Μενού
tsipras - korydallos
Ο Αλέξης Τσίπρας στον Κορυδαλλό | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Η kolotoumpa έχει κατοχυρωθεί διεθνώς ως όρος που περιέγραψε τη στάση του Τσίπρα μετά το εγχώριο δημοψήφισμα το 2015.

Έλα όμως που αφορά πλέον και τους Σπαρτιάτες που μετά τα απίστευτα περί μαφίας και ντον Κορλεόνε που ακούστηκαν, δόθηκε συχγωροχάρτι αργά χθες το βράδυ από τον αρχηγό στους βουλευτές που θέλουν - λέει - να επιστρέψουν στο μαντρί. Σε προηγούμενο σημείωμα, σας υπενθύμισα το follow the money που ισχύει σε αυτές τις περιπτώσεις στο ρεπορτάζ.

Κι επειδή η κρατική επιχορήγηση που θα φτάσει στους Σπαρτιάτες στη διάρκεια της τετραετίας ξεπερνά τα 8 εκατομμύρια ευρώ, κάποιοι σκέφτηκαν τους «παπάδες» που μπορεί να κάνουν με αυτά τα λεφτά και συνειδητοποίησαν πως προκειμένου να χαθεί η χρηματοδότηση, καλύτερα να κάνουν όλοι ένα βήμα πίσω.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως η δικαιοσύνη δεν θα ερευνήσει τα όσα ελέχθησαν. Θα δω με μεγάλο ενδιαφέρον τη σημερινή κατάθεση του Βασίλη Στίγκα, αν και πολύ φοβάμαι πως θα τα μαζέψει.

Τι ζυγίζουν στο Μαξίμου για τους Σπαρτιάτες

Μίλησα χθες με έναν άνθρωπο που ξέρει πολύ καλά τις σκέψεις που γίνονται στο Μέγαρο Μαξίμου για μια παρέμβαση ως προς το κόμμα των Σπαρτιατών. Στην πραγματικότητα, η κατεύθυνση είναι μια ομάδα κυβερνητικών στελεχών να ψάξουν τα νομικά δεδομένα για την προοπτική μιας νέας παρέμβασης.

spartiates
Οι βουλευτές των Σπαρτιατών στη Βουλή | Menelaos Myrillas / SOOC

Μια εξίσωση που και νομικά είναι σύνθετη και το περιθώριο επιλογών της κυβέρνησης είναι αρκετά ευρύ, για το πόσο και πώς μπορεί να παρέμβει. Προφανώς στο επίκεντρο είναι η χρηματοδότηση του κόμματος, η οποία μπορεί να κοπεί.

Απαιτείται, όμως, νομοθετική παρέμβαση, καθώς δεν υπάρχει κάποια ποινική καταδίκη, όπως έγινε στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής πριν από λίγα χρόνια

Χωρίς βιασύνη

Διαπιστώνω, πάντως, και κάτι ακόμα από μέρους έμπειρου κυβερνητικού στελέχους: στο Μαξίμου το ψάχνουν, αλλά χωρίς ιδιαίτερη βιασύνη, με δεδομένο ότι, όσο αντιπαρατίθενται δημοσίως Στίγκας και Κασιδιάρης, τόσο βγαίνουν μπροστά ορισμένες ενδιαφέρουσες πτυχές.

Για παράδειγμα, οι Σπαρτιάτες βυθίζονται στην ανυποληψία σε έναν χώρο που έχει ευαίσθητες κεραίες σε θέματα «εντιμότητας», με τον Βελόπουλο να κοντεύει να πάθει χοντρή ζημιά από αυτές τις ιστορίες τον περασμένο Μάιο. Παράλληλα, σε αυτόν τον χώρο αφήνονται να παίζουν μπάλα άλλα κόμματα.

Επίσης, ποτέ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο οι Σπαρτιάτες να…αυτοδιαλυθούν στο εγγύς μέλλον, απλά να μην έχει επιλέξει η πλευρά Κασιδιάρη να «πατήσει το κουμπί»

Το κόμμα των ταυτοτήτων

Η ΝΙΚΗ έκανε κάτι έξυπνο στην περίπτωση της υπόθεσης των ταυτοτήτων. Κατάλαβε ότι αυτό είναι ένα κοινό δικό της και αποφάσισε να κάνει έναν λεπτό χειρισμό: ενώ στηρίζει τη διαφωνία των πολιτών με τις ταυτότητες, δεν στηρίζει τα συλλαλητήρια, όπου μαζεύεται κάθε καρυδιάς καρύδι.

nea tautotita kentriki

 

Με δεδομένες και τις στενές σχέσεις της ΝΙΚΗΣ με εκκλησιαστικές οργανώσεις που μετακινούν αρκετό κόσμο, δεν με εκπλήσσει ιδιαίτερα η δραστηριοποίηση του κόμματος, σε αντίθεση με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου που θέτει το ζήτημα στην οικονομική του βάση και τους Σπαρτιάτες που είναι χαμένοι στα εσωκομματικά τους.

Το βίντεο κλιπ ΣΥΡΙΖΑ με πρωταγωνιστή τον… Τσίπρα 

Στον ΣΥΡΙΖΑ έφτιαξαν βίντεο με το οποίο καλούν τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες της 10ης Σεπτεμβρίου με πρωταγωνιστή τον Αλέξη Τσιπρα. Εντάξει, δεν περίμενε κανείς να δείξει τους υποψήφιους, όμως μαθαίνω πως οι δημιουργοί του βίντεο θεωρούν πως το brand name του απερχόμενου αρχηγού είναι δυνατότερο από οποιαδήποτε άλλη έννοια στο κόμμα και πως η αναφορά του στον χώρο είναι εμβληματική.

Σημειώνω πως υπάρχει και σκηνή από τη συμφωνία των Πρεσπών, ένα επίτευγμα για το οποίο στην αξιωματική αντιπολίτευση δηλώνουν όλοι περήφανοι. 

Τα γκάζια Κικίλια 

Το ότι ο Κικίλιας έριξε γκάζια τους αυτοδιοικητικούς το γνωρίζετε - του χρόνου δεν νοείται αντιπυρική περίοδος με τους μισούς δημάρχους να λένε πως δεν μπορούν να καθαριστούν τα οικόπεδα.

Έλα όμως που αμέσως μετά τις φωτιές ήρθαν οι βροχές. Στις συσκέψεις που γίνονται στην Πολιτική Προστασία μαθαίνω πως ολόκληρο το επιτελείο της μετεωρολογικής υπηρεσίας ανέλυσε τα δεδομένα μέχρι και πόσα λίτρα νερό θα ρίξει σε κάθε περιοχή ώστε όλοι οι συμμετέχοντες να έχουν αίσθηση της κατάστασης για την λήψη αναγκαίων μέτρων.

Βασίλης Κικίλιας
Βασίλης Κικίλιας | Eurokinissi

Σε ό,τι αφορά το Μαξίμου επιβεβαιώνω πως υπάρχει στήριξη στη δουλειά που κάνει ο Κικίλιας όσο κι αν κάνει επιμένουν να διαδίδουν άλλα. 

Η πρώτη του Γεραπετρίτη στην Άγκυρα 

Χθες το βράδυ έφτασε η ελληνική αποστολή στην Άγκυρα για τη συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν. Η συνάντηση θα είναι τροχοδεικτική τόσο του τετ-α-τετ των δυο ηγετών όσο και της πορείας των πραγμάτων τον επόμενο χρόνο. Δυσκολεύομαι να δω εντυπωσιακή πρόοδο, αλλά καταγράφω την αισιοδοξία της ελληνικής πλευράς πως οι κακές μέρες είναι πίσω μας.

Για να δούμε...

Δείτε εδώ όλα τα άρθρα του Μαξιμιλιανού

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.