Το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών αναμένεται να μονοπωλήσει τις συζητήσεις των ηγετών της Ε.Ε σήμερα και αύριο στη Βουδαπέστη όπου θα λάβει χώρα η πέμπτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς αυτές διεξάγονται ένα μόλις 24ωρο μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ και την επάνοδό του στην προεδρία των ΗΠΑ.
Είναι άλλωστε η πρώτη φορά που οι ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για την παγκόσμια αντανάκλαση των νέων πολιτικών δεδομένων στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα πρόκειται να κυριαρχήσει ιδίως στο αποψινό δείπνο των 27, προκειμένου να αναζητήσουν κοινό βηματισμό, καθώς οι αναλυτές μιλούν για μία πολιτική καμπή για τις ΗΠΑ αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.
Οι προβληματισμοί στην Ευρώπη μετά την επανεκλογή Τραμπ
Και στην Αθήνα παρά τη βεβαιότητα ότι οι διμερείς σχέσεις δεν θα διαταραχθούν με την εκλογή Τραμπ - «Είμαι βέβαιος ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα είναι σταθερά ισχυρές και παραγωγικές», είπε ο Πρωθυπουργός επισημαίνοντας το στρατηγικό τους χαρακτήρα και βάθος και δηλώνοντας έτοιμος για μια στενή συνεργασία - υπάρχει προβληματισμός για την επόμενη μέρα ως προς την Ευρώπη και την ανάγκη οικοδόμησης της «στρατηγικής της αυτονομίας» στις νέες συνθήκες και συσχετισμούς όπως το διατύπωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε σε γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό επίπεδο έχουν ήδη μπει οι θέσεις του Ντόναλντ Τραμπ για τον πόλεμο στην Ουκρανία και οι εκτιμήσεις ότι θα πιέσει το Κίεβο για μία συνθηκολόγηση, η αντίθεσή του με τη λύση δύο κρατών στη Μέση Ανατολή και το ενδεχόμενο να στρέψει την πλάτη στο ΝΑΤΟ, ενώ στο πεδίο της οικονομίας ανησυχία προκαλεί η δηλωμένη πολιτική του για επιβολή δασμών σε προϊόντα που εισάγονται από την Ευρώπη.
Την ίδια ώρα οι αναλυτές μιλούν για αχαρτογράφητα νερά ως προς το είδος ηγεσίας του Ντόναλντ Τραμπ μετά την ιστορική επιστροφή του στο Λευκό Οίκο, με δεδομένο ότι έχοντας αυτή τη φορά την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία καθίσταται απόλυτος κυρίαρχος για τα επόμενα 2 χρόνια και χωρίς τα θεσμικά αντίβαρα που είχε στην προηγούμενη θητεία.
Ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα - Ενέργεια - Άμυνα
Η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα θα βρεθεί στο επίκεντρο του αυριανού άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρουσία της Κριστίν Λαγκάρντ και του Μάριο Ντράγκι με αφορμή την έκθεση του δεύτερου, η οποία θα συζητηθεί για πρώτη φορά αναλυτικά με επιδίωξη -όπως αναφέρουν οι πληροφορίες- οι 27 ηγέτες της Ε.Ε να καταλήξουν σε ένα κοινό κείμενο για της προτεραιότητες της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας (Διακήρυξη της Βουδαπέστης).
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη μιλήσει για ένα «πολύ σημαντικό» - «τολμηρό» και «φιλόδοξο» κείμενο. Και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αναμένεται να τονίσει τη σημασία της κοινής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης αγαθών κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, όπως η ενέργεια και η άμυνα, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η συζήτηση για την ανταγωνιστικότητα συνδέεται εκ των πραγμάτων με το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ και τις ευρωατλαντικές σχέσεις.
Στο πεδίο της ενέργειας ο Πρωθυπουργός σύμφωνα με συνεργάτες του αναμένεται να επισημάνει την ανάγκη για μεταρρύθμιση των αγορών ενέργειας και προώθηση των διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας.
Το θέμα θίγει στην έκθεσή του και ο Μάριο Ντράγκι, ενώ τη διάσταση αυτή είχε τονίσει και ο κ. Μητσοτάκης στην επιστολή του προς την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν για τις διακυμάνσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας ως στρέβλωση της ενιαίας αγοράς.
Έμφαση θα δώσει ο Πρωθυπουργός και στην άμυνα, υπογραμμίζοντας ότι οι φιλοδοξίες της Ευρώπης σε αυτό τον κρίσιμο τομέα «δεν θα πρέπει να είναι σε βάρος άλλων προτεραιοτήτων του προϋπολογισμού» όπως οι πόροι για τη Συνοχή.
Στη βαριά σκιά μάλιστα των φονικών πλημμυρών στην Ισπανία ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει την ανάγκη η Ευρώπη να πράξει περισσότερο στο πεδίο της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και το μέγεθος των επιπτώσεων που αυτή προκαλεί.
Στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης
Ο ίδιος έχει προϊδεάσει ήδη από χθες για τις θέσεις με τις οποίες προσέρχεται στη Βουδαπέστη, τονίζοντας ότι η ήπειρός μας οφείλει να αναζητήσει δυναμικά τη θέση της σε έναν παγκόσμιο χάρτη συσχετισμών και συμφερόντων που αλλάζει διαρκώς.
«Να χαράξει τολμηρούς δρόμους, ώστε να κάνει πιο ανταγωνιστική την ευρωπαϊκή οικονομία, ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα την κοινωνική συνοχή. Να οργανώσουμε ως Ευρωπαίοι επιτέλους την ενεργειακή μας ανεξαρτησία, αλλά και να δρομολογήσουμε την κοινή μας άμυνα», είπε χαρακτηριστικά, δίνοντας χαρακτήρα επείγοντος πια στη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης.
Στην κορυφής της ατζέντας της σημερινής Συνόδου Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας βρίσκονται οι προκλήσεις ασφαλείας, το μεταναστευτικό και η οικονομική ασφάλεια, αλλά οι είναι βέβαιο ότι το βλέμμα όλων θα είναι στραμμένο στο πως μπορεί να επηρεάσουν το σύνολο των διεθνών συσχετισμών οι εκλογικές εξελίξεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.