Μενού
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Παλαιό Φάληρο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Παλαιό Φάληρο | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Την αποχή εξακολουθούν να ξορκίζουν το κυβερνητικό επιτελείο και ο Πρωθυπουργός, εκτιμώντας πως η μαζική συμμετοχή στις ευρωεκλογές θα λειτουργήσει ενισχυτικά στα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας η οποία αντλεί δυνάμεις από μία ευρεία δεξαμενή ψηφοφόρων και

Ο προβληματισμός έγκειται στη «χαλαρότητα» με την οποία παραδοσιακά αντιμετωπίζεται η ευρωκάλπη σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αυτές οι ευρωεκλογές δεν συμπίπτουν χρονικά με αυτοδιοικητικές ή εθνικές εκλογές, ενώ είναι η τέταρτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε 1 χρόνο προκαλώντας κούραση σε μία μερίδα πολιτών. Όλοι αυτοί οι παράγοντες συν την καλοκαιρινή «ραστώνη» του Ιουνίου ενέχουν τον κίνδυνο να λειτουργήσουν ανασταλτικά στη συμμετοχή.

Εξ ού και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει διαρκώς το ευρωπαϊκό και εθνικό διακύβευμα της κάλπης της 9ης Ιουνίου. «Μόνο η ΝΔ μπορεί να παίξει το ρόλο του εγγυητή της ελληνικής πολιτικής παρουσίας στην Ευρώπη την επόμενη μέρα», τόνισε χθες από το Παλαιό Φάληρο. Αναδεικνύοντας εκ νέου την ανάγκη η Ελλάδα να παραμείνει πρωταγωνίστρια στην Ευρώπη για να συνδιαμορφώσει τις κρίσιμες αποφάσεις αναφορικά με ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης, την κοινή άμυνα, τη μεταναστευτική πολιτική και την κοινή αγροτική πολιτική. Και στο εσωτερικό η ΝΔ να εξακολουθήσει να υλοποιεί απρόσκοπτα το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα ώστε να κάνει η χώρα τα άλματα που απαιτείται σε όλα τα κρίσιμα πεδία.

Ο ίδιος πάντως είναι ικανοποιημένος από τη συσπείρωση της εκλογικής βάσης της ΝΔ που διαπιστώνει τόσο από το κλίμα στις περιοδείες του ανά την Ελλάδα όσο και στις μετρήσεις που λαμβάνει το Μέγαρο Μαξίμου. Και εκτιμά ότι η παράταξη μπορεί όχι απλώς να πετύχει τον πήχη του 33,12% των ευρωεκλογών του 2018 που έχει θέσει ως στόχο, αλλά και να τον ξεπεράσει, προκειμένου όπως έχει δεσμευτεί «να φέρουμε σταθερά την Ελλάδα πιο κοντά στην Ευρώπη».

Σε συνομιλίες του μάλιστα ο Πρωθυπουργός εκτιμά ότι η αυξημένη αποχή δεν θα λειτουργήσει τελικά εις βάρος της ΝΔ αλλά των κομμάτων δεξιότερα της ΝΔ που συμπιέζουν το ένα το άλλο κατακερματίζοντας τη δεξαμενή και τα ποσοστά τους και όχι.

«Αυτοί που ισχυρίζονται ότι θα ψηφίσουν μικρά κόμματα στα δεξιά της ΝΔ δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα προσέλθουν τελικά στην κάλπη των ευρωεκλογών μέσα στον Ιούνιο», σημειώνουν συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, εκτιμώντας πως δεν είναι καθόλου απίθανο Ελληνική Λύση και Νίκη να καταγράφουν εντέλει μικρότερα ποσοστά από εκείνα που έλαβαν στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Ταυτοχρόνως στο γαλάζιο στρατόπεδο θεωρούν ότι η προσωπική παρουσία του Πρωθυπουργού στη Βόρεια Ελλάδα το τελευταίο διάστημα αύξησε τη συσπείρωση και έπεισε ένα μεγάλο μέρος ψηφοφόρων που είχαν κινηθεί προς αυτά τα κόμματα ότι οι ευρωεκλογές σε αυτή τη συγκυρία δεν προσφέρονται για «δήθεν μηνύματα διαμαρτυρίας» ούτε για πειραματισμούς.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης δεν φαίνεται να ανησυχεί για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα, καθώς όπως υπογραμμίζει σε συνομιλητές του στη χώρα μας η κυβέρνηση της ΝΔ έλυσε το μεταναστευτικό και δεν απασχολεί πλέον την ελληνική κοινωνία όπως στο παρελθόν. Όλα αυτά βεβαίως δεν αναιρούν την κρισιμότητα των ευρωεκλογών και της μαζικής συμμετοχής, προκειμένου το μήνυμα που θα εκπεμφθεί να είναι ηχηρό και ξεκάθαρο τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στην εθνική του διάσταση. Ουδείς άλλωστε μένει ασυγκίνητος από το γεγονός ότι το ενδιαφέρον των νέων ψηφοφόρων για τις ευρωεκλογές στη χθεσινή δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega κινείται χαμηλά στο 59%.

«Αποκαλυπτήρια» ΣΥΡΙΖΑ και «καρφιά» για το ΠΑΣΟΚ

Την ίδια ώρα με τον ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάζει εικόνα σταθεροποίησης στη 2η θέση και να «πυροβολεί» για τα πάντα την κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να μην χαριστεί στο κόμμα και τον αρχηγό του. Αν και μιλάει ελάχιστα για τον ΣΥΡΙΖΑ, εστιάζοντας σε όσα η ΝΔ μπορεί να διεκδικήσει προς όφελος των Ελλήνων στην Ευρώπη και να πράξει ως κυβέρνηση στο εσωτερικό, τα αιχμηρά βέλη πλέον για δημαγωγία προς την Κουμουνδούρου είναι σχεδόν καθημερινά.

Τόσο από το Παλαιό Φάληρο που περιόδευσε όσο και με τη συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων του Star χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «μπορεί να άλλαξε το περιτύλιγμα» αλλά παραμένει σταθερή «στο ψέμα, την τοξικότητα και τα λεφτόδεντρα» τάζοντας ανερυθρίαστα στους πάντες τα πάντα.

«Σας κοροϊδεύουν κατάμουτρα», είπε χαρακτηριστικά, χαρακτηρίζοντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ επιστροφή στη «χρεοκοπία» και καλώντας τους πολίτες να στείλουν στην κάλπη της 9ης Ιουνίου το μήνυμα ότι «ποτέ ξανά δε θα γυρίσουμε πίσω στο 2015». Ταύτισε, μάλιστα, την πολιτική των «άνευ πόρων» υποσχέσεων με την εποχή του «λεφτά υπάρχω», ώστε να υπογραμμίσει με έμμεσο τρόπο ότι και το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη δεν προέρχεται από παρθενογένεση. Και σε αυτή την τακτική αντιπαρέβαλλε τη δική του συνεπή και ειλικρινή στάση απέναντι στην κοινωνία, τονίζοντας πως «αυτά τα οποία λέω τα κάνω και αυτά τα οποία δεν μπορώ να τα κάνω δεν τα υπόσχομαι».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA