Μενού
mitsotakis-kyrakos
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Αποφασισμένος να μη χαθεί ούτε μία ημέρα από το κυβερνητικό έργο και να δώσει αποτελεσματικές απαντήσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών, είναι ο Πρωθυπουργός. 

Εξ ού και η εντολή του προς στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου και Υπουργούς είναι για ολιγοήμερες αποδράσεις την τρέχουσα και την επόμενη εβδομάδα και μάλιστα εκ περιτροπής, ώστε πάντα να είναι υπ ατμόν ένας ικανός αριθμός κυβερνητικών στελεχών που θα μπορεί να κινητοποιηθεί άμεσα σε περίπτωση κάποιου προβλήματος.

Άλλωστε, ουδείς έχει το περιθώριο για ξεκούραση μακράς διάρκειας, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να προετοιμάσουν ένα πλάνο προτεραιοτήτων ανά τομέα ευθύνης, ώστε να καταγραφούν λεπτομερώς όλα τα ζητήματα που χρήζουν λύσεων και κυρίως να προσδιοριστούν ποια έχουν επείγον χαρακτήρα. 

Στόχος είναι πέραν των εμβληματικών νομοσχεδίων που αφορούν στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης για την επόμενη 4ετία, να προχωρήσουν ταχύτατα και οι δράσεις που μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών.

Παράλληλα, η επανέναρξη των εργασιών της Βουλής στις 28 Αυγούστου, θα σημάνει ταυτόχρονα και την επανεκκίνηση του νομοθετικού έργου. 

Το νέο «πακέτο» νομοσχεδίων που δρομολογείται προς ψήφιση από το Σεπτέμβριο πιθανόν να προκαλέσει και τις πρώτες σφοδρές αντιπαραθέσεις με την αντιπολίτευση, αφού σε αυτό συγκαταλέγεται το εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο δέχεται ήδη πυρά για την παράλληλη απασχόληση σε δύο εργοδότες. 

Σε αυτό πάντως θα περιλαμβάνεται και η διάταξη για την κατάργηση της οριζόντιας κράτησης του 30% της σύνταξης για συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται.

Στο «κόκκινο» η ένταση για το νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια

Αυτό που είναι βέβαιο ότι θα τορπιλίσει το πολιτικό κλίμα είναι το νομοσχέδιο «προάγγελος» για την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων στη χώρα μας μέχρι την εκκίνηση της  αναθεώρησης του Συντάγματος το 2025 για την αλλαγή του άρθρου 16. 

Πρόκειται κατ’ ουσίαν για την ενεργοποίηση του άρθρου 28 του Συντάγματος που προβλέπει τη δυνατότητα της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης να καθορίσει τα απαιτούμενα κριτήρια για την έγκριση λειτουργίας παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα μέσω διακρατικών συμφωνιών. 

Την ενεργοποίησή του έχει ήδη προαναγγείλει ο Πρωθυπουργός στη Βουλή και η ρύθμιση θα εγκριθεί πιθανότατα από το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο του Σεπτεμβρίου, ώστε στη συνέχεια να πάρει το δρόμο για τη Βουλή.

Τα υπόλοιπα νομοσχέδια και ο προϋπολογισμός

Συγκρουσιακό περιβάλλον εκτιμάται ότι θα προκαλέσει και το νέο πλαίσιο για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο έχει πυροδοτήσει στο παρελθόν δριμείες αντιπαραθέσεις κυβέρνησης κι αντιπολίτευσης, ενώ τριβές μπορεί να προκαλέσει και το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για την πάταξη της φοροδιαφυγής, λόγω της διαφωνίας των πολιτικών δυνάμεων ως προς τα  εργαλεία αντιμετώπισής της.

Το ενδιαφέρον στρέφεται φυσικά και στις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα για την αυστηροποίηση των ποινών για τους εμπρησμούς ακόμα και από αμέλεια, που ανακοίνωσαν οι Υπουργοί Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης. 

Με εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την αλλαγή στη διαδικασία επιλογής προϊσταμένων και γενικών διευθυντών στο Δημόσιο, όπου πιθανόν να εισαχθεί τεστ επάρκειας.

Με το άνοιγμα της Βουλής θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος και για την κατάθεση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού, που βάσει Συντάγματος γίνεται την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου.

Νέα παράταση στο Market Pass

Από τον Δεκαπενταύγουστο και μετά τα κυβερνητικά στελέχη θα πρέπει να «τρέξουν» και την προετοιμασία των φακέλων τους για τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. 

Το βέβαιο είναι ότι με τον πληθωρισμό στα τρόφιμα να επιμένει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει νέα παράταση του Market Pass έως το τέλος του έτους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA