Μενού
Γιώργος Παπανδρέου
Γιώργος Παπανδρέου | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Σε δύσκολη συγκυρία - ελέω πυρκαγιών και συνολικής αναστάτωσης έφτασε στην Αθήνα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος αλλά κατάφερε να συναντηθεί μεταξύ άλλων με τον Πρωθυπουργό αλλά και τον υπουργό Παιδείας.

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη η συζήτηση εστίασε στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού που αφορά ένα μεγάλο μέρος της ομογένειας των ΗΠΑ, ενώ ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε πως εάν τους δοθεί η δυνατότητα της ψήφου θα συμμετάσχουν πιο ενεργά στα εν Ελλάδι τεκταινόμενα σε μια εποχή που η πατρίδα χρειάζεται τη γνώση, την επιρροή αλλά και την οικονομική ενίσχυση της ομογένειας.

Ο Μητσοτάκης ήταν μάλλον αισιόδοξος για τους 200 βουλευτές που απαιτούνται για την αλλαγή της εκλογικής νομοθεσίας - περισσότερα σε λίγες ημέρες στη Βουλή.

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος
Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος | Eurokinissi

Το debate του ΣΥΡΙΖΑ

Είστε έτοιμοι για debate των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ; Στην ΕΡΤ είναι, άλλωστε έχουν το know-how. Ο Νίκος Παππάς είναι αυτός που βιάζεται και είπε να οργανωθεί μια συζήτηση μέσα στον Ιούλιο - οι άλλοι υποψήφιοι μάλλον το τοποθετούν προς τέλη Αυγούστου - αρχές Σεπτεμβρίου.

Το μοντέλο έχει δοκιμαστεί στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, στον ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν πάντως ότι θα προτιμήσουν μια πιο ελεύθερη διαδικασία και δεν πρόκειται να θέσουν αυστηρούς κανόνες.

Άνθρωπός μου όμως επεσήμανε πως τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτέμβρη η εθνική μπάσκετ θα παίζει στις Φιλιππίνες και αναρωτήθηκε για το εάν ο κόσμος θα βλέπει τότε πολιτική. Του απάντησα πως δεν πρέπει να ανησυχεί καθώς οι αγώνες θα γίνονται στην άλλη άκρη του κόσμου οπότε τα βραδινά ματς θα μεταδίδονται εδώ το μεσημέρι! 

Πρώτο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Τη μεθεπόμενη Παρασκευή 28 Ιουλίου αναμένεται ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, να ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων ως είθισται στο υπουργείο Εξωτερικών. Θα είναι ένα πρώτο crash test των διαθέσεων των κοινοβουλευτικών κομμάτων απέναντι στα ζητήματα αυτά κι αναμένω με ενδιαφέρον τις πρώτες τοποθετήσεις των εκπροσώπων της Νίκης, των Σπαρτιατών αλλά και της Πλεύσης Ελευθερίας.

Σημειώνω πάντως ότι η εκλογή της Ντόρας Μπακογιάννη στην ηγεσία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής είναι για καλό. Και έμπειρη είναι και χαίρει της εκτίμησης όλων.

Μητσοτάκης στην Κύπρο

Μιας και έπιασα τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής να σας πω ότι ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί στην Κύπρο την ερχόμενη εβδομάδα, συγκεκριμένα την ερχόμενη Τετάρτη και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον ηγέτη του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης | Eurokinissi

Η τριμερής λειτουργεί θεσμικά εδώ και αρκετά χρόνια και η ταύτιση των τριών μερών βοηθάει ιδιαίτερα τους δυτικούς συμμάχους στην ευθυγράμμιση της περιοχής με τους στόχους της συμμαχίας.

Στήριξη από Παπανδρέου

Από το Ρέθυμνο όπου διεξάγεται το Συμπόσιο της Σύμης ο Γιώργος Παπανδρέου υποστήριξε πως ο διάλογος με την Τουρκία πρέπει να προχωρήσει - μια δήλωση που δεν ζητήθηκε από τον πρώην Πρωθυπουργό αλλά έχει τη σημασία του καθώς γνωρίζει καλά τα εξωτερικά θέματα και έχει ξεκάθαρη γνώμη για το πώς θα πρέπει να κινηθεί η ελληνική πλευρά.

Αναμένω με ενδιαφέρον να ακούσω τοποθετήσεις για το πώς πρέπει να γίνει ο διάλογος με την Τουρκία από τους άλλους τέσσερις πρώην Πρωθυπουργούς, τους κκ. Σημίτη, Καραμανλή, Σαμαρά και Τσίπρα.

Προβληματισμός στο EPP

Ένα θέμα που θα βρει μπροστά του το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι το θέμα του υποψηφίου Προέδρου της Κομισιόν για την επόμενη πενταετία μετά τις ευρωεκλογές του 2024.

Κι αν νομίζετε πως είναι νωρίς, στις Βρυξέλλες ήδη περιμένουν από την Πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν να ανοίξει τα χαρτιά της για να ξέρουν οι άνθρωποι πώς θα πορευτούν. Γιατί ήδη από τις αρχές φθινοπώρου θα πρέπει να ετοιμάζεται η προεκλογική περίοδος - θυμίζω οι Ευρωεκλογές θα πραγματοποιηθούν 6-9 Ιουνίου 2024.

Δείτε εδώ όλα τα άρθρα του Μαξιμιλιανού 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA