Μενού
stefanos kasselakis syriza
Παρουσίαση ομάδας ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από τον Στέφανο Κασσελάκη | Eurokinissi/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
  • Α-
  • Α+

Στις επικείμενες ευρωεκλογές αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, κατά τη συνέντευξη που παραχωρεί στην εκπομπή Live News του Mega, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «αν δεν είμαστε πρώτο κόμμα στις Ευρωεκλογές, θα είμαστε στις βουλευτικές».

«Βλέπω ένα ρεύμα στην κοινωνία. Δεν ξέρω τι έχει συντελέσει, ίσως έχει πάψει να αποδίδει η προπαγάνδα της ΝΔ εναντίον μου, ίσως συνέβαλε το έγκλημα των Τεμπών, ίσως είναι οι προτάσεις μας για την φορολόγηση και τις ευρωεκλογές που έκαναν γκελ στην κοινωνία. Το βέβαιο είναι ότι ανεβαίνουμε, η διαδικασία των προκριματικών εκλογών για την επιλογή υποψηφίων για τις ευρωεκλογές έχει απήχηση. Όλα μπορούν να ανατραπούν και αισθάνομαι ότι μπορούμε να κερδίσουμε. Πιστεύω ότι μπορούμε να κερδίσουμε. Με τα δεδομένα που παρατηρώ είναι απολύτως εφικτό να είμαστε πρώτο κόμμα», ανέφερε αρχικά ο κ. Κασσελάκης.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «αν δεν είμαστε τώρα πρώτο κόμμα θα είμαστε στις βουλευτικές. Ο κόσμος βλέπει ότι οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης είναι περιτύλιγμα και δεν αποδίδουν. Αν δείτε στις δημοσκοπήσεις τον ΣΥΡΙΖΑ στο 20% και τη ΝΔ στο 29% τι θα πείτε; Βλέπω ότι σχολιαστές ειρωνεύονται πως δήθεν απευθύνομαι στο απολιτίκ κοινό. Το 52% της αποχής δεν είναι απολιτίκ κοινό είναι απογοητευμένο. Σε εμένα βλέπουν έναν πρόεδρο που δεν "κωλώνει" και δεν τον έχουν πιασμένο. Σε δύο μήνες από τώρα με την απογοήτευση της κοινωνίας και την αποτυχία της κυβέρνησης όλα είναι πιθανά».

 

Σε ερώτηση για το τι θα θεωρηθεί αποτυχία απάντησε: «Αποτυχία είναι να προδίδεις την λαϊκή σου βάση. Αποτυχία θα είναι αν αλλάξουμε την φιλοσοφία μας και συνεργαστούμε με συμφέροντα. Εμείς χτίζουμε ένα κίνημα με έναν κόσμο που αναζητά ανανέωση. Η τάση μας είναι ξεκάθαρα ανοδική και εμείς, καθώς είμαστε αυθεντικοί θα πετύχουμε».

Σε ερώτηση για τον Αλέξη Τσίπρα και τις παρεμβάσεις του απάντησε: «Βρισκόμαστε σε μία φάση που ο πρωθυπουργός βγαίνει στην κοινωνία συναντά παγωμάρα, εμείς συναντάμε κύμα αποδοχής από τους ανθρώπους.

Έχω υποχρέωση να επικοινωνώ με όλα τα κοινά, ειδικά όταν απέναντι μου έχω μία λίστα Πέτσα που ελέγχει όλα τα συστήματα».

Συνεχίζοντας για τον Αλέξη Τσίπρα είπε: «Δεν θέλει να πάρει αποστάσεις από εμάς. Ρωτήστε τον. Πιστεύω ότι είναι πολύ ικανοποιημένος από τον ΣΥΡΙΖΑ, τις προτάσεις και την απήχηση του. Τον αγαπάω και αυτός με αγαπάει". Σε παρατήρηση περί εσωκομματικών τριβών είπε: " Αυτά έχουν λυθεί ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στο Συνέδριο, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συμπαγής».

«Δεν συνεργάζομαι με το ΠΑΣΟΚ»

Σε ερώτηση για το αν θα αλλάξει πτέρυγα στο ευρωκοινοβούλιο ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Δεν αλλάζουμε θα μείνουμε στην Αριστερά. Είναι ευκαιρία να δείξουμε στην Ευρώπη πώς χτίζεται ένα αφήγημα για την μεγάλη κυβερνώσα Αριστερά».

Σε ερώτηση για το αν επιμένει ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης «είναι εκβιαζόμενος» απάντησε: «Είναι δικό του θέμα να αποδείξει ότι δεν είναι. Το ότι δεν μηνύει τον πρωθυπουργό που ήταν και ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ δεν εμπνέει εμπιστοσύνη»

Σε ερώτηση για ενδεχόμενη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ απάντησε κατηγορηματικά ότι «Δεν μπορούμε να συνεργαστούμε μαζί του. Το προοδευτικό μέτωπο χτίζεται από την βάση. Το μισό ΠΑΣΟΚ δεν είναι προοδευτικό. Το άλλο μισό μπορεί να συνεργαστεί με τον νέο ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ θα ανοίξω τις δομές μας ώστε όλη η κοινωνία που διαφωνεί με την νεοφιλελεύθερη διακυβέρνηση Μητσοτάκης να μπορεί να συμμετάσχει στις διεργασίες». Ξεκαθάρισε πάντως ότι και με τα άλλα κόμματα «δεν θα υπάρξει καμία συμφωνία σε επίπεδο κορυφής. Η κοινωνία χτίζει μέτωπα με κοινωνική αντιπολίτευση».

Η επίθεση σε Μητσοτάκη για τα Τέμπη

Για την ασφάλεια του πολίτη και τον ρόλο της Αστυνομίας είπε: «Προφανώς υπάρχει ένα θεσμικό ζήτημα με την Αστυνομία. Πριν έναν χρόνο είχαμε νεοναζί Κροάτες που διέσχισαν την χώρα και έφθασαν με ρόπαλα στους σταθμούς του Μετρό. Αυτό δεν είναι επιτρεπτό. Έχουμε μέσα σε έναν χρόνο αλλάξει τρεις υπουργούς". Ωστόσο ξεκαθάρισε: "Δεν βάζω όλους τους αστυνομικούς στο ίδιο τσουβάλι. Σε καμία περίπτωση δεν λέω ότι φταίνε όλοι. Πολλοί είναι λαϊκά παιδιά πρέπει να πληρώνονται καλύτερα. Ωστόσο έχει διαρραγεί η σχέση εμπιστοσύνης με τον πολίτη.

Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ θα πρέπει να επιλέγεται από την Βουλή, πρέπει να ενισχύσουμε την αστυνομία της γειτονιάς. Η ανθρώπινη ζωή είναι η πρώτη μας μέριμνα. Αν χρειαστούν προσλήψεις να γίνουν. Όμως είμαστε η δεύτερη σε αναλογία αστυνομικών ανά 100.000 κατοίκους, χώρα στην Ευρώπη. Πρέπει να εξετάσουμε γιατί η στελέχωση δεν αποδίδει».

Σε ερώτηση για το αν οι αστυνομικοί θα πρέπει να κάνουν χρήση του όπλου τους είπε: «Ότι είναι στο νομικό πλαίσιο να επιτρέπεται. Είμαι της φιλοσοφίας ότι το όπλο πρέπει να είναι η τελευταία επιλογή. Αν υπάρχει απειλή για τον αστυνομικό θα πρέπει να μπορεί να κάνει χρήση. Όμως είναι σημαντικό να επενδύσουμε στην πρόληψη. Επίσης πρέπει να αντιμετωπίσουμε την έμφυλη βία».

Σε ερώτηση για το αν θα πρέπει να επεμβαίνει η Αστυνομία στα Πανεπιστήμια σε περιπτώσεις βανδαλισμών ή καταλήψεων απάντησε: «Ήδη επιτρέπεται σε περίπτωση εγκληματικής ενέργειας. Αλλά εμπιστευόμαστε το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων. Σε περιπτώσεις καταλήψεων πρέπει να λειτουργεί το αυτοδιοίκητο και οι φοιτητές και η σύγκλητος να δίνουν την λύση. Θα πρέπει όμως να εξετάζεται για ποιο λόγο υπάρχει η κατάληψη. Αν είναι βανδαλισμός να υπάρχει επέμβαση. Αν είναι για λόγους διαμαρτυρίας και διεκδίκησης όχι. Δεν είμαι υπέρ των βανδαλισμών. Αλλά ούτε πρέπει να βαπτίζουμε κάθε κατάληψη ως παράνομη ή ανήθικη».

Σε ερώτηση για την κατηγορία της κυβέρνησης ότι «εργαλειοποιεί τα Τέμπη» είπε: «Μας είπαν βδέλλες, μιλάνε για τοξικότητα, είπαν ότι υποκινούσαμε βία στις 25 Μαρτίου. Ωστόσο άκουσα τον πρωθυπουργό να αλλάζει στάση στο θέμα του φορτίου της αμαξοστοιχίας».

Στο σημείο εκείνο της συνέντευξης έπαιξε από το κινητό του παλαιότερη δήλωση του πρωθυπουργού για τα Τέμπη και στην συνέχεια σχολίασε: «Τα ψεύδη πρέπει να αποκαλύπτονται όπως και για την τηλεεκπαίδευση στην Γαύδο. Ο πρωθυπουργός είχε πει ότι δεν υπήρχε τίποτε εύφλεκτο στην εμπορική αμαξοστοιχία. Σήμερα είπε ότι δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε.

Ο πρωθυπουργός, στο έγκλημα των Τεμπών που συγκαλύπτει, είπε ψέματα στην κάμερα. Επίσης το πρωί του μπαζώματος το γνώριζε ή δεν το γνώριζε; Να μας πει για ποιο λόγο πριν από τις εκλογές είπε ψέματα. Έλεγε ‘δεν ντρέπεστε να βάζετε τέτοιες φοβίες στον κόσμο'. Όμως δεν είμαστε όλοι πρόβατα στο μαντρί σαν τους βουλευτές της ΝΔ που χειροκροτούν τον κ. Καραμανλή. Δεν βρέθηκε ούτε ένας να διαχωρίσει την θέση του. Επίσης τι έγινε με τα ηχογραφημένα; Μακάρι να έχει την ευθιξία να πει την αλήθεια και να στείλει τον υπουργό του στην Δικαιοσύνη».

Σε ερώτηση για το αν εμπιστεύεται την Δικαιοσύνη είπε: "Έχω εμπιστοσύνη αλλά οι ρυθμοί της είναι πολύ αργοί. Στο συγκεκριμένο θέμα όμως το βασικό είναι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών". Δεσμεύτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στην αναθεώρηση του Συντάγματος θα αλλάξει το άρθρο 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών.

Το σπίτι του 1,8 εκατ. ευρώ στο Κολωνάκι

Η εκπομπή είχε ξεκινήσει με μαγνητοσκόπηση στο καινούργιο σπίτι. Ο κ. Κασσελάκης είπε: «Το κόστος της αγοράς είναι 1,8 εκατ. ευρώ. Η αγορά είναι χρηματοοικονομική επιλογή αφού κοιτάξαμε και επιλογές για ενοικίαση. Αγόρασα σπίτι γιατί είμαστε εδώ για να μείνουμε για πάντα. Νιώθω όπως οι περισσότεροι Έλληνες που θέλουν ένα κεραμίδι επάνω από το κεφάλι τους. Πρέπει να έχουμε έναν χώρο για να μπορούμε να φανταστούμε την ζωή μας».

Ο κ. Κασσελάκης είπε ότι «δεν είναι επάγγελμα για εμένα η πολιτική, άλλοι βιοπορίζονται και δεν ξέρουν τι έχουν. Για εμένα είναι λειτούργημα. Είπε ακόμη ότι επέλεξε την συγκεκριμένη περιοχή γιατί «Είμαστε άνθρωποι του κέντρου. Έχουμε κυκλοφοριακό θέμα στην Αθήνα. Δεν μπορώ να μένω εκτός κέντρου όταν κινούμαι μεταξύ Βουλής και Κουμουνδούρου».

Για τον γάμο του στην Ελλάδα με τον σύντροφο του είπε ότι «ο νόμος μας δίνει πλέον την δυνατότητα χάρη στις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ». 

Για τα προσωπικά του περιουσιακά στοιχεία είπε: «Έχω δουλέψει σκληρά στην ζωή μου, όλα είναι φορολογημένα. Αυτά περί Ντελαγουέαρ είναι βλακείες. Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν το καταλαβαίνει πώς στήνονται οι εταιρίες και πώς είναι η φορολόγηση στην Αμερική δείχνει πόσο άγνοια έχει του επιχειρηματικού τομέα. Αυτή την συζήτηση την άνοιξε ο πρωθυπουργός σαν αντιπερισπασμό για τα Τέμπη και το έκανε όταν ήμουν στο στρατόπεδο και δεν μπορούσα να απαντήσω.

Στις ΗΠΑ δεν υπάρχουν παιχνιδάκια και η φορολογία είναι μεγαλύτερη από ότι εδώ. Θα παρουσιάσω πολύ σύντομα όλα μου τα περιουσιακά στοιχεία και θα δείξω πόσο έχω δουλέψει. Είναι άλλο αυτό και είναι άλλο να δημιουργούν σκιές».

Σε ερώτηση εάν θα πληρώσει πρόστιμο απάντησε: «Μου είναι τελείως αδιάφορο αν υπάρχει πρόστιμο. Θα τηρήσω τον νόμο. Δεν έχω να κρύψω τίποτε. Μία είναι η μητρική εταιρία των επιχειρήσεων μου που ήταν στο χρηματιστήριο».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA