Μενού
Ο Γιώργος Φλωρίδης στη Βουλή
Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής | EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
  • Α-
  • Α+

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ αναφέρθηκε στην απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικών Αθηνών για το Μάτι, το οποίο έκρινε έξι ενόχους για τη φονική πυρκαγιά το 2018, κάνοντας λόγο πως προέκυψε με τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το 2019, αφού συνέβη αυτό το φοβερό έγκλημα το 2018, ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε την τελευταία ημέρα τον Ποινικό Κώδικα. Και οι διατάξεις του Ποινικού Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ κατέστησαν ευμενέστερες για τους κατηγορουμένους» είπε ο Γιώργος Φλωρίδης για την απόφαση του δικαστηρίου για τη φωτιά στο Μάτι.

Εξηγώντας, αρχικά το σκεπτικό του, τόνισε πως «Ας το εξηγήσουμε. Οι δικαστές δικάζουν με συγκεκριμένους νόμους που είναι υποχρεωμένοι να δικάσουν. Με ποιους νόμους ήταν υποχρεωμένοι να δικάσουν και δίκασαν αυτοί οι δικαστές; Σύμφωνα με τη Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το Σύνταγμά μας και τα Συντάγματα όλων των χωρών της ΕΕ που προσαρμόζονται στην ευρωπαϊκή σύμβαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, καθένας που κατηγορείται για εγκληματική πράξη, δικάζεται με βάση τον νόμο που ισχύει όταν τελεί την εγκληματική πράξη.

Αυτό είναι ευρωπαϊκός, μακροχρόνιος νόμος. Εκτός εάν από τη στιγμή που διέπραξε το έγκλημα μέχρι την ώρα που θα γίνει η δίκη, έχει μεσολαβήσει κάποιος ευμενέστερος νόμος για αυτόν» πρόσθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την απόφαση του δικαστηρίου.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, παίρνοντας τον λόγο, πρόσθεσε πως «και ο νέος ποινικός κώδικας να ίσχυε εφόσον η ποινή βάσης είναι τα τρία χρόνια και πάλι θα μιλάγαμε για εξαγοράσιμες ποινές», γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης.

«Αν είναι τρία χρόνια όχι. Σύμφωνα με τον νέο κώδικα αν είναι πάνω από δύο χρόνια η ποινή εκτελείται οπωσδήποτε κατά ένα μέρος, πάνω από τρία χρόνια, κατά ένα μεγαλύτερο μέρος» διευκρίνισε.

«Στον νέο ποινικό κώδικα υπάρχει διάταξη η οποία λέει ότι όταν έχουμε παραβίαση προληπτικών μέτρων, δηλαδή ανακοίνωση από το κράτος, από την Πολιτική Προστασία, ότι έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα και προκύψει πυρκαγιά από την οποία έχουμε θανάτους, η ποινή είναι μέχρι 20 χρόνια κάθειρξη» τόνισε

»Το τι θα αποφασίσει ο δικαστής δεν το ορίζει ο ποινικό κώδικας» σημείωσε, με τη σειρά του, ο Γιώργος Κουβαράς με τον Γιώργο Φλωρίδη να εξηγεί «από 10 έως 20 χρόνια όμως κάθειρξη που σημαίνει υποχρεωτικά φυλακή».

«Άρα λοιπόν, για να συνεννοούμαστε, αυτή την διάταξη για την οποία σας μιλάω την ψήφισε μόνο η Νέα Δημοκρατία. Άρα, η δίκη έγινε με βάση μια νομοθεσία η οποία διαμορφώθηκε το 2019, ένα χρόνο μετά από αυτή τη φοβερή τραγωδία. Αυτές οι διατάξεις ήταν ευγενέστερες για τους κατηγορούμενους και το δικαστήριο εφάρμοσε αυτές τις διατάξεις» συμπλήρωσε.

«Τώρα, εάν η απόφαση αυτή έχει πλημμέλειες με βάση αυτό το νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο δίκασε, τότε η Δικαιοσύνη και τα όργανά της θα κρίνουν αν θα πρέπει να ασκήσουν έφεση ή όχι για τις πλημμέλειες αυτές για τις οποίες ενδεχομένως μπορεί να διαφωνήσει ο εισαγγελέας Εφετών, η ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Αυτό όμως αφορά τη Δικαιοσύνη» κατέληξε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA