπορούσε να αποτελεί «κλειδί» είναι η Δευτέρα 20 Ιανουαρίου. Όσοι γνωρίζουν τον κ. Μητσοτάκη όμως της δίνουν από ελάχιστες έως μηδαμινές πιθανότητας υπό το πρίσμα της επιθυμίας του να μη σέρνεται η σεναριολογία και μάλιστα εν τη απουσία του. «Από την Τετάρτη και μετά, θεωρώ ότι κάθε μέρα είναι πιθανή για μια ανακοίνωση», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης χθες στο MEGA.
Τι γίνεται με τις ψηφοφορίες στη Βουλή
Βάσει Συντάγματος άλλωστε το απώτατο όριο εκκίνησης των διαδικασιών στη Βουλή είναι η 13η Φεβρουαρίου, ένα μήνα πριν από τη λήξη της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Η 1η ψηφοφορία απαιτεί την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με αυξημένη πλειοψηφία του 1/3 του συνόλου δηλαδή 200 βουλευτών, ενώ ο ίδιος αριθμός απαιτείται και στη 2η η οποία προβλέπεται ότι επαναλαμβάνεται μετά από 5 ημέρες.
Ευρεία συναίνεση απαιτεί και η 3η ψηφοφορία και συγκεκριμένα των 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 180. Εάν και σε αυτή την ψηφοφορία δεν βγει λευκός καπνός η 4η ρίχνει τον πήχη στην απλή πλειοψηφία των 151 βουλευτών, ενώ η 5η στην οποία ουδείς πιστεύει ότι μπορεί να οδηγηθεί η διαδικασία προβλέπει κατά το Σύνταγμα εκλογή με σχετική πλειοψηφία.
Με το πρόσωπο που θα επιλέξει ο Πρωθυπουργός επιδιώκει ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις, ώστε ο ή η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας να έχει όσο το δυνατόν πιο διακομματική στήριξη. Η εξίσωση μιας ευρύτατης πλειοψηφίας πάντως είναι εξαιρετικά δύσκολη υπό τους υφιστάμενους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς. Και σίγουρα το «μαγικό» 261 που είχε συγκεντρώσει η Κατερίνα Σακελλαροπούλου καθίσταται άπιαστο.
Ακόμα και αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει ένα πρόσωπο από την κεντροαριστερά με καταβολές από το ΠΑΣΟΚ εξασφαλίζοντας τη στήριξη της Χαριλάου Τρικούπη το άθροισμα των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων είναι 187. Σε αυτή την περίπτωση η εκλογή θα επιτευχθεί από την 3η ψηφοφορία, κάτι που θεωρείται ούτως ή άλλως ρεαλιστικός στόχος.
Τα ονόματα που ακούγονται έντονα
Στα ονόματα που έχουν ακουστεί έντονα είναι οι Γιάννης Στουρνάρας, Ευάγγελος Βενιζέλος και Λουκάς Παπαδήμος. Ενώ από την κεντροδεξιά παράταξη έπαιξε πολύ το όνομα του Κωνσταντίνου Τασούλα. Μια ανανέωση της θητείας της κας Σακελλαροπούλου λέγεται πως έχει απομακρυνθεί χωρίς όμως να αποκλείεται.
Όσοι πάντως γνωρίζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν αποκλείουν έναν αιφνιδιασμό μέσω ενός προσώπου με περισσότερο τεχνικά παρά πολιτικά χαρακτηριστικά, που δεν έχει ακουστεί καθόλου στη δημόσια σφαίρα, θα διαθέτει το κύρος και τις γνώσεις που απαιτεί ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη το κρίσιμο για τον Πρωθυπουργό είναι να επιλέξει ένα πρόσωπο που θα μπορεί να λειτουργήσει ενωτικά και να έχει υψηλό κύρος και αποδοχή ακόμα και από τα κόμματα που δε θα το στηρίξουν.
Σε κάθε περίπτωση τα αποκαλυπτήρια είναι βέβαιο ότι δε θα γίνουν παρά την τελευταία στιγμή, όπως είχε συμβεί και το 2019 όταν το όνομα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου δε διέρρευσε ποτέ παρά τη στιγμή της επίσημης ανακοίνωσης από τον Πρωθυπουργό. Ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται και στην επιχειρηματολογία του Πρωθυπουργού αναφορικά με το πρόσωπο που θα προτείνει.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.