Την πρώτη του δήλωση, μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου του Κωνσταντίνου Βαθιώτη, έκανε ο βουλευτής της Νίκης, Νικόλαος Παπαδόπουλος που εισέβαλε νωρίτερα, σήμερα, στην Εθνική Πινακοθήκη, διαμαρτυρόμενος για εκθέματα.
«Αυτή τη στιγμή κρατούμαστε παρανόμως στην Εθνική Πινακοθήκη. Δεν υπάρχει δυνατότητα περιορισμού της κίνησης και της προσωπικής ελευθερίας ενός βουλευτή, παρά μόνο εάν έχει προηγηθεί άδεια της Βουλής, η οποία εν προκειμένω δεν υπάρχει» είπε αρχικά ο βουλευτής της Νίκης.
«Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 62 του Συντάγματος. Ζούμε το δικτατορικό καθεστώς Μητσοτάκη σε όλο του το μεγαλείο» κατέληξε στην πρώτη του δήλωση από την Εθνική Πινακοθήκη.
Πινακοθήκη: Η αντίδραση Κακλαμάνη - ΣΥΡΙΖΑ
Ερωτηθείς για το σημερινό επεισόδιο στην Εθνική Πινακοθήκη, με πρωταγωνιστή τον βουλευτή της Νίκης, Ν. Παπαδόπουλο, ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, εξέφρασε την προσωπική γνώμη ότι «λογοκρισία στην Τέχνη δεν υπάρχει».
Ανέφερε πάντως, ότι όταν ήταν δήμαρχος Αθηναίων, απέσυρε την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, και ο ίδιος δεν προσήλθε σε έκθεση που υπήρχε στην Τεχνόπολη, όπου είχε περιληφθεί «πορτραίτο του Ιησού».
Ο ΣΥΡΙΖΑ με τη σειρά του επισήμανε: «Η ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης είναι θεμελιώδης για μια δημοκρατική κοινωνία και αδιαπραγμάτευτη. Το ίδιο ισχύει και για το σημερινό απαράδεκτο επεισόδιο που προκάλεσε βουλευτής της Νίκης με στόχο έργα που εκτίθενται στην Εθνική πινακοθήκη.
Ο πολιτισμός είναι χώρος ελευθερίας, διαλόγου και κριτικής σκέψης. Αντί για διχασμό, ας ενισχύσουμε τον διάλογο. Ο σεβασμός στις θρησκευτικές πεποιθήσεις είναι αυτονόητος, αλλά η απάντηση δεν μπορεί να είναι η λογοκρισία, η βία ή η αστυνομική παρέμβαση.
Στηρίζουμε τον κόσμο της τέχνης, υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία στον πολιτισμό και απορρίπτουμε τον σκοταδισμό και κάθε προσπάθεια φίμωσης της ελεύθερης έκφρασης. Ζητούμε την παραδειγματική τιμωρία του βουλευτή του κόμματος Νίκη, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και τον κανονισμό της βουλής».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.